Motorok » Suzuki » Xf 650 Freewind 2000 (644)

Xf 650 Freewind 2000 (644)

53000km együtt, meglepetés nélkül.

Sokáig kerestem az "igazit". Számos szempont alapján cserélgettem a motorokat átlag fél évente. Szerettem volna egy egyszerű kiforrott technikát (ennek fényében volt egy CB400N-em), szerettem volna, ha igazán könnyű (CG125),majd szerettem volna, ha a kamionok nem taposnak el (CBF250), később szerettem volna több nyomatékot NTV650 Revere, de vágytam a minimális fogyasztásra (Suzuki FL125), majd szerettem volna egy nem széttaposott, újszerű motort (GZ250). A fentieket összegezve faragtam kicsit az igényekből, mellé állítottam azt, hogy lehetőség szerint a nagyapám és apám autószereléséből gyermekként ellesett "tudást" és igényt a saját szerény garázsomban tudjam kamatoztatni a kiszemelt gépen.

Azt is tudtam előre, hogy nekem a motorozás akkor esik jól, ha célja van, tehát nem a "vasárnapi kirándulós" motoros társadalmat gazdagítom, hanem a hétfőtől hétfőig, januártól decemberig munkába járós srác vagyok. Jahhh és 15 éve van A2-m,amit nem kívánok A-ra bővíteni.

Véletlen botlottam bele egy XF tesztbe a neten, ezt követően ami elérhető, igyekeztem elolvasni róla. Felcsigázott, ezért kerestem az ismerős körömben olyan személyt, aki látott már ilyen gépet. A fiam keresztapjának filozofáltam az olvasottakról, mire átvitt a szomszédjához. Ott állt egy kék, poros 2000-es évjáratú Freewind, de a tulajt hiába faggattam a tapasztalatokról, a honosítást követő fél évben alig ment vele 50km-t. Pár nap múlva jött az infó, nem hirdetik, de eladó. Megvettem 41xxx km-el.
Lecseréltem a gumikat aszfalthoz méltóra, kicseréltem, amit kötelező, regisztráltam a fogyasztásmonitor.hu oldalra és mindent feljegyeztem. Kezdetben a rossz karburátorbeállítás miatt ugyan kevesebbet evett (4,2), de hisztis és élvezhetetlen volt városi (BP.) használat során. A korrigálás óta egyfelől kezesebb, másfelől én is csiszolódtam hozzá. Ha tehetem 3000-es és 5000-es fordulat között használom, így nem rángat és nem ordít. Utóbbi fordulaton 110km/h sebességgel haladok, de egy-egy előzést természetesen elvisel 130-al is. Napi 2x40km-t megyek vele a hétköznapokban, melynek fele Budapest. Kiválóan és minimális energiával kezelhető, ugyanakkor dinamikus a városi forgalomhoz. Hétvégente komfortos a 2x120 km-es rendszeres családlátogatások alkalmával, de élhető volt a Bp-Letenye-Bp egy nap alatt, a Bp-Petrozsény út, valamint a 700km-es kör Szlovákiában. Utóbbi utak esetében felmerült bennem az ülés komfortosítása, de ez még várat magára.

A karbantartásról az elmúlt 53000km alapján:
a 2.3L olajat és a HF137-es szűrőt 3000km-ként cserélem, óvva a technikát. A légszűrő szivacs mosható, olajozható. A szelephézag pár szerszámmal állítható. A két karburátor kis türelemmel kifűzhető, 10000 ft-ból felújítható. A láncot a házilag készített olajzónak hála 30000km-ig használhattam. Cseréltem teleszkópszimeringet, mikor könnyezni kezdett. Kormánycsapágyat, mikor szükség volt rá. Cseréltem hátsó kerékcsapágyat, mikor ropogni kezdett, valamint a hátsó himbarendszerben tűgörgő készletet. Ezek minimális szerszámkészlettel és némi igénnyel, könnyen orvosolhatók.60000km-nél Taschner Zsolt cserélt vezérlést, illetve hengertalp tömítést, mert kicsit könnyezett. Akkor a hengert újszerűnek vélte. A motor most is könnyen indul, szépen jár a 95000km futása ellenére. A rövid olajcsere-perióduson olajfogyasztás nem kimutatható. Az üzemanyag-fogyasztása 4.5-5L annak fügvényében, hogy mely évszakban vagyunk, van e utasom, illetve hány dobozzal használom.
Extrák:
A szélvédelem a gyári plaxivel nem létezik, a kapható túraplexikkel viszont lényegesen rosszabb, mert fejmagasságban turbulencia érezhető 70km/h felett. Én meguntam és egy egyedi plexit faragtam rá egy Burgman szélterelőből.

Kiváltságos az a freewindes, akinek a motorján van középállvány. Én tudtam venni egy bontóból, de ritkaság. Rendelhető új, de borsos áron.

Kapható a motorhoz lengyel bukókeret és oldaldoboztartó. Előbbit újként vettem, utóbbit magam készítettem (azóta már több Xf tulajt is szolgál ez az egyedi megoldásom)

Ebben a minimalista szemléletben látva a kínálatot; örülök, hogy rátaláltam a Freewindre és jó szívvel ajánlom mindenkinek a szebb példányokat megvásárlásra, amennyiben a fenti tapasztalatomban leírtak szimpatikusak.

- Kizárólag kopó alkatrészeket cseréltem még azelőtt, hogy meghibásodott volna a motor.

Magam végzem a karbantartást.

Taschner Zsolt végezte a vezérléscserét.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2000
Előző motorja? GZ250 Következő motorja?
Verdikt (7.9/10)

Suzuki