A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet! Írtam, de hogyan szerkeszthetem?

Ha az indapass elötti időkben írtam ÉS megadtam az email címet.

Az ítélet alján lévő mezőbe írja be azt az email címet, amivel egykor írta az ítéletet. Ekkor egy emailt kell kapjon a további teendőkkel.

Ha nem adtam meg emailt, vagy már nem tudom mit adtam meg, esetleg megszűnt az a cím.

Írjon a nepitelet@mail.totalcar.hu címre, ahova küldje el a probléma leírását illetve az ítélet linkjét.

Már indapassal írtam az ítéletet

Ekkor az ítélet alatt megjelenő sárga indapass boxon keresztül kell belépnie. Belépés után az ítélet alján lévő linkre kattintva szerkesztheti azt.

Autók » Rover » 25, 200 (1995)

25, 200 25 1.6 

Az ítélet értékelése
3,3(71 db)

Nem baj

Szöveges ítélet

2018. augusztus
Nem kell izgulni, a kocsi még él és virul, csak én vagyok elmaradva a naplóval. Most igyekszem pótolni, bár nem biztos, hogy minden apróság eszembe fog jutni. Az árakat is már csak szórványosan fogom írni, számlák keresgéléséhez nincs kedvem és időm.
Valamikor ősszel sikerült végre hozzájutni a gumiharmonikához, ami a kábelköteget vezeti át a karosszériából a csomagtér ajtajába. Mindjárt vettem belőle kettőt, kb. 3600 Ft volt összesen a Rimmer Brothers-nél. Úgyhogy kicseréltem a teljes köteget, mégozzá úgy, hogy a harmonikán csak betoldott szakaszok mennek át, úgyhogy ha megint megadják magukat a vezetékek, elég lesz ezeket a 30 centis betoldott szakaszokat cserélni. Szilikongumi szigetelésű vezetékeket vettem, belekerültek párezer forintba, de remélhetőleg tovább bírják a hajlítgatást, mint a PVC, főleg hidegben. Szuper lett.
Decemberben volt olajcsere (Total Quartz 7000), valamint Pista (a szerelő) megzsírozta a bal első ajtó ablakemelő mechanikáját, mert már igencsak nehézkesen mozgott. Egyúttal az én drága feleségemnek eszébe jutott szóvá tenni a kocsi egy télen visszatérő hibáját, hogy egy éjszaka alatt mindig leejti a benzint, emiatt pedig reggel nehezen indul. Pista szerint a benzin közös nyomócső (rail) végén lévő nyomáshatároló szelep engedi el a benzint, ehhez pedig kellene egy új rail. Valamint mondta, hogy most már kicserélné a vezérműtengely jeladót, amit már jó ideje emlegetett, de mindig halogatta, mert nem volt igazán markáns a hibajelenség. Most viszont azt mondta, eljött az idő. És akkor vehetnék O-gyűrűket is a befecskendezőkre, mert azok is meg vannak már keményedve, ami ugyan az élet bizonyos területein hasznos tulajdonság, de itt pont nem.
Vezérműtengely jeladót és nyomócsövet a Rimmer Brothers-től sikerült beszerezni, kb. 45000 Ft volt így együtt, illetve lehetett volna itthonról is, csak jóval drágábban. O-gyűrű viszont nem akadt alkatrészként sehol, végül Pistától elkértem az egyiket mintának, hogy akkor veszek a csapágyboltban. 8x3,5 mm-es kell (ezt a magam kedvéért is írom, mert itt később is megtalálom), 150 Ft volt darabja vitonból, kilenc kellett.
A rail cseréje végül nem hozta meg a várt eredményt, úgyhogy bizonyára nem itt, vagy nem csak itt ürült a rendszer, de most már mondtam az én drága feleségemnek, hogy erre a hibára már nem költünk többet. Családtag lesz belőle, együtt élünk vele, végülis nagy gondot nem okoz, és azt is leginkább csak télen.

