Precíz jószág
Első tulaja vagyok, véleményem szerint a 90-es évek közepéig minden létező 50 köbcentis gépet űberelt a márka. Máig az egyik legolcsóbban üzemeltethető, szinte minden alaktrész kapható, bár az utángyártott daraboktól óvakodni kell. Az én példányom már tirisztoros gyújtással készült, ami gyakorlatilag örök életű, állítani sem kellett soha. Összesen 3- szor kellett tolnom, egyszer keverék helyett tiszta benzint kapott (1990 Áfor keverőfejes kútból), főtengely cserével megúszta. Másodszor a kipufogó belső felületéről levált koksz darab tömte el a kipu. nyílást, harmadszor meg elfogyott a benzinem. Összességében nagyon megbízható, karbantartásra igénytelen, max a váltó olajat kell néha cserélni. A 18 év alatt mindíg száraz, fűtött tárolóban telelt, tökéletes a krómozása a mai napig. Volt hogy 200 km-t is megtettem vele egy nap alatt. 90-ben vettem 19500 Ft-ért, két év múlva 100 ezer volt az új ára. (NDK megszűnése). Semmi tuning nincs rajta, egy oldalcsomagtartót kapott, 2 személyre vizsgáztatva, rendszámos. 65-70 körül van a vége, 2.5 liter elég neki. Utassal is elmuzsikál, de a hegyet nem szereti (pláne ha a személyek 40-50 kg helyett 70-80 kg-osak). Hiába, 4 lóeró nem erre való. A 16"-os kerekek, emelt kipufogó, robosztus első, hátsó felfüggesztés könnyű terepen (földúton) is megállja a helyét. 4 sebességes, nagyvárosban kissé kényelmetlen ide-oda szaladgálni vele, de vidéken, kis forgalmú utakon nagyokat lehet vele kirándulni. Munkába járni (oda vissza 6-7 Km) inkább egy babettát használok. Ha lenne egy erősebb, négyütemű változata, újból ezt választanám.
- néhány gumi alkatrész elöregedett, első teleszkóp felüt, szimeringeket cserélni kellett a blokkban
saját kezelésemben van
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1989 |