Motorok » Suzuki

GSF 1250 SA

A vadnyugat öszvére

Már a vásárlás előtt is tudtam, hogy ez a motor semmiben sem a legjobb. Sőt a várható élettartam és fenntartási költségek (mert az kiváló) kivételével semmiben sem dobogós a sport-túra szekcióban.
Nem szép. Bár ha azt a rettenetes kályhacsövet lecseréljük mondjuk egy Arrow-ra vagy hasonlóra, akkor még vállalható is. Öreg konstrukció, egyszerű, mint a faék. Mégis-mégis imádtam. 100 körüli lóerő és nyomaték nem sok. Azaz dehogynem. Van abban valami báj, hogy a motorok többségével szemben ez alul húz és nem a pörgetésre. Imádtam eldörögni a kocsisorok mellett visszaváltás nélkül.
Egyszer elpörgettem 248 Km/h-ig. Nem az ő világa ez a tempó. De 0-tól 150-180-ig bitang érzés a nyomatéka.
De hogy a lényegre térjek - minden okosságot elmondtak már erről a motorról az okos szakujságírók - ez egy rendkívül szerethető jóságos öszvér. Alig eszik (a méretéhez képest), nem kell szervizelni, málházható, ki lehet menni a világból vele, két személlyel is vidáman brummog, minden helyzetet megold nyomatékból, habár a szar utakat rosszul tolerálja de olyan egyenes futása van, mint a sínautónak. Ezt a motort csak az fitymálja le, aki nem ült rajta, vagy egyszerűen olyan ostoba, hogy képtelen az objektivitásra. Azt hiszem a Winnetou-ban olvastam, hogy Sam Hawkins nem lóval járta a prérit, hanem öszvérrel. Miért? Mert igénytelen és a világból ki lehetett menni vele, míg a nemes paripák vagy a befogott vadlovak mind-mind elvéreztek a hosszú távon vagy a mostoha körülmények között. Hát így lehet ez a nagy Bandittal is.

- Semmi. Egyszerűen semmi. Bár ezeken a motorokon nem hinném, hogy 50 ezer Km. alatt bárminek is el kellene romlania.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2007
Előző motorja? XJ6 Következő motorja?
Verdikt (8.9/10)

Suzuki