A júniusi szerviz alapértelmezésként nem ígért nagy dolgokat, mert a kocsi életkorát tekintve megint prímszámnál járunk, de aztán a tavasz második felében elkezdett érződni, hogy bizony mégse fogjuk bónusz nélkül megúszni. A kuplung ugyanis elkezdte jelezni, hogy cserélődni szeretne már. Valamint a tavaszi kerékcserénél észrevettem az első olyan apró rozsdafoltocskát a bal hátsó kerékíven, ami nem mechanikai sérülés következménye. Bár éppen lehetett az is, mert kavics is megindíthatta a dolgot, de azért próbáltam felkészíteni az én drága feleségemet, hogy a jövőben viszonylagos rendszerességgel költenünk kell majd a karosszériára is. Úgyhogy végül előbb elvittem az öreg Királyhoz, 10000 Ft-ért megcsinálta, majd ment a szervizbe. Vettem kuplung szettet, ez huszonvalahányezer Ft volt, meg jött hozzá még egy szatyornyi tömítés és szimering, mert akkor már Pista cserélt mindent, amihez hozzáfért. Végül csak amikor összerakta volna, akkor vette észre, hogy a kiemelővillán is van egy hajszálrepedés, úgyhogy abból is szerezni kellett újat, a két végén lévő műanyag persellyel együtt. Kiemelővilla itthon akadt volna, csak bizonytalan beszerzési idővel, a Rimmer Brothers-nél nem volt, végül egy másik angol webáruházból sikerült beszerezni, valamivel olcsóbban, mint itthonról, de majdnem két hét volt, mire ideért. A perselyekkel együtt hatvanegynéhányezer Ft. Nem olyan kevés egy negyed kilós vasdarabért. A szerviznek 70000 Ft-ot fizettünk, ebben a motorolaj is benne volt.
Na de minden jó, ha a vége jó. Nem kevés pénzből ismét elértük a startvonalat, a kocsi megint tök jó.
136000 km.

2017. augusztus
Ezúttal jókora csúszással jön a következő epizód, de nem szeretném, ha rajongóim tájékozatlanul maradnának, bizonyára sokan vannak, csak én nem tudok konkrétan egyről se. Szomorú ez, bizonyára egész más lenne a helyzet, ha az egyes ítéleteket lehetne kommentelni. Bár az értékelésemet elnézve nem is biztos, hogy jó lenne az nekem.
De térjünk a tárgyra. A júniusban esedékes szervizig olyan komoly problémák merültek fel, hogy kiégett a bal hátsó helyzetjelző izzója, és mire cseréltem, már a biztosítékot is cserélnem kellett. Nem tudom, volt-e összefüggés a kettő között, ez a biztosíték egyszer már régebben is kiolvadt egy ki nem derült ok miatt, a csere után nem olvadt ki újra. Most is ez történt, a költségekre már nem emlékszem, lehet, hogy elérték a 100 forintot.
A csomagtérajtóba átmenő vezetékköteg gumiharmonikája továbbra is ki van szakadva, és az elszakadni készülő vezeték pont a szerviz előtt szakadt el, úgyhogy az már a szervizben került összetoldásra. A gumiharmonikáról viszont annyi kiderült, hogy külön nem lehet kapni, a vezetékköteg része, így viszont mindenestül alig néhány tízezer forint az ára, úgyhogy ez a téma még további megfontolásokat igényelt. Azóta végre megtaláltam a másik oldalon lévő ugyanolyan gumiharmonikát külön alkatrészként, amin keresztül a hátsó ablakmosó csöve jut át az ajtóba, jelenleg folyamatban van a beszerzés.
A szervizben amúgy volt olajcsere, fékfolyadék csere, hűtőfolyadék csere, benzinszűrő csere, klímatisztítás, műszaki. Az egyik távirányító, amit egyszer már korábban is javított a szerelő, végleg megadta magát, az újat is regisztrálták a kocsihoz. A benzinszűrőt, az olajszűrőt és a pollenszűrőt én vittem, ezek 8000 Ft-ba kerültek, a távirányítót is, ez 18000 Ft volt, a szervizben 75000 Ft-ot fizettem, ebben benne volt a motorolaj is (a szokásos, Total Quartz 7000). A vonóhorogra rakható bringaszállítók rendszámáról megjelent rendeletmódosítás, ami tudvalevőleg első próbálkozásra remekül tükrözte a jelenlegi magyar jogalkotás minőségét, minket is érintett. Bár ritkán használjuk a motyót, de az idei nyaralásunkon éppen terveztük, hogy visszük a bicikliket, úgyhogy elvittem azt is, hogy a vizsgán szemlézzék. Ez meg is történt, de mire mentem a kocsiért, már jött a bejelentés, hogy korrigálják a rendeletet, addig meg nem büntetnek senkit a szürke rendszám hiányáért, úgyhogy az igényléstől végül eltekintettem. Nekem nem fontos, mert a Rover hátsó rendszámtáblatartója olyan, hogy elég könnyű a rendszámtáblát ki-be rakni.
A tetőkárpit ragasztása a hátsó ülések fölött már korábban kezdte elengedni magát, és mostanra már akkora felületen lógott az anyag, hogy majdnem a gyerekek fejét érte el. Ezért a szerviz után elvittem az öreg Királyhoz, hogy segítsen ezen a dolgon. Ez meg is történt, príma új kárpitot készített neki egy kárpitos, és akkor az öreg Király egyúttal adott a kocsinak üregvédelmet, valamint kijavított egy apró horpadást és egy kis festékhibát a bal hátsó ajtón. 55000 Ft-ba került. Különben most 16 éves a Rover, de eddig a rozsda még nem indult el rajta. Ahol eddig javítani kellett, az mind mechanikai sérülés (koccanás vagy egyéb leverődés) miatt volt, kivéve belül az első ülések sínjeit.
A vonóhorgon csak 3 bringát tudunk szállítani, ezért a nyaraláshoz kaptunk kölcsön egy tetőre rakható bringaszállítót is, szerencsére cipőkanállal épp elfért még a tetőkosár mellett. Sajnos a felnyíló hátsó ajtónak kissé útjában volt, ezért az ajtókereten megfelelő szögből nézve látható egy enyhe benyomódás, de a festék nem sérült meg. Beraktam egy újabb képet, azon látható a teljes installáció.
129000 km.

