Izomdarázs
Kezdjük az elején. 1 hónapja vettem át a motort, és közel 2000 km-t mentem vele. Minthogy a használati utasítás igen szűkszavúan ír a bejáratásról, ezért ezügyben inkább a 919hornet.hu oldalon leírtak szerint jártam el azzal a különbséggel, hogy a piros tartományig nem húzattam ki, csak az 1000-es szervíz után. Eltelt lassan a bejáratás időszaka is, tehát autópályán kipróbáltam, hogy mit bír a gép. Végre 235 km/h-t ment, 220-on pedig nagyon gyorsan ott termett, mindezt úgy, hogy a gép végig nagyon stabil maradt. Elkezdtem mosolyogni, mert ez tetszett. A 220-at persze utassal is tudja bármikor.
Hihetetlen finom a motor járása, folyamatosan adja le az erejét és éppen ezért veszélyes, mert naked bike létére szinte észrevétlenül 180-on vagy. Elképesztő!! Előző gépemen, az SV-n mindig érezetem, ha már 150 felett jártam, de ezen a 200 is viszonylag stresszmentes.
Az utast szinte meg sem érzi (52 kg), menetdinamikája ettől még ugyanolyan. Hondáéknál gondoltak a hátul ülőkre is: megfelelően széles, bár kissé kemény az üléspárnázata, térdszög rendben, lábtartó gumírozva, szóval mehet a móka.
Extraként felszereltem rá egy gyári plexit, amely hasznossága mellett még jól is mutat, középállványt, bukócsövet és hátsó koffert. Ezek számomra mind fontos és hasznos kiegészítők, sajnálom, hogy szériában legalább a középállvány nem jár hozzá.
A nyomatékáról is ejtenék néhány szót. Egyik barátomnak XJR 1300-asa van, ez köztudottan egy nyomatékos erőgép. Legfelső fokozatban gyorsultunk 50-ről kb 130-140-ig többször, és bizony jobban jött ki belőle a Hornet. Ezen igen elcsodálkoztam, mert nem lettem volna meglepve, ha kikapok (hozzáteszem, hogy a srác kb. 30 kilóval nehezebb nálam).
Hatodikban egyébként rángatásmentesen lehet vele 30-cal gurulni és akár gyorsítani is. Király!! A fokozatok kiosztása az első 4 sebességben a következőképpen alakul (mindannyiszor a piros tartományig, tehát 9500-ig forgattam): 1-es 110; 2-es 140; 3-as 170; 4-es 210. A leszabályozás egyébként 10500-as fordulaton következik be. Hasznos infóként elmondanám továbbá, hogy hatodikban 5000-es fordulaton 130-at mutat a kilométeróra, 6000-nél 155-öt, 7000-nél 180-at, 9000-nél 230-at.
Fogyasztás: átlagban 6 literrel számolhatunk, de mértem már 5,2-t és 6,9-et is, utóbbinál azért megjegyzem, hogy 160 alatt nem nagyon mentem, és nagyokat gyorsítottam.
Hogy valami negatívumot is említsek, az ülés alatti pakolhatóság gyakorlatilag nulla. Belefér a tárcsazáram, aztán szevasz. Eü csomagot, izzókészletet, normál láncsprayt felejtsd el! Emellett 4500-5000-es fordulat között egész enyhe vibrálást érezni a markolaton és a vázon, de mivel minden négyhengeresnek van valahol egy rezonáns tartománya, ezt nem rónám föl neki.
Összefoglalva: én megtaláltam azt a motort, amelyik 100%-osan kielégít, mert túrázára alkalmas, a sportos, befecskendezős erőforrásnak köszönhetően pedig gond nélkül lehet vele gyorsan, dinamikusan haladni. Azok, akik a régi CBR vadságát keresik benne, meglehet csalódni fognak, de ettől függetlenül piszok gyorsan szedi a lábát, ha arra van szükség. És mindezt feleannyi kapcsolgatással.
- Semmi.
Lehr Motor Balatonföldvár.