Motorok » Yamaha » Xjr 400 1993 (400)

Xjr 400 1993 (400)

Fekete párduc

Még 2005 nyarán láttam meg a gépet a neten keresgélve és nagyon megtetszett, leginkább a klasszikus naked bike kinézete fogott meg és az, hogy elég ritka(ez később már nem volt túl pozitív), mivel nálunk nem forgalmazták. November végére sikerült a pénzt összegyűjteni rá és már hasíthattam is, már amennyire a hőmérséklet engedte. 250-es ETZ után eléggé erősnek találtam, bár az igaz, hogy kívánja a forgatást. Azt nem mondanám, hogy az alsó tartományokban nem megy, de igazán 6-7000 környékén jön meg az ereje. De ez asszem természetes egy 400 köbcis gép esetében. Egy mázsa körüli tömegemmel a végsebessége 6-ban 150 volt óra szerint, de ez 9000-s fordulatszámnál, tovább nem tudtam forgatni hatodikban. Lehet, hogy az egy mázsa körüli tömegem miatt volt ez és könnyebb pilóták alatt tovább is pörögne a gép.
A futóműve szerintem abszolút mefelelő, elöl a 41 mm-es villák jól végzik a dolgukat, ahogy a dupla tárcsa is.
Igazi hibájaként egyedül a fogyasztást tudnám említeni, ami szerintem magas. Átlagosan 6 és 6.3 liter közötti, de nagyon kímélve, városban lámpás gyorsulásoktól mentesen, jobbára az autók tempójában, országúton 100-110 de max 120. Egyszer mentem vele pályán is két személlyel, ott tartós 120-130-nál hét felett evett. Szerintem ez kicsit sok.
Egyéb rendellenesség, amit tapasztaltam, az a blokk hangos csörgése az alpjárat közelében, vittem szerelőhöz is, de ott azt mondták, hogy nem gáz, ezek ilyenek.
Talán még egy probléma: gyenge alkatrészellátás! Ez addig nem gond míg nincs szükség valamire, és mivel én buktam egyet, ezt közelről tapasztaltam meg, amikor hét hónap kényszerpihenő következett.
Ja és még valami, a biztosítás. Ebből a szempontból bármelyik négyszázas gép rossz válsztás, mivel pontosan annyit fizetsz, mint egy ultrabrutál 6321 köbcentis gépért! Szerintem ez nem tisztességes!
A gépet egyébként mindenkinek ajánlom, aki nem a nagy teljesítmény rabja, és megelégszik 53 pacival és 35 Nm-rel és nem szándékozik összetörni, mert egyébként nagyon kényelmes utasnak is, csak ugye a szélvédelem hiányzik, de szerintem aki naked-et vesz, az vállalja ezt a kompromisszumot.
Folytatás várható...:)

- Mivel volt egy balesetem vele, elég sokmindent kelett rajta javítani, de önhibájából semmi nem romlott el rajta, igaz nem is nagyon volt rá lehetőség:)

Az alkatrészek több szerelőnél is voltak ezek közül a pesti Racsidepo-t emelném ki: korrekt munka korrekt áron kicsit sok várakozással

jómagam:)

Fenntartási költség (7) Évjárat 1994
Teljesítmény (8) Km vásárláskor 42000
Előző motorja? Következő motorja?
Verdikt (7.1/10)

Yamaha