2016. december
Semmi érdekes, csak egy olajcsere. Total Quartz 7000, 10040 Ft az olaj és a munkadíj + kb. 1000 Ft az olajszűrő.
Ezen kívül a rendszámtábla világítás egyik izzója égett ki, de már nem tudom, mennyibe került. 100 Ft? Lehet, hogy csak 50.
A vezetékek csomagtartóajtóba való átvezetésénél kiszakadt a gumiharmonika, ebből egyelőre nem sikerült újat beszerezni. De legalább látszik, hogy megint megadta magát az egyik vezeték szigetelése. Ezt majd megcsinálom akkor, ha jobb idő lesz, mert a vezeték nem szakadt el. Sikerült szereznem szilikon szigetelésű vezetékeket, azok talán majd jobban bírják hidegben is.
123000 km.

2016. augusztus
Az idő múlik, az autó 15 éves, és ez normális esetben azzal járna, hogy cserélni kellene a pirotechnikai eszközöket, vagyis a légzsákokat és az övfeszítőket, valamint a kormányoszlopon a csúszóérintkezőket. De a normális esetet most felülírta a technika töretlen fejlődése, amely a Rovert mostanra már egy divatjamúlt vasdarabbá degradálta, ennek megfelelően alkatrészbeszerzési forrásom közölte, hogy ezeket beszerezni már nem tudja. Kicsit még nézelődtem azért, a Rimmer Brothers-től még megrendelhetném Angliából, de az árakat látva inkább most eltekintettem ettől. Komoly aránytalanságokat véltem felfedezni a kocsi piaci értékéhez képest, pedig itt csak két légzsákról, két övfeszítőről és egy csúszóérintkezőről van szó. De mi az ábra egy olyan kocsival, amiben tízesével sorakoznak a légzsákok? Mindegy, gazdag koromban majd azonnal pótolom ezt a hiányosságot.
A kocsival amúgy nem volt gond december óta, csak pár héttel az egyébként is esedékes szerviz előtt kezdett el időnként kihagyogatni a motor alacsony fordulatszámon, valamint fogyogatni a hűtőfolyadék. Emiatt a gyertyákat és a szívósor tömítést kellett cserélni. Ezen kívül volt olajcsere, vezérműszíj csere, légszűrő csere. Valamint szóltak a szervizben, hogy szivárog a kormányszervo szivattyúja, úgyhogy azt elvittem Hódmezővásárhelyre (Autogén BT.), csapágyakat és szimeringet cseréltek benne 16000 Ft-ért. A szerviz többi része az alkatrészekkel együtt kb. 150000 Ft volt.
A kocsi épphogy elkészült, mire indultunk nyaralni, és a nyaralás alatt nem volt vele semmi gond. Amúgy Erdélybe mentünk, voltunk a Vaskapunál, a Fogarasi-hegységben, valamint Parajd és Torda környékén. Beraktam egy újabb képet, a transzfogarasi úton készült.
Hazaérkezésünk után viszont rövidesen megint elkezdett csöpörészni a hűtőfolyadék. Ezúttal az újonnan berakott vízszivattyú bizonyult selejtesnek, kaptam egy másikat a boltból, garanciát remélhetőleg sikerül érvényesíteni rá, az még függőben van. A csere munkadíja 20000 Ft volt.
119000 km.

