Motorok » Honda » Cb 500 1998 (499)

Cb 500 1998 (499)

Mint egy nagy ETZ

ETZ 125-ös motorom eladása után következő motorként a CB500-ast választottam. Egy barátom CB500-asát volt szerencsém kipróbálni és mind a teljesíténye, mind a kinézete elsőre megfogott. Igazából kicsit úgy néz ki, mint egy nagy ETZ. Az utolsó gyártási évben vettem a design váltás idején, amikor a CBF-eket kezdte el gyártani a Honda.
Leginkább túrázásra használtam és ezek alatt rá kellett jönnöm, hogy gyönyörű kinézete mellett sajnos a szélvédelme elég gyenge, 130 fölött hosszabb távon nagyon fárasztó. Emellett 2 hengeresként eléggé el tudja zsibbasztani az ember tagjait, így általában 100 km után kellett pihenőket beiktatnunk.
Megjártuk vele Manarolát 2 személlyel, 3 táskával megpakolva és autópályán 110-es tempóval sikerült kihozni a gyári 4,5 l-es fogyasztást. A teljesítményével abszolút elégedett voltam, egy jól bevált, kiválóvá fejlesztett nagymúltú blokkja van, ami soha semmilyen szituációban nem hagyott cserben. Sajnos párszor megborultam vele és kellett javítgatni, de egyébként semmi sem romlott el benne.
Egy ilyen javítás során került fel rá egy nyitott Leo Vince dob, ami annyira fantasztikus hangot eredményezett, hogy még a szerelő srácok is megdöbbentek, akik felrakták. Olyan hangja lett, mint egy 1000-es gépnek és kb 2 km-ről lehetett hallani, így ha valahol vártak, mindig nyitott kapuval fogadtak, mert már messziről hallották, ha jövök. :)
Igazából bár nagyon szerettem, sok kellemes élményem van vele kapcsolatban, ma már nem vennék ilyen motort a fent említettek miatt (vagy lehet, hogy csak kényelmesedek...). :)

- A borulásaimon kívül csak a rendszeres szervízek miatt kellett szerelni, egyébként soha.

Iron Motors - Kiskunhalas. Nagyon segítőkészek voltak a fiúk, sokszor kisegítettek, ha kellett, csak az időpontokkal voltak néha gondok.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2003
Előző motorja? Következő motorja?
Verdikt (7.7/10)

Honda