Brazil bájk
Alapvetően egy jó képességű motor ez, néhány megdöbbentő minőségi problémát, kókány megoldást leszámítva jól összerakta a "brazil gépsor".
(Brazíliában, Manausban, az Amazonas partján gyártják, jórészt "helyi összetevőkből", ott, ahol a Yamaha YBR 250-et is.)
Az üléspozíció nekem országúti tempónál nagyon kényelmes, városban kissé túlságosan lejt a nyereg előrefelé. Kellemesen nagy felületen fekszik föl az ember feneke, több 100 km után sem zsibbad el rajta. Semmilyen sebességnél/fordulatszámnál semmi vibráció nem jön át a motorról, erről egy kis kiegyenlítő excenter gondoskodik, és a lábtartók is vastagon párnázottak.
Sajnos a tükröket csak úgy tudom beállítani, hogy ideális esetben a látómező kb. felét
kitakarja a könyököm. :(
Ragasztottam az eleve "kitakart" részekre egy-egy aszférikus kiegészítő tükröt, így
legalább könnyebben észreveszem a holt térben mellettem haladókat is, és kevesebb látszik a könyökömből.
Érdemes pótolni az első villaszár koszvédőjét is, gyárilag semmi sincs rajta. (Bezzeg az MZ-n...!)
A motorja strapabírónak tűnik, 2,8-4,1 közti fogyasztással, kb. 120 kph
végsebességgel és 11 mp-es gyorsulással bír. Az utazó sebessége 80-90 km/h között van, ilyenkor a
fordulatszám 6ezer körüli, és abszolút rezgésmentesen jár. Ezt két személlyel,
csomaggal is szereti. Kb. 100-110 fölött már érezhetően erőlködnie kell.
Országútra optimális, de autópályára kevés. A benzintank effektíve 18 literes, szóval 500 km-ente szoktam tankolni. A benzinszintjelző igen pontatlan, kb. féltankig telit jelez, aztán gyorsan behozza a "lemaradását". Így aztán annyira nem bánom, hogy nem vákumszelepes a benzincsap, hanem kézi, és van rajta tartalék állás!
A zöldek kedvéért: szabályozatlan katalizátor van rajta, amihez alapjáraton extra friss levegőt ereszt a kipufogócsőbe. Így teljesíti az Euro 2-t. És nem büdös.
A vonóerő már-már unalmasan lineáris jellegű, jól tervezhető. Meglepetésektől
mentesen húz leszabályozásig. 3000 alatt és 9000 RPM fölött nem érdemes hajtani. A motorfék-hatás jó erős, valamennyire adagolható
is, elég keveset használom a fékeket rajta.
Apropó fékek: szerencsére a hátsó fék mechanikus dobfék, így teljesen problémamentes. Nem úgy az első! A
féktárcsa valahol 10 és 13 ezer km között úgy fölhullámosodott a nagy semmi használatra, hogy síkra
kellett köszörültetni a sikeres műszaki vizsgához! Egyébként rángatott mint a fene. Nem ezt várnám egy Hondától. A tárcsa cseréje gyárira laza 72 ezer
Ft + munkadíj lett volna ... nagyon súlyos.
Nagyon könnyen jár a hatsebességes (!) váltója, eddig komolyabb probléma nem
volt vele, de néhányszor már előfordult, hogy ha egyszerre sok fokozatot kellett
visszaváltani, akkor egy-egy fokozatot csak másodjára vett be. Állítólag egy kis
rugó fáradása tehet róla, aminek a cseréjéhez viszont nem elég leszedni egy
oldaldeklit.
Megjártam a Givi topcase tartókonzoljával is, mert hiába echte Honda gyártmány az is, az egyik hegesztés mentén eltört. Pedig nem szoktam cementet vinni benne, a sisakomon kívül mást nem tartok benne. Sebaj, meghegesztettem. De aztán meg a vázon levő tartófül tört le, amihez a tartókonzol kapaszkodik! Azt is jól bevasaltam, megerősítettem, visszahegesztettem, és persze a túloldali párját is, preventíve. Azóta kuss van.
Az alkatrész listaáraknak utánanézhetsz ezen az oldalon:
Az itt található árak (sajnos) elég jól lefedik a magyarországi
márkaképviseletek által mondottakat. Egy láncszett cserét kb. 20 ezer Ft-ból lehet megúszni, márkaszervíz rezsióradíja 5 rugó, egy 12-ezres szervíz tokkal vonóval 12 ezer HUF volt Halason. (Ilyenkor szelephézagot is állítanak.) Sajnos a szervízhálózat nagyon gyér, cserébe drága és lassú. Viszont jól dolgoznak.
Volt a típushoz egy visszahívási kampány, amiről a hazai márkaszervízek nem tudnak, a Honda Magyarország pedig tagadja:
A lényege, hogy ha sokat használjuk nedves-sós környezetben a motort, akkor a gyújtótrafó vasmagja berozsdásodik, és néha kihagyhat a gyújtás emiatt.
Itt megtalálható hozzá a szerelési kézikönyv, pocsék angolsággal:
- féktárcsa - fölhullámosodott, síkra kellett maratni - - kapaszkodó-tartó fül a vázról letört - vissza kellett hegeszteni - - 18-20 ezer km táján a szívató veszített a hatásosságából, hidegen nehezebben indul, és sokat kell játszani a gázzal, hogy ne fulladjon le melegítéskor - - 22ezer km-nél kipuff. szelephézag nyomtalanul eltűnt
Iron Motors
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2004 |