Motorok » Yamaha

Neo's 50

Élettársam volt.

Azzal kezdeném, hogy a kilométereket nem írtam el. Valóban ennyi ment a motorba, akármilyen hihetetlen is egy 50estől. Mindenhova ezzel jártam, éppen csak hóban nem.

A motort 14. születésnapomra kaptam a friss M-es jogsi mellé. Benzingőz jelen van a családban,tehát ezen nem kell csodálkozni, korán kezdtem.

28ekm-el került hozzám a motor. Esztétikailag rendbe volt szedve, viszont a motorja már elég hervadt volt. Dombokon felfele szenvedett a kemény 70 kilóm alatt is, nem kapta el a fordulatot. Ezért kb 30.000nél kapott egy motorfelújítást, első túlméret, új dugattyú szett. Kicsit variáltunk a görgőkkel is, könnyebb került bele, így már nem ment 80at végre, csak 70et, viszont az emelkedőket lényeges könnyebben vette.

Elektromos gondokkal küszködtem vele, az önindító tekert, viszont beindulni csak melegen indult be indítózásra. Rúgásra könnyen ment. Az akksik is rendszeresen merültek, mintha nem lett volna ami töltse. Sajnos az elektromos dolgokkal igénytelen voltam és nem jártam utána. Azóta sem tudom mi a hiba oka.
Az lengéscsillapítók megfingtak. A hátsó nem egy nagy történet, ha jól emlékszem 6000Ft-ot szurkoltam le érte,de az elsőt hagytam ahogy volt, viszont már nagyon hosszú utakon járt,felpuhult és koppant nagyobb behatásra (természetesen nem ütött fel). Egyszer azt hittem a főtengely adta meg magát, de csak a gyertyapipa rázódott le. 600Ft. Utassal egyszer felült a kipu,ezért az horpadt és a blokknál az egyik tartó csavar is kitört. Ekkor kapott új blokkot, hogy passzoljon megint minden. Az erő ismét visszatért. A gyári gumikat valahol szintén 30.000 körül cseréltem, mikor egy esőben történt esés után rájöttem, hogy már nem trendi slickel nyomni. Conti Zippy-t kapott,de senkinek nem ajánlom 7-8.000Ft-ért a prémiumot, robogón teljesen jól elmennek a kínai vackorok 3000ért is. (Mitas pl)
Volt a gyári 50es blokkon nagy kipu, de nem ajánlom ezeket 50esre, sok nyomatékot elvesz és beleuntam már a hangorkánba is. A sztender rugója elöregedett, idővel görbült aztán eltört. Spiáter, tehát elég szarul lehet hegeszteni. Kéne rá egy oldalsztender.

Estem-keltem vele, használva volt, nem kímélve,de mindig rendberaktam. Ennyi idő és km alatt volt alkalmam kiismerni.

A Neo's ról általában:

A motor gyengébb, mint a korszerűbb vizes társai,de folytás nélkül elfogadható/átlagos a teljesítménye.

A futómű stabil, nincs halálfélelmem, mint a kiskerekű robogókon. Alacsony a fordulóköre, jól manőverezhető. Viszont sokkal pattogósabb és keményebb, mint a nálam ebben a kategóriában etalonnak számító Runner futómű.

A fék a legjobb pontja. Nagyon elég. A brembo jó szolgálatot tesz,de idővel a hátsó dobfék már nagyon nyúlós lett, hiába rajta az új betét és állítgatás.

Szabvány fekvőhengeres, léghűtéses Minarelli blokkos konstrukció. Pofonegyszerű szerelni és fillérek hozzá minden. Talán ezért az egyik legjobb mindennapi használatra. Fogyasztása totál rendben van, ennél csak az injektorosak esznek kevesebbet. 2-3 liter körül van beállítás és állapot függvényében. Viszonylag keveset számít,hogy kíméled, vagy haladsz vele, persze nem okos dolog állandóan nyélen menni. Úgy vettem észre, hogy robogóknál érezhető a prémium üzemanyag,de nem hiszem hogy ilyen árak mellett bárki állandó jelleggel átállna.

Jelenleg autózok,de idővel ha anyagi helyzetem engedi mindenképpen szeretnék kétkerekezni. Valami komolyabb jószágon.

- Önhibájából semmi! - A hosszú idő és kilométerek alatt viszont kb. minden. - - Típushiba egyedül a csomagtartó zárja, ami be szokott ragadni és nem zár. Ez könnyen javítható, csak szét kell szedni,lazítani a szerkezeten és bezsírozni.

Jómagam. Mi másért adnék 10est?

Fenntartási költség (10) Évjárat 1998
Előző motorja? Következő motorja? Civic :)
Verdikt (8.7/10)

Yamaha