Kisfiam első gép-barátja
A kisfiam 3,5 éves volt, amikor Görögországban jártunk, és meglátott egy pocket bike motort. Azonnal meg akarta vetetni, (kb 30.000.- ft) és csak azzal tudtam lebeszélni, hogy nem férne el a csomagok mellett... Akkor azt gondoltam letett a motorozásról, de mire hazaértünk folytatta, hogy neki kell egy olyan kis motor. Valahogy sikerült átvészelni a következő évig amikor tavasszal újra kezdődött a motoros időszak, előállt a húsvéti pénzével, amit a nagyszülőktől és minden "női virágosládából kilocsolt", mondván megvan a pénze a motorra, vigyem el motort venni. Láttam, hogy nem elkerülhető a dolog, kicsit utána érdeklődtem olyanoktól, akik gyermek-motorozásban jártasabbak, hogy milyen motor lenne a megfelelő. Igazából mindenhol lebeszéltek a kínai motorokról és a pocketbikeokról, azzal hogy ha nem akarok minden hétvégén motort szerelni, akkor csak minőségi gyermekmotort szabad venni. Nos, az egyik ilyen gép a Yamaha PW50. Árulnak belőle 70-200ezer között használtan, vagy 4k árban újonnan.
A gyerekkel közösen választottuk ki a neten, hogy melyiket vesszük meg, így egy szombat reggel elmentünk otthonról, és csomagtartóban megpakolva jöttünk haza. Mondanom sem kell, hogy az anyja szívbajt kapott, amikor meglátta a járgányt. Ettől csak akkor lett idegesebb, amikor kimentünk pályázni. Egy konténer mögött bújkálva állt, hogy ne lássa mikor esik el a gyerek...
3 évig volt meg a kismotor, és minden alapot azon tanult meg a gyerek.
Ami biztos, hogy "Yamaha-ék" szeretik a motorokat és a gyerekeket.
A kismotor kardán hajtású, ami miatt a) balesetmentes, b) nem koszol semmit c) gondozásmentes. A lábtartók felhajlóak, így akár döntögetésnél, akár borulásnál problémamentesek. A kipufogó forró részei rejtetten elvezetettek, még borulásnál is kicsi az égésveszély. A markolat kialakítása a gyerekek kezéhez igazított, mint ahogyan a fékek kezelése is az ő ujj-tenyér távolságukhoz és erejükhöz mérten van kialakítva. Az indítóberendezés Start-Run-Stop állásokkal a véletlen kiugrástól védett megoldással van kialakítva. A gázmarkolat alatt szabályzócsavarral korlátozhatja a szülő a maximális gyorsítást - a gyermek legnagyobb bánatára. A keveréket magának készíti a motor, így simán 95 benzint öntünk csak a tankba.
A motor irányíthatóságáról annyit, hogy ha a gyerek az IKEA-s fakerékpáron már elboldogul, akkor átülhet erre.
Az ülés kellően hosszú, és a maximális terhelhetőség elegendő ahhoz, hogy az első köröket apuka a gyerek mögött ülve tegye meg. "látod kisfiam, így kell.." mondatokkal.
Fiúgyerek fog motorozni. A kérdés, hogy akkor amikor a szülő még taníthatja, vagy csak amikor a haverok mutatják a technikát. Én nem a leendő haverokra bíztam, és nyugodtabb vagyok. A kismotort pedig pont erre találták ki. Mindent tud, amitől a gyerek biztonságosan és örömmel tudjon motorozni.
- Semmi nem romlott el
Magam szervizeltem