Motorok » Suzuki » Gsf 400 Bandit V 1991 (398)

Gsf 400 Bandit V 1991 (398)

Fekete ló / a garázs rossz szelleme

Tulajdonságai alapján igazán nagy élményt nyújt. Hangsúlyosan sportos, kis méretű naked motor. 100-120 alatt túlzás nélkül ugyanúgy megy mint a 600-as, csak könnyebb vezetni, mivel nem olyan dögnehéz túragép mint az utóbbi. Igazi telitalálat volt a Suzukitól, mint a többi népszerű gépük. Hiba, hogy Európában a 400-as kezdő kategória nem létezik.

Viszont mindenkit óva intenék attól, hogy a drága pénzét beruházza egy motornak látszó tárgy illúziójába. Nekem rengeteg problémám volt vele, aminek egy része igazi típushiba! Sokat pihent darabokra szedve. Ezeket az öreg vasakat már elpusztították a korábbi tulajok. Ne feledjük: az eredeti tulaj egy gazdagabb országban ócskavas árban vágta hozzá a kereskedőhöz sok évvel ezelőtt.

Néhány plusz dolog, amitől nem olyan unalmas, mint egy GS500, ER5, CB400, vagy egy ZZR400:
A sor négyes 16 szelepes ezzel a változó szelepvezérléssel jó csúcsteljesítményű pengeéles karakterisztikát ad (max. 14000f/p) és agresszív gyorsulást eredményez.
A kis tömeg miatt élmény vezetni.
Hátul progresszív himbás felfüggesztésű központi rugóstag van, nem idétlen MZ stílusú sonkák.
A csutka kormány sportosabb a huszáros csőkormányoknál és ezért igen szerethető.
Kora ellenére jól néz ki. Nincs bugyuta kacsafarka, otromba deknijei, idióta kockalámpája, szalonnázódeszka formájú hátsó ülése, és mentes más hasonló divatjamúlt elemektől.

A gép ’94-es, azaz 59 le-s. ’95-től ugyanis gyengébb. Az eltérés annyi, hogy az 59 lóerősben kisebb (és nem nagyobb) fúvókák vannak!
A változó szelepvezérlés (valve control) abból áll, hogy 8000f/p felett több benzint kap, és ez plusz csúcsteljesítményt ad a korábbi változathoz képest. Az átmenet 8000-nél nem vad.
Ha nincs magas fordulaton tartva, nincs nyomaték, ami engem kanyarban különösen zavart 6-odikban 100 körül utazgatva.
4ezer alatt nem megy. Városban 4-6ezer között használható. Efölött már a járókelők is felfigyelnek a hangjára, a streetracing-es IQ-fightereket viszont ingerli. Nagyon szerethető, versenygépes hangja van. Nem mély, nem túl magas.

A vége 190. De160-170 felett a futómű nem stabil, idegesen viselkedik. Tesztek szerint 5,1 alatt van 100-on, ami reális. Tuningos diszkóautós tahókat (best of BMW, A8, Civic stb.) 0-ról gyorsulva, és kanyargós úton egyaránt laposra lehet vele verni, a határok kockázatos feszegetése nélkül.

A rugóstag puha mint a vaj. Elképzelhetetlen, hogy mi járt a japók fejében, de túlzás nélkül tényleg kb. 30 kilós emberre tervezték! A 70valahány cm ülésmagasság ráülve egyből 6-7 cm-t csökken. A puha hátsó rugó miatt nem lehet nyugodtan dönteni, mert egy kis hullámosság az útban, és a középsztender karcolja az aszfaltot. Sajnos nem a lábtartó! A helyzetet tovább rontja az alacsony súlypont. A 150-es hátsó tapadása azért jól jön, főleg esőben.
Fordulóköre nagy, inkább csak nagyobb tempóval szeret kanyarogni, rutinpályára tekergetni teljesen alkalmatlan. Összességében igen kezes. És igen kicsi. Max 175 cm-ig jó, bár a vezető térde már itt sem fér el a tanktól.

