Elgurult a mérnökök gyógyszere...
Csak azt nem értem, ki volt az az őrült aki kitalálta, hogy egy 125 4T motor kéthengeres legyen.... Meghívnám egy sörre! :D
Imádom a motort, jelenleg is használom. Munkába járásra, túrázásra.
Rendkívül megbízható, még sosem robbant le. Pedig mikor megvettem, hát.... nagyon rossz állapotban volt. Olvastam fórumokon, hogy a benne lévő blokk az egyik legmegbízhatóbb a világon, és nem tévedtek. Kopott dugó, elöregedett szelepszár szimering. az elmúlt több mint 30 év megtette a dolgát, főleg hogy kb 0 karbantartást fordítottak rá előző gazdái. Mikor megvettem, pöc röff indult, csak ette az olajat, és kb 70 nem ment többet. Kicseréltem a szükséges alkatrészeket. Filléres dolog. Ebay-ről mind gyári mind utánagyártott alkatrész nevetségesen olcsó. És mindent lehet hozzá kapni.
Miután rendbe raktam, egy gépszörny lett :D
Két henger, 17Le, bármelyik mai 125 4T motort lealáz. Már 2000 fordulattól húz, mint egy gőzgép. Csak 5-be berakom és a városba szépen végigmotorozgatom. Előzéskor sincs gond, csak odahúzom, és 12e-ig nincs megállás :) Végsebessége, a rövid gyári váltóáttétel miatt: 130km/h
Használható, nyugodt szelíd motorozásra is, de kő kemény száguldozásra is.
Fogyasztása gyári adat: 2,5L/100km
Én tapasztalataim alapján, vegyes fogyasztás: 3L/100km
Hangja: Imádom, alul mint egy V2, duruzsol, hörög, dorombol. De 7e felett... Mint egy gyorsasági sor 4-es. A 70 években még máshogy szóltak a motorok. Van benne érzés, van lelke. Ez ami megfizethetetlen.
Szerintem még a gyerekem is ezzel fog motorozni. Bizonyított az elmúlt 35 évben gond nélkül működött, szeretném, ha még ennyit letudna. És miért ne tudná? Gyárilag minden fémből készült, nem papír műanyag motor.
- Kopó alkatrészek, minden alkatrész ebay-ről vettem, újonnan!
- Egyik alkatrész sem volt a halálán, de jobbnak láttam cserélni.
- Alkatrészek fillérekbe kerülnek hozzá.
- Dugattyú: 2X 1500Ft
- Karburátor felújító készlet: 2X3000Ft
- Hajtáslánc
- Teleszkóp szimering: 2X1000Ft
- Szelepszár szimering: 4X150Ft
- Kuplung lamella: 2000Ft
- Légszűrő: 2X1200Ft
- Első fékbetét: 900Ft
Csak otthon, apukámmal szereltük. Nagyon egyszerű szerelni, kb mint egy simsont. Sikerült hozzá gyári szervizkönyvet szereznem, ami olyan részletességek ír le minden javítást mint a régi szoci motorok szervizkönyve. Képpel rajzzal illusztrálva.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1978 |
Előző motorja? | S51B | Következő motorja? | Monster 600 |