Megbízható öszvér
Mivel eléggé tapasztalatlan voltam motorozás terén és nem ismertem jó szerelőt, ezért beválasztottam egy eléggé leharcolt példányt. Később szerencsére rátaláltam a lent említett mesterre. Óra szerint 44000 km volt benne, a szerelőm szerint ez inkább olyan 60-80 000 km lehetett valósan. A hibalista ebből adódott, az egyetlen bosszantó momentum a gázbowden elszakadása volt.
A gépet túrázásra használtam, általában 100 - 200 km körüli távolságokat mentem vele egyhuzamban. Út szélén sosem hagyott ott, a hibalistán szereplő dolgok elvégzése után megbízható, olcsón fenntartható motor lett. A motor nem egy lóerőgyár, tanulómotornak viszont nagyon jó. Országúton úgy 120-ig gyorsabb lehetsz, mint a legtöbb autós (ha nem hagyod, hogy a fordulatszám 6000 alá essen), autópályán azonban hamar elfogy a szufla. A tartós 140 fölött kínzást egyébként magasabb olajfogyással "hálálta" meg. Normál országutas tempónál azonban két olajcsere között nem kellett utántölteni.
Én nagyon szerettem a GS-t, sajnáltam, mikor meg kellett válnom tőle.
Összefoglalva tapasztalataimat:
500 000 forint alatt nemigen lehet jó állapotú 500-as géphez jutni, főleg a lepattant, agyonhajszolt, ősöreg motorokat adják ennyiért. Ha megbízható, olcsón fenntartható tanulómotorra van szükséged, nézd meg a 96-98-nál fiatalabb GS-eket. Aki motort vesz, mindenképpen nézesse meg a típushoz értővel!
- - folyadékok + szűrők
- - vezérműlánc + feszítő csere
- - hajtólánc + fogaskerekek
- - szelephézag állítás
- - karbiszinkron
- - az egyik karbi fedele törött volt
- - gázbowden szakadás
- - gumik
- Összesen kb.: 100 - 150 000 forintot költöttem arra, hogy műszakilag megbízható, jó állapotú legyen.
Nagyon korrekt hozzáállású szerelő, nem aranyárban dolgozik, az a célja, hogy jó legyen a motorod, nem a lehúzás. Mindig pontosan előre elmondta, hogy mit és miért kell kicserélni, nem volt utólagos "meglepetés" a számlán.
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1992 |
Megbízhatóság | (10) | Vezetett km | 12000 |