A fék nyomáspontja nem stabil, de jól megfogja a motort. Lassításnál, miután összeharapott a nem túl penge teló, lehet keményen fékezni. Utassal viszont kevés a fék. Kanyargós úton dinamikusan közlekedve ötödször lassítva 160-ról az erő elolvad, és ez nem kifejezetten jóleső izgalmat okoz.

Nekem kíméletesen használva min. 8, száguldozva max. 9 litert evett. Így 140 km után már az ember sóvárogva keresi a benzinkutat.

Nagyobb távra fárasztó, mert nincs szélvédő, túrázni túl kicsi a tömege, és állandóan pörgetni kell. Összességében túrázni kicsit fapados, de ez könnyen megbocsátható parázs természete miatt.
Csomagtartója egyáltalán nincs. Az ülés keskeny. Utasnak motoros viszonylatban is kényelmetlen. Az általam nem kedvelt tandemülés még nehezíti is az utas kilátását.
Műszerezettsége a fordulatszámmérőre és km órára korlátozódik.

- Ez a darab egyszerűen totális tragédia volt. Csodálkoztam rajta, amikor éppen ment.
- Amit muszáj volt javítani:
- Berohadt a vezérműlánc feszítő, és letépte a vezérműláncot. Az eltörte az egyik szelephimbát, és az egyik vezérműtengely lánckereket salátává gyűrte.
- Majd nem volt kompresszió, a dugattyúgyűrűk csoda folytán jók voltak. A hengerfej szorult felújításra. A dolog bája, hogy ennek a változó szelepvezérlésnek általában szakszervizben sem tudják a szelephézagait beállítani! Ez nem vicc. A felújítás után pedig lapkák kellenek bele, mint a régi Alfákba. És speckó alszelephimba lapkák is kis csapokkal, amit a japánok nem szállítanak. Muszáj volt legyártatni. Három különböző profilú szakműhely tudta megcsinálni, négy fázisban… fasza volt.
- A karbi sor beállíthatatlan és így menthetetlen volt: cserélni kellett.
- Kajálta az aksit, generátort cserélni kellett.
- A gyújtás a kontakthibák miatt keményebb zökkenő után megszűnt. Vége volt, mint a botnak, és lehetett tologatni, ami kemény edzés. És különösen kellemetlen, ha ezt Ebédvesztőpusztán csinálja délután hétkor.
- Az NGK CR9 EK gyertya túl magas hőértékűnek bizonyult. Ezt beköpdöste, és megrepesztette a porcelánt. Ekkor lehetett a mélyből extra hosszú, kisméretű gyertyakulccsal pecázgatni. A CR8 EK jó volt, de nyári melegben túl alacsony hőértékű, és felizzott, hiába indult be a ventilátor. Lehetett érezni, hogy szenved a gép, gyengült, és leállítás után fordult még párat a motor.
- A túlpörgetett sok mozgó kütyüs motor eszi az olajat, csodák nincsenek.
- És mielőtt szétkapja az ember, jó tudni, hogy tele van egyszer felhasználható, lágyított alu tömítésekkel, ami alátétnek látszik, de he visszaszereled, a nagy nyomás miatt csak úgy dől majd az olaj.
- Cserélni kellett még rajta:
- teló olaj, szimmering; egyéb folyadékok; fékbetét elöl-hátul; kupplung-bowden; gáz-bowden; gumik; aksi; 2 garnitúra gyertya, gyújtáskábelek, stb.
- Javítani kellett volna még: hátsó felfüggesztés, kormánycsapágy, visszapillantók.
- A javítás baráti áron összesen kb. 200ezer volt. Előtte a szakszerviz is elvitt még kb. 60-at a nagy büdös semmire.
- Összességében mire eladtam, nagyságrenddel jobb és megbízhatóbb lett.

szegény profi haversrác

AUNER

Fenntartási költség (1) Évjárat 1994
Előző motorja? Következő motorja?
Verdikt (3.9/10)

Suzuki