A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet! Írtam, de hogyan szerkeszthetem?

Ha az indapass elötti időkben írtam ÉS megadtam az email címet.

Az ítélet alján lévő mezőbe írja be azt az email címet, amivel egykor írta az ítéletet. Ekkor egy emailt kell kapjon a további teendőkkel.

Ha nem adtam meg emailt, vagy már nem tudom mit adtam meg, esetleg megszűnt az a cím.

Írjon a nepitelet@mail.totalcar.hu címre, ahova küldje el a probléma leírását illetve az ítélet linkjét.

Már indapassal írtam az ítéletet

Ekkor az ítélet alatt megjelenő sárga indapass boxon keresztül kell belépnie. Belépés után az ítélet alján lévő linkre kattintva szerkesztheti azt.

Motorok » BMW

R1200RT  

Az ítélet értékelése
4,3(4 db)

Megérkeztem

Szöveges ítélet

2 hengeres BMW boxer motor.
Sokak számára a megtestesült vágyálom. A hét/hónap/életünk műtárgya.

A soros 4 hengeres Yamaha FZ6S eladása után olyasmi motort kerestem, amivel két személlyel nagyon, de nagyon kényelmesen lehet hosszú motoros túrára menni, és van élet 7 ezres fordulat alatt is. Az sem baj, ha brummog is egy kicsit, 7 év vinnyogtatás után. A Fazert követően félévnyi R1150R próbálgatás után találtam rá az RT-re.

Az RT azon igen érdekes motorállatok közé tartozik, amik első ránézésre "aztaqrva, mekkora dög ez", s valóban, a 250 kg-os önsúlyt rögtön megérzed, amikor először ráülsz és picit megbillen a motor valamelyik oldalra. Egy szerencsétlenül sikeredett parkolás után, ha tologatni kell a motort, pláne dimbi-dombi helyeken, akkor azért kell koncentrálni - vagy könnyen borulás a vége.
Fontos azonban tudni, hogy a csoda futóműnek és az alacsony súlypontnak köszönhetően ahogy elindulsz a motorral, hirtelen olyan könnyű lesz irányítani, hogy nem hiszel a szemednek. Irtó könnyű a nagy vassal manőverezni, kanyarogni pedig kész élmény. 2 személlyel is.

Az ülések gyárilag is "fotelek", ilyen kényelmes gyári ülésekkel még nem is találkoztam. Az ülésfűtés (alias tojásfőző, utasnak is van!) a hűvös napokon nagyon jó komfortérzetet biztosít. Két fokozata van, a második szinte pirít. Királyság.
Ahogy a motoros, ping-pong asztal méretű első plexi is. 178 cm-es magasságomhoz pont jó; legalsó állásban annyi szél jön, amennyire egy naked bike-os még éppen élvez, legfelső állásban gyakorlatilag szélárnyékban motorozunk. Nyitható sisak fel, napszemcsi, hawai. Az első idomnak köszönhetően a kezem is szélvédett. A tank kialakításának köszönhetően pedig a térdem is. Ízületeim köszönik szépen a BMW-nek.

A tank 27 literes, ez több, mint 400 km-re elég, ha krúzolgatunk (2 személlyel, én csak ilyen tapasztalatot tudok megosztani, mert amióta RT brummog alattunk, a páromat pillanatragasztóval hozzám ragasztották).
Egyszer elmentünk 500 km-t egy tankkal, igaz, a végén a frász majd' kitört, hogy mikor érünk már a kúthoz; 2 l maradt benne. Gyárilag egyébként 98-as benzint kér, de én 95-sel használom, gond nélkül. Menetteljesítményben nincs különbség.