2015. december
Megfordítottam az időrendet, így a frissebb dolgok elöl vannak.
Elég termékeny volt ez a fél év, legalábbis a kilométerek elég jól szaporodtak most a kocsiban. Ez annak is köszönhető, hogy az idén nyaralási célzattal kitettük a lábunkat külföldre. Elmentünk Dubrovnikba, és Mostarban is voltunk. Kaptunk kölcsön egy Skif utánfutót, azzal sátraztunk. Frankó volt, beraktam egy újabb képet, még a szerb hegyek között készült. A kocsinak csak annyi problémája adódott, hogy kialudt a csomagtér világítás. Sokat nem kellett keresgélni a hiba okát, szokás szerint a csomagtérajtóba való átvezetésnél szakadt el a vezeték. Ez sajnos egy gyenge pontja a kocsinak, ugyanis úgy van kialakítva, hogy az ajtó becsukásakor elég alaposan meghajlik a köteg. Ezt a végtelenségig nem bírják a vezetékek. Hazaérkezésünk után összetoldottam, de később meg a központi zárból a csomagtérajtó zárját tápláló vezeték szakadt el hasonló módon. Ez úgy derült ki, hogy az én drága feleségemnek egyszer sikerült felnyitnia a csomagtartót, amikor egyébként be volt zárva a kocsi, és persze rögtön beindult a riasztó. Itt már megelégeltem a toldozgatásokat, nekiestem, elvagdostam a gyengélkedő vezetékeket, és az átvezetésben betoldottam mindegyikbe egy plusz vezetékdarabot, aminek az egyik vége a karosszériában van, a másik vége az ajtóban, oldható csatlakozásokkal. Így most új vezetékdarabok kerültek az átvezetésbe, úgyhogy remélhetőleg bírják egy ideig, aztán ha valamelyik megadja magát, lehet simán cserélni azt a 20-25 centis vezetékszakaszt.
Szeptemberben elkezdett csöpögni a hajtóműolaj a bal oldali kihajtás szimeringjénél, úgyhogy vihettem megint a szervizbe. Egyúttal helyretették a bal első ajtó nyitórudazatát, mert már megesett időnként, hogy nehezen nyílt belülről. Ez így 34688 Ft-ba került (6437 Ft a szimering, 3607 Ft egy liter olaj, a többi munkadíj).
Egy örömteli dolog, hogy a MABISZ végül fél évvel a májusi koccanás után kifizette a kárt. Bár ez nem ment olyan simán, mivel először próbálkoztak kibújni a dologból, és csak egy kellő eréllyel megfogalmazott és jogszabályi hivatkozásokkal megtűzdelt levelet követően sikerült elérni, hogy ne így tegyenek. Hitvány bagázs. Lehet, hogy én gondolom rosszul, de nekem az a véleményem, hogy nem a károsult jogi ismereteitől kellene függnie annak, hogy egy kárt kifizetnek-e vagy sem.
Ezen kívül a decemberi olajcsere jött még (Total Quartz 7000), ez 11900 Ft-ba került (1900 az olajszűrő, a többi az olaj és a munkadíj).
112000 km.

