Motorok » Danuvia

Dv125/dmv 125 1957 (125)

Vörös vadász

Nem tudok tényszerűen beszélni róla.A Verhovina után ez volt az első rendszámos járművem.16 évesen,1982-ben vásároltam 2.500.-Ft-ért.Kicsit kopott,de hiánytalan volt,könnyen beindult.Gyári szürke színe nem tetszett,így az akkori ízlésem és ismereteim szerint felújítottam.(Ezért egy valódi motorrestaurátor leköpne)Atomjaira szedtem.A blokkot is szét kellett szedni,mivel a 2.sebességből ki-kiugrott.Típushiba:a váltótengelyen lévő bütykök sarkai lekopnak,és a fogaskerék lecsúszik.A bütyköt kell enyhén homorú felületűre köszörülni,megjavul.Szóval a gép a nekem tetsző piros lett (NEOLUX).A fékdobok és a henger hőálló mattfekete réteget kaptak. A blokk deklijei,a karburátor krómozva lettek.A csúnya küllők Pannonia küllőre cserélve,a kerékagy furatai emiatt felbővítve.A hengerfej homokfúvatva.Igazi barbár,csili-vili felújítás - mai eszemmel.Akkor igen büszke voltam rá,sokan megnézték,nosztalgiáztak rajta. A nyolcvanas évek első felében még nem volt divat a retro. Ment a vetítés ezerrel :"Ó, de jó kis motorok voltak ezek!" "F@szt, ezek szarok voltak.A Cseppelek (sic!) voltak a jók !"
A kuplungján valamit eltolhattam a blokk összerakásakor,mert az mindig szivatott:vagy csúszott,vagy nem emelt ki.Motorja könnyen indult,jellegzetes visító hangja az egyenesfogazású primeráttétel miatt,keveredve a szörcsögő szívászajjal-igazi unikummá tette.Utazósebessége 70-75 volt,de sokszor hajszoltam teljes gázzal is.Tovább bírta mint én-ilyenkor borzalmasan rezonált az egész motor.A hátsó kerék gyakorlatilag csillapítás nélkül lengedezett,bátor ember kellett egy tempósabb kanyarodáshoz a gyári"EMERGÉ BALLON"gumikkal.
Egyszer vontattam vele kb. 30 km-t a haverom R51/2 BMW motorját,mert szétment a kardán kúpkereke.Na ott aztán kapott szegényke,a kuplung ott kaputt lett.
Amikor bejött a kötelező biztosítás, egy haverom csinálta meg a szerződést rá.Rádumáltam, és beírta a típushoz: "DANUVIA
125 RED HUNTER" (Ezen a néven Fritz Egli bácsi csinált valami
ultrabrutál superbike motort akkoriban)
Helyhiány miatt vagy 10 éve eladtam-néha sajnálom.

- Kondenzátor vezeték elszakadt,lendkerék lelazult,bakelit gyújtókábel-foglalat elrepedt és zárlatos lett.

A haverokkal javítgattuk

Fenntartási költség (10) Évjárat 1964
Előző motorja? Következő motorja?
Verdikt (6.1/10)

Danuvia