Ez a motor kb. 200-zal tud menni.
De a fene se akar ennyivel száguldozni vele, mert ez egyrészt nem is áll jól neki, meg a boxer vibrációja miatt ott már vibrál a kezed is a markolaton. Ellenben 140-150 körül ki lehet menni vele a világból, annyira élvezetes vele ennél a tempónál az utazás (utasnak is!), hogy 600-800 km/nap simán vállalható.
Mindenki nyögve száll le a motorról a hosszabb etap után - de nem az RT-s.
És ő az, aki elsőnek ül is vissza :)
A nyomatékáról röviden ennyit: szerpentines kanyargásban nincs nagy vissza kapcsolgatás, és elég neki az alapjárat feletti fordulat, ott ráhúzod a tüzet, és nyomatékból húz, csak húz felfelé. Felpakolva, két személlyel is. Az enyém, a 2009-es még a régi, szimpla vezérlésű, az újabb, a dupla vezérműtengelyes verzió (2010-től), ezt a szinte alapjáratról teljes terheléssel neki a hegynek mutatványt még durvábban adja elő.

A fékezés egy külön misét megér.
A ABS-es fékrendszer pazar, csak az első fékkart kell húzni, húzza vele a hátsót is. Állati nagy élmény. S a futóműnek köszönhetően nem bólint a motor, ezt az utas is értékeli.

Mivel túrázni vettem, essen pár szó a kofferekről is.
Természetesen csakis a méregdrága gyári eredetit érdemes megvenni. Egykulcsos rendszer nyitja mindhárom dobozt, a topcase-be irdatlan mennyiségű cucc elfér. Ha nem sátrazol, hanem panziózós vagy, akkor két ember 8-10 napos cucca elfér a 3 dobozban, nem kell külön szatyrozni. Feltéve, ha nem szoktad a fél ruhásszekrényt magaddal vinni.
Tökéletesen zárnak, jó a hordozhatóságuk, remek a formájuk és minőségi minden porcikájuk (zár, zsanér, kattanó-billenő elemek, szigetelés, mindenből süt az átgondoltság, a német precizitás). A hátsó dobozon igényes párnázás is van, ennek az utas neki tud dőlni, tök kényelmes.

És akkor van olyan egyáltalán, ami nem tetszik?
Persze, olyan is van.
Pl az index megoldása. Hát az nagyon bendzsó, állati kényelmetlen a Fazer után; oldalanként külön-külön gomb van, és a kikapcsolónak van egy külön gomb. 2010-től változtattak is rajta.
De engem speciel az is zavar, hogy egy normális tanktáskát nem lehet rátenni, én nagyon szeretem a túrán használni. Csak a gyári (vagy (Wunderliches, Tourateches iszonyat drágaságok) jó rá, de olyan szerencsétlenül helyezkednek el, hogy elmegy az egésztől az ember kedve. Meg kicsik is. Hagyományos (pl. korábbról megmaradt) tanktáskáról ne is álmodjunk, nem lehet tőle elfordítani a kormányt, még ha rá is applikálja valahogy az ember.

Összességében nagyon tudom ajánlani ezt a motort mindazoknak, akik kompromisszum mentesen szeretnének (egyedül, de még inkább) ketten túrázni, szeretik a boxer hangját, és nyomatékát, kinőttek a térgörbítésből, és szeretnének egy komolyabb, prémium modellnél megállapodni.

Hibalista

- még nem romlott el rajta semmi.

Ide hordtam szervizbe

Full Gas Balatonboglár

Értékelése: 8

Képek a motoromról

Fenntartási költség (10) Évjárat 2009
Kényelem (10) Használati időtartam 1 év
Teljesítmény (7) Km vásárláskor 19000
Megbízhatóság (10) Vezetett km 7800
Szerviztapasztalat (4) Átlagfogyasztás 5 l
Előző motorja? R1150R Következő motorja? R1200RT 2010-
Ennyire szerette (10) Megérte a pénzét? igen
Verdikt (9.0/10)  
 
Ítélet értékeléséhez be kell jelentkezned.
 

BMW

További ítéletek (158 db)

Szűkítés: jól megírt| képes| hosszú
Cím / Modell Időpont Hossz Km Ítélet Ért.