2015. június
Hát most kijutott az eseményekből, melyek bizony nem voltak éppen örömteliek. De kezdjük az elején.
Januárban végleg megadta magát az akkumulátor. Nem mondhatnám, hogy váratlanul ért, gyengélkedett már az előző télen is, de mivel van garázsunk, sűrű töltögetések által még sikerült életben tartani, a nyarat meg egész simán kibírta. De most kilehelte a lelkét, méghozzá olyan szinten, hogy amikor elmentem új akkumulátorért, a bolt előtt már le se állítottam a motort, hogy aztán a műhelybe a cseréhez ne betolni kelljen. Pedig még csak alig pár hónappal múlt 8 éves. Egy 62 Ah-s B-Power került bele, kb. 16000 Ft volt.
Kiégett a rendszámtábla világítás egyik izzója. 90 Ft.
Újra (8 év után) leesett a belső tükör. Sóhaj, csendben alternatív megoldások (plafonba csavarozás) és válogatott szitkok ajánlása a bádogesernyőkészítők magasságos védőszentjének figyelmébe. Vettem egy tubus spéci ragasztót, ami kifejezetten erre van, 1830 Ft volt, de mielőtt hozzáfoghattam volna, hogy felragasszam, jött a következő esemény.
Februárban nekigurult a jobb hátsó ajtónak egy futárfurgon. Egy enyhe, első pillantásra szinte észre se vehető horpadás esett rajta, de ez is elég volt ahhoz, hogy eltörjön rajta a festék, úgyhogy újra kellett fényezni. Az öreg Király igen baráti áron 30000 Ft-ért rendbehozta (valamint akkor már felragasztotta a tükröt is), de szerencsére ez nem nekem fájt, mert a futár kifizette.
Aztán májusban egy újabb koccanás jött, a feleségemnek egy piroson áthaladó kocsit sikerült eltalálnia a Rover bal elejével. Ráadásul a másik fél egy P-s rendszámú kocsi volt, biztosítás nélkül. A mi biztosítónk lejátszotta a dolgokat, aztán passzolta az ügyet a MABISZ-hoz. Remélhetőleg előbb-utóbb lesz belőle valami. Terjedelemre nem volt nagy a sérülés, viszont annál több dolgot érintett. Törtek a bal első lámpatestek (fényszóró, irányjelző, ködlámpa), a műanyag lökhárítóburkolat, alatta a lökhárító, a bal oldali gyűrődőelem, valamint megsérült a sárvédő és a motorháztető, és elrepedt egy klímacső. Vittem újra az öreg Királyhoz, ő lejátszotta a kárszakértővel a dolgot, aztán meg is csinálta a kocsit. 233900 Ft-ba került a javítás. Egyelőre csak remélni tudom, hogy viszontlátjuk még ezt a pénzt.
Aztán alighogy visszakaptuk a kocsit az öreg Királytól, vihettem is a szervizbe. Motor- és hajtóműolaj csere, fékfolyadék csere, klímatisztítás, kézifék beállítás, műszaki vizsga, valamint megzsírozták a váltókar gömbcsuklóját is, mert már nyöszörgött. 5500 Ft volt összesen az olajszűrő, a légszűrő és a pollenszűrő, 1980 Ft a fékfolyadék, 6800 Ft a hajtóműolaj (Petronas Tutela). A szervizben 56xxx Ft-ot hagytam, ebben benne volt a motorolaj is (Total Quartz 7000), valamint a vizsgadíj.
105000 km

2014. december
Újabb fél év telt el, ami nem volt eseménytelen. Nagy gond nem volt, csak mindenféle ügyek-bajok. De azért előbb beteszek egy újabb képet arról, amikor megérkeztünk nyaralni (6. kép). Ilyenkor viszünk mindent, amit csak bírunk, nehogy hiányt szenvedjünk pl. biciklikben. :-)
Szóval egyszer kialudt a műszervilágítás, az összes gombocska háttérvilágításával együtt. Ennek köszönhetően egyszer az akkumulátor is lemerült, mert sikerült égve hagynom a világítást, ugyanis a figyelmeztető sípoló is elnémult. (Bár ettől még nagyon is utálom azt a sípolót.) Aztán hétvégén megnéztem, ki volt olvadva a biztosíték, betettem egy másikat, és az azóta se olvadt ki. Valami alkalmi zárlat lehetett, egyelőre nem ismétlődött meg. A költségét nem tudom, nem mentem el egy biztosítékért a boltba, van egy zacskónyival a kocsiban. 20 Ft?
Aztán augusztus elején kidurrant az egyik gumi. Az egyik GT Radial, amit hét éve vettem. Pontosabban a másik, mert az első már négy év után megadta magát. Nagyon gyöngécske gumik ezek, ezzel szemben a négy Michelin Energy-ből, ami eredetileg volt a kocsin, három még megvan. Mindenesetre elmentem gumit keresgélni, végül a legolcsóbb a Strial V401 volt. Mivel látatlanban a boltban se tudták, hogy honnan szalajtották ezt a gumit, ideírom, hogy ne kelljen találgatni: Szerbiában készült. Ránézésre jó masszív gumi, és még peremvédős is. Lehet, hogy felmerül a kérdés, hogy hogyan tapad. Jól. Vagyis nekem elég jól. Én nem tapasztaltam különbséget a Michelin Energy, a GT Radial Champiro és a Strial V401 között. Valószínűleg azért, mert nem is próbálgattam, nem igazán érdekel. A két gumi összesen 24000 Ft volt + 3000 Ft a szerelés.
Kicsit később elszakadt a kuplungbowden. Ez elég bosszantó volt, tekintettel arra, hogy alig több, mint két éves volt, az új bowden 33000 Ft-ba került, és még várni is kellett rá kb. két hetet. Ezért amint megkaptam az újat, nem is raktam be, hanem elvittem a régivel együtt a Bowden Doktor KFT-hez, ott a régi hüvelybe készítettek egy új huzalt 3000 Ft-ért. Annyi különbség volt, hogy az eredeti huzal teflonbevonatú volt, a Bowden Doktornál ilyet nem tudtak adni. A régit raktam vissza, és azóta is jó. Az új bowdent meg eltettem, legalább van egy kéznél, ha legközelebb elszakad. Különben elég gáz ez a bowden, nyilván azért ilyen drága, mert a hüvely automata utánállítós, de teljesen fölöslegesen, simán tehettek volna rá egy manuális állítócsavart, ráadásul lenne olyan helye, ahol könnyen hozzáférhető. De mint tudjuk, a technika fejlődése töretlen, nyilván kényelmetlen dolog szökőévenként egyszer manuálisan állítani a kuplungot.
Amikor télire cseréltem a kerekeket, szomorúan kellett megállapítanom, hogy a bal oldali külső féltengelycsukló porvédő gumija repedezik. Lehet, hogy még bírta volna sokáig, de nem akartam megvárni, hogy kiszakadjon. Kértem egy újat a boltban, de a gyárinak nevezett fajtából már nem tudott szerezni a srác. Kár, mert ugyan elég borsos ára volt, de legalább elég sokáig bírta. Most szerzett helyette egy Bárdi feliratút (2300 Ft), de mint később kiderült, nem volt jó a mérete. Végül egy Löbro-t sikerült szerezni (2150 Ft), majd kiderül, hogy ez meddig bírja.
Ezen kívül olajcsere volt (7168 Ft a Total Quartz 7000 + 750 Ft az olajszűrő).
101000 km

