Motorok » Yamaha » Fzr 400 1986 (400)

Fzr 400 1986 (400)

FZR400RR ´90 öreg de még odab*sz

Igazából ez a rovat nem a motorunkhoz főződő érzelmeinket kívánja bemututni hanem inkább magát a motort ezért nem is húzom drága időtöket.Előszür is néhány adat:karburátor,16 szelep,60Le,170kg.A karburátor tökéletesen egyenletes nyomatékleadást biztosít,nekem szimpatikusabb mint az injektor(az ára miatt és hogy nem dadog alacsony fordulaton)bár az ára csak cserénél számít de akkor sokat.A 16 szelep lényege a nagy be és kiömlő felület a gyors anyagáromlás érdekében.A 60 Le a 170 kilóhoz ma már nem sok de akinek nem elég a 200km/h-ás végsebesség és a 4,5mp-es gyorsulás az ne vegyen ilyet!
Menet közben:
A motorra felülve kicsit kényelmetlen az üléspozíció de ne feledd ez egy sportmotor nem túra.Elindulás után megigazítod magad az ülésben,beállítod a tükröket és nalám,máris 70-et mutat az óra.Ezt köszönhetem annak a futóműnek ami a 600-as alatt is van,talán ha 100 lóval elbír megy neki a 60 is.Így is van.Lehet hogy az évjárata szerint öreg de mindene meg van ami a mai vasaknak(talán még több is-ezt a súlyfeleslegre értem)A deltabox vázrendszert használja minden sportmotorgyártó a mai napig.Az enyémen a futómő elöl hátul állítható(persze csak az előfeszítés).Nagyon jól nyeli az úthibákat,ami mem is baj mert van ám bőven,cserébe cserélheted a szimeringeket de hát ennyit megér a buli,nem?
Két személyel a városban qrva sz*r,mármint a kényelem.Már egy negyed óra elég hogy letörjön a karod még ha az utas 50 kilo csak.Vagy a másik variáció ,hogy az ülés madzagjába kapaszkodik de akkor nem biztos hogy lesz "legközelebb"(sőt inkább biztos hogy nem lesz).Ja igen,csak hogy tudd:mindegyik sportmotor egy személyre való,ez főleg.Kettőhöz gyenge de szerintem az egy gyökér aki két személyel száguldozik,elgurulni meg ez is tud.
Fogyasztás:lájt 4.5 de ez a városnéző tempó (100 alatt).Átlagba 6-al számolok.
A kinézete azt hiszem már divatjamúlt de most úgy hallom a retro a menő:-))).A hangja fantasztikus de ez a sportdob miatt van a gyári egy f*s.A power szelep hajlamos a csörgésre alapjáraton.Engem idegesített ,úgy hogy kivettem.Nem lett így sem sz*rabb bár lehet hogy így többet fogyaszt 2decivel de ez nem észrevehető.A motorhangja tökéletes(az enyémnek)nem csörög nem sziszeg,bár nem tudom hogy a km állásom valós e.Az olajat kell neki töltögetni de nem vészes,amúgy is csak 2,2l kell bele úgyhogy az olajcseréig(6000km)+1l.A szintjét látod egy kis ablakban+lámpa is van hozzá de az csak a kritikusnál kapcsol,ezt már ne várd meg.A víz melegszik dugóban de erre van a ventillátor ami orvosolja a problémát.
Ami tetszik benne hogy higgadtan is tudsz vele közlekedni(ha úgy akarod),de aztán 7000-es fordulat fölött kezdődik a játék egészen 14e-ig,onnét tovább már nincs értelme pörgetni ,csak ha szellemi fogyatékos vagy(erőt úgysem kapsz).
Összességében jó motor ez is ha megfelelően van szervizelve de ez általában a legnagyobb probléma hogy kontárok kezébe adják és jól elb*sszák.Én biztonság kedvéért vásárlás után átnézettem egy specialistával és lecseréltem az olajat hogy ne érjenek meglepetések ami nem éppen jó 160-al egy kanyarban.Ha le is cserélem csak a kinézete miatt.Műszakilag teljesen meg vagyok vele elégedve.A fékei is elmennek.Sajnos a műanyag elemek elég drágák rá,sajnos ezt már tudom...
Végszó:Nem mind szar ami régi,SŐT...

- első teló szimering,bár ez inkább kopó alkatrész
- első féklámpa madzag elszakadt
- elmozdult a légszűrőház a karbisorról,emiatt teljesítményvesztés és fejfájás,de másnap rájöttünk mi a hiba

A komplett átnézést beállítást Szabo Pisti csinálta Szihalmon a 3-as főút mellett a mól kút után

Egyszer volt karbiszinkronon Eger Ady E.út a többi otthon.

Fenntartási költség (5) Évjárat 1990
Teljesítmény (9) Km vásárláskor 52000
Előző motorja? Következő motorja?
Verdikt (5.8/10)

Yamaha