Motorok » Aprilia » Scarabeo 125 (125 cm3)

Scarabeo 125 (125 cm3)

A legjobb spórolós túragép

Már nyolc éve robogózom.
6 évig egy Keeway Hurrican 50cm3-em volt, amit újonnan vásároltam.
Maximálisan meg voltam elégedve vele. Nap mint nap használtam munkába való közlekedésre.Soha nem hagyott cserben.Ahogy telt múlt az idő, egyre jobban kezdtem érezni, hogy kezd szétesni a motor, és így elkezdtem gondolkodni egy újabbon.Mivel még egyszer kínai motort nem akartam venni,így jutottam el az Aprilia Scarabeo 125cm3-hez.

Számomra fontos volt:
-ár (max 400 ezer Ft)
-kis fogyasztás
-kényelem
-kezelhetőség
-designe
-szélvédelem (nagy túra plexi)
-nagy kerekek (magyar útak miatt)

Mint a legtöbbet ezt is Olaszországból hozták. Nagyon jó állapotban volt, egy - két karcolást leszámítva. Mivel télen vettem nem igazán volt lehetőségem használni. Tavasszal csináltattam egy nagyszervízt.
Nem volt olcsó az előző motorhoz képest.
Egyedül a kipufogó szelephimbát kellett cserélni. De ez volt a legdrágább benne :(
-olaj 1l kb 5ezer Ft
-olajszürő kb 2ezer Ft
-gyertya 3ezer Ft
-levegő szürő 800 Ft
-variátor szíj 8ezer Ft
-teleszkópok (olaj+tömítés) 15ezer
-első gumi (Metzeler feefree) 13ezer
-kipufogó szelephimba 40ezer

A motor maga nagyon szuper!Fogyasztásom 2 és 3 liter közé tehető. Nyélgázon használva városban 2.8 litert szokott kérni a kicsike. Szereti ha prémium benzint kap. A motor halkabb és könnyebben indul tőle.(Shell és OMV)
Amit hibának felrónák az-az automata szivató!Nem szereti a hideget. 5 C-fok alatt állítani kell a karburátoron magasabb alapjáratra, hogy elinduljon, de nyárra vissza kell állítani, mert akkor meg magas fordulaton pörög az alapjárat. Sokat olvasgattam emiatt a beállítás miatt, mire nagy nehezen elindítottam a hidegben.
Még egy fontos dolog: indítás előtt a gázkart kell többször negyed fordulattal meghúzni majd indítózni, hogy benzin kerüljön a karbiba ha hideg és sokáig állt.
Így 10ezer km után észrevettem, hogy kezdi megadni magát a hátsó teleszkóp, így lassan kezdhetek utánanézni egy újnak.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2002
Teljesítmény (7) Km vásárláskor 12000