Motorok » Yamaha » Xvs 650a 2006 (649)

Xvs 650a 2006 (649)

Rossz emlék

Hurrá vettem egy YAMAHÁT.
Hát elérkezett az idő. Majdnem húsz éves motoros pihenő után elérkezettnek láttam az időt hogy újra motorra üljek. Gyerek felnőtt,(majdnem), ház is kész, (majdnem), most már én is legyek egy kicsit boldog. Hirdetések böngészése, motorok összehasonlítása. Teljesítmény, kinézet. Hát sokat változtak a motorok húsz év alatt. Mivelhogy csak chopper jöhetett szóba, a Yamaha Drag Star nyerte meg a tetszésemet legjobban. Milyen legyen? 650 vagy 1100? Maradjunk a 650-nél, mégiscsak kihagytam pár évet, nem árt az óvatosság.
Hoppá! Itt van egy 650 Drag Star, 2001-es, ez pont három éves, magyarországi eladás, második tulajtól, alig van benne 18000 km, az ára is elég jó. (2004 őszét írtunk) Kipróbáltam. a motor tipp-topp, megvettem. Azon a héten mentem vele kb. 200 km.-t, majd az első hétvégén gurulok át az Erzsébet hídon, hatalmas karistolás, nagy lassulás motor megáll. Na ez mi? Tanakodás, barátok hívása, senki nem tud semmit, mennyünk tovább. Ötszáz méter, karistolás, lassulás motor megáll. Ijedség meg belém. Szervizkönyv szerint az utolsó szerviz a híres motorversenyző márkakereskedésében volt elvégezve,(Yamaha Harmati ) így hát oda vittem utánfutón. Három nap múlva jött a diagnózis, motor beállt. Egy YAMAHÁN!? -Mennyibe fog ez kerülni? -Kiszámoljuk, kb. 620000 Ft. (nem tévedés, hatszázhúszezer forint) -Mi kerül ennyibe? -Drága az alkatrész, utángyártott nem létezik. Csak a hengerfej 320000 Ft. -Jó, de a Yamaha gyári garancia tíz napja járt le, semmi szavatosság vagy ilyesmi? -Á lejárt. -AHA. Kis kedvezmény az alkatrészárakból? -Á, mi sem kapunk Budaörstől (Yamaha Hungaria)
Jó, gondoltam segítek magamon, hátha kicsit olcsóbban megúszom. Irány Budaörs, majd személyesen. Alkatrészlista bemutat, árlista kimutat, ugyan az a végeredmény. Könyörgés, egy kis kedvezményt lehetne-e hiszen jó sok pénzt itt hagyok? Lehet. 15%-ot. Jó? Jó, az majdnem 100000 Ft. Köszönöm. Rohanás vissza műhelybe, én hülye, újságolom, van kedvezményem, sikerült kibumliznom. Jó akkor vidd oda csináltatni. Durr, hidegzuhany. Akkor jöttem rá, hogy, hülyének néznek. Még hogy nekik nincs kedvezmény. Van csak nem ad belőle semmit. Gondoltam zsákban csak nem viszem át a motort, felét úgyis itt hagynám imitt amott, akkor a javításra tudsz adni egy év garanciát? Tudod most már lassan november, télen én nem motorozok, majd csak nyáron derül ki, hogy jó e. Igen, egy év garancia. Jó, másnap vissza, OK, kezdjünk neki. Jó, de a garancia csak fél év! Miért is? Csak. Na ekkor kellet volna összecsomagolni a motort és elhozni. De nem tettem. Mert a szerelő srácok kompetensnek néztek ki, gondoltam ők legalább jól megcsinálják. Hát meg is csinálták. Hazahoztam november végén, betettem a garázsba, gondoltam majd nézegetem tavaszig. Addig nézegettem míg elkezdett csöpögni az olaj, csak úgy magától, állás közben. Telefon műhelybe, hát mi lehet? -Hozd be, megnézzük. -November van, esik a hó!???. Jó, motor vissza, Diagnózis, egy kis szimering elment, ki kell cserélni, itt kell hagyni. És én ??? Gyalog haza. -Mikor lesz kész? -Ha kapunk alkatrészt Budaörstől. -Az mikor lesz? -Nem tudjuk, össze-vissza küldenek, mikor hogy. Ha megjön, szólunk. -Kösz! Három nap múlva megjött. Na ebben az évben több bajom már nem volt vele, hiszen nem is használtam, meg nem is nézegettem. Tavasz, nyár. Egy, két apró olajfolyástól és szivárgástól eltekintve, amit szintén nem volt egyszerű megcsináltatni, lásd Budaörsi alkatrészellátás. Nagyjából zökkenőmentesen végigmotoroztam a nyarat. Ősz. Október utolsó hetei, megint folyik alul az olaj. Kedd, gyorsan be ugyanabba a szervizbe. Hétvégére csak kész lesz, kihasználjuk az utolsó napos időt. -Hagyd itt megnézzük, lehet hogy délutánra kész. Hát nem. Nem a srácokon múlt, de alkatrész kell. Sebességváltókar üresjárati érzékelője megadta magát. Nem nagy dolog hatezer forintos alkatrész, és még kicsi is. De nincs raktáron. Szólunk, ha megjött. Budaörsről kell rendelni. Rosszat sejtettem, sajnos azt jól. Egy hét múlva meg is jött, utolsó napos hétvége ugrott. Itt tartunk most. A motor úgy egyben van, meg nagyon szép is, de ott a gondolat, mikor jön a legközelebbi probléma megint. Motort otthagyni, alkatrészre várni, oda út, vissza út. Könyörögni, ki hoz haza, ki visz vissza. Hát nem kívánom senkinek. Mi ebből a tanulság? Nem szabad venni csak új motort. De ha már használtat vettél, válassz szakszervizt a közeledbe.
Na, jó YAMAHÁZÁST.
(Ez a kis ömleny 2005-ben írodott. Valamint utólag kiderült hogy az első tulajdonos, még újkorában gumiégetéssel és egykerekezéssel próbálkozott, a barom.)
Mike

- Szinte minden.

Yamaha Hermati, Száva u.

Fenntartási költség (1) Évjárat 2000
Teljesítmény (2) Km vásárláskor 19000
Előző motorja? Következő motorja?
Verdikt (1.2/10)

Yamaha