2014. június
Apróságok megint akadtak elmúlt fél évben, de most se volt kedvem miattuk leülni a gép elé.
Volt egy baloldali féklámpa (80 Ft), egy jobb oldali tompított (570 Ft), valamint egyszer felmondta a szolgálatot a hátsó ablaktörlő. Az ablaktörlőnek persze nem volt semmi baja, csak szokás szerint a csomagtérajtóba menő vezeték szakadt el. Ennek is nekiestem én magam, frankón összetoldottam.
A kocsi most 13 éves, ez megint egy remek prímszám, ami azt jelenti, hogy kevés dolgot kell tervszerűen cserélni. Kár, hogy a számegyenesen haladva a prímszámok egyre ritkábbak lesznek, talán ha szépen kérném, a kedvemért megszavazná a kettő harmad, hogy ne így legyen, hehe! A szervizben az átvizsgálásokon kívül csak olajcsere volt (Total Quartz 7000, 6770 Ft), valamint a szívósor tömítés (500 Ft) cseréje, mivel az ismét szivárogni kezdett. Végülis most elég sokáig bírta. Elöl a féktárcsákat és a fékbetéteket kellett cserélni (Textar mind, az olajszűrővel együtt 40000 Ft), de azt én is meg tudtam csinálni. A szerviz munkadíja 16405 Ft.
Szerviz után elvittem a kormányszervo szivattyúját javíttatni, mert azon egy ideje látszik egy kis szivárgás (Autogén BT., Hódmezővásárhely). Ez 25000 Ft-ba került, remélhetőleg jó lett.
97000 km.

2013. december
Egy keveset költöttünk rá megint, és a költségek generálásából most kivette részét az én drága feleségem is. Igazából azzal indult a dolog, hogy én már tervezgettem, hogy pár apróság miatt elviszem karosszériáshoz, de még mielőtt erre sor került volna, az én drága feleségem szerencsésen odadörgölte a kocsi bal elejét egy oszlophoz. Tulajdonképpen még jókor, így legalább csak egyszer kellett elvinni. A karosszériás kijavította a sárvédőt és a lökhárítót, egyúttal legalább kiszedett néhány kiló sarat mindkét első sárvédő mögül, letisztogatta és festette az első ülések sínjeit, mivel azok rozsdásodni kezdtek, valamint polírozta a fényszórók plexijét, igencsak rájuk fért. Mindez 58000 Ft-ba került. Amúgy viszont szóbeli piros pontot adott a kocsinak, mert az ő szempontjából nézve teljesen jó állapotban van.
Ezen kívül olajcserére vittem, ennek költsége az olajjal (Total Quartz 7000) és némi diagnosztikával együtt 14688 Ft volt + 900 Ft az olajszűrő, amit külön vittem. Ami a feketeleves a dologban, hogy feltűnt két jövőbeli probléma előjele. Az egyik a vezérműtengely helyzetérzékelője, feltűnően sok hibát tárolt a motorvezérlő. Nem kizárt, hogy rövidesen cserélni kell. A másik meg a kormányszervo szivattyúja. Kissé szivárog, ez látszik, de még nem súlyos a helyzet, a tartályban még nem látszik fogyás. Szerencsére nem lehetetlen felújítani, ez a költségek szempontjából előnyös, csak majd le kell valahogy küzdeni hozzá a Szeged-Budapest távolságot.
Most már a fogyasztást is lusta vagyok írni, írtam már eleget, az eddigiekhez képest nincs változás. Ha lesz valami rendkívüli adat, majd megírom.
92000 km.

2013. június
Hát ezt is megértük. Már csak a tervezett karbantartások alkalmával tudok írni, és akkor sincs sok érdekesség. Mondhatni, kezd unalomba fulladni az autó. Akadt ugyan a legutóbbi rész óta pár csip-csup dolog, csak ezek nem jelentettek kellő motivációt, hogy külön megírjam őket. De azért most nem fosztok meg tőlük senkit.
Itt is van mindjárt egy erős kezdésnek, hogy kiégett a bal oldali féklámpa. 110 Ft volt az izzó. Aztán kiégett az az izzó, ami a hátsó ködlámpa kapcsolóját világítja meg műszervilágítás célzattal. Ilyen eset volt már korábban a klíma kapcsolójával, ezt a komoly izzót, ami akkora, mint egy fél borsószem, a foglalattal együtt meg mondjuk mint egy egész, 1320 Ft-ért tudtam csak beszerezni. Erre is ráférne már egy kis rezsicsökkentés, hehe! Aztán ismét megadta magát a hátsó ablakmosó. A hiba könnyen lokalizálható volt, mivel a csomagtartó ajtajából csurgott ki a víz, így aztán saját kezűleg láttam neki. Még szerencse, mert ezúttal is sikerült egy komoly fejlesztést végeznem a kocsin. Eddig egy PVC-cső továbbította a vizet, ami bizony egy idő után megunja a sok hajlítgatást, amit a csomagtartó ajtajába való átvezetésnél kap, főleg hidegben. Most szilikoncsőre cseréltem ki, ez vélhetően tovább bírja majd. Az eredményen fellelkesülve komoly kutatásokba kezdtem, hogy az első ablakmosó vajon miért gyengélkedik mindig, ugyanis mióta miénk a kocsi, igen ritkán, és akkor is csak átmenetileg működött rendesen. A célirányos és alapos diagnosztikai vizsgálat meghozta gyümölcsét, sikerült lokalizálni a tömítetlenséget, mely oly sok éven át rejtve maradt mindenki szeme (de legfőképpen az enyém) elől. Itt is felhasználtam egy pár centis szilikoncsövet, és a vízágyú úgy működik, ahogy még sose láttam. Összesen kb. egy méternyi csövet építettem be, 800 Ft.
Aztán eljött a szerviz ideje, és hát ilyen esetben a 13 mégiscsak szerencsésebb szám, mint a 12. A kocsi most lett 12 éves, és mivel a 12 igen sok számmal osztható, sok minden cseréjének ideje jött el. Motorolaj, fékfolyadék, hűtőfolyadék, vezérműszíj, benzinszűrő, klímakarbantartás, valamint műszaki. Ezek voltak a főbb napirendi pontok. Ezen kívül az egyik ékszíjat kellett cserélni a feszítőgörgőjével együtt, a főfékhengert felújítani, a váltórudazatot zsírozni, mert kissé akadozott, valamint a rádió volt még kissé kontakthibás.
49945 Ft volt az anyagköltség a motorolaj kivételével (hűtőfolyadék, fékfolyadék, olajszűrő, benzinszűrő, pollenszűrő, vezérműszíj + feszítő, vízszivattyú, vezérműtengely szimeringek, ékszíj + feszítőgörgő, főfékhenger felújító készlet), valamint 93100 Ft a szerviznek (ebben van a motorolaj, egyébként Total Quartz 7000).
Ám ezzel nem ért véget a történet. Már másnap hajnalban jól kikaptam az én drága feleségemtől, és bizonyára szegény Pista (a szerelő) is heves csuklásrohamra ébredt, mert a kocsi nem indult, jobban mondva ki se nyílt. Jól megkaptam az ilyenkor jellemző egybites dimenzióban mozgó szidalmakat, miszerint amikor elvittem a szervizbe, még semmi baja nem volt, csak a rádió némult el némelyik döccenőnél, kifizettünk rá egy talicska pénzt, most meg aztán se kép, se hang. Szerencsére ezt követően hagyta, hogy kézbe vegyem az ügyet, én pedig roppant szakértelemmel elővettem egyik kedvenc eszközömet, ami nem az oszcilloszkóp (lásd Novoth Tibi), hanem a multiméter, és megállapítottam, hogy az akkumulátor lemerült, jobban mondva valami leszívta az éjszaka folyamán jól. Miután rákapcsoltam a töltőt, aztán a szomszédok nagy örömére sikerrel ártalmatlanná tettem a riasztó hangorkánját, rövidesen arra is rájöttem, mi okozta a problémát: a csomagtér világítás. Az bizony égve maradt az éjszaka, annak ellenére, hogy a csomagtartó ajtaja le volt csukva. Aztán arra is rájöttem, hogy a hibát vezetékprobléma okozza, valószínűleg megadta magát a megfelelő vezeték a csomagtartó ajtóba való átvezetésnél, mert miután kissé megpiszkáltam, elmúlt a hibajelenség. Persze ezt nem lehet ennyiben hagyni, már csak azért sem, mert ha egy vezeték megadta magát, nem kizárt, hogy több is jó úton halad ebbe az irányba a kötegből, én meg nem szeretnék további meglepetésekkel szembenézni, és még ennél is jobb, ha az én drága feleségemet is megkímélem ettől, úgyhogy ismét vittem a szervizbe. Ezáltal újabb 7130 Ft-ot sikerült otthagynom. De legalább megint működik az autó.
Illetve majdnem. Mert mi lelte már megint az első ablakmosót??? Néhány hete csináltam meg frankón, de megint nem jön belőle egy csepp se. Némi vizsgálat után kiderült, hogy ezúttal nem Gyurcsány a hibás, hanem Pista: a vezérműszíj cseréhez le kellett szednie az egyik motortartó bakot, és amikor visszarakta, alászorult az ablakmosó csöve. A kapkodás és a nemodafigyelés, és megvan az eredménye. Ez most már a következő cseréig így marad, inkább befűztem egy másik csövet.
87000 km.

2013. február
Csak apróságok vannak, de leírom, mert a következő ütemezett szervizig elfelejthetem őket. És akkor mit hagyok az utókorra?
Kiégett a digitális órát megvilágító izzócska. 250 Ft.
Kezdtek elgyengülni a csomagtartó ajtaján a gázrugók. 6000 Ft.
Már szinte hiányérzetem van, hogy az autó nem eszi nagykanállal a pénzt. Még a szívósor tömítés sem szivárog. Még ilyet!
Fogyasztás 8,5-8,9. Átlag 8,7.
84000 km.

2012. december
És eljött a decemberi kiadás is, drága híveim a Heti merítésben, ami rutinos olvasóimat nem lepheti meg, hiszen betéve tudják már, hogy ilyenkor esedékes egy olajcsere. Ha szerencséjük van (nekem meg nincs), akkor esetleg valami egyéb is. Most éppen nekik van, nekem nincs, és ennek kapcsán egy új fényképet is mellékelek, hogy ne hiába töltsék itt olvasóim drága idejüket, hanem legalább valami tudásmorzsát is csipegessenek közben felfelé.
Az olajcseréről az árakon kívül nincs mit írni: olajszűrő 1600 Ft, olaj (Total Quartz 7000) 6761 Ft, munkadíj 8469 Ft. Ám szóltak, hogy máris kiderült, mennyit bír ki az utángyártott gumiharang a féltengelycsuklón. A nekrológjára elég annyi szót vesztegetni, hogy élt két hónapot. Már van rajta egy kis folytonossági hiány. Nem adtam neki még egy esélyt, ezúttal rászántam a pénzt (15000 Ft) és a várakozási időt (több, mint egy hét) a gyári darabra. Legszívesebben el se hoztam volna a kocsit a műhelyből addig, de sajnos szükség volt rá, úgyhogy valamit tennem kellett, hogy a csukló lehetőleg megússza ezt a rövid időszakot. Hát ezt az okosságot teszem közzé az 5. képen, bár ha valaki esetleg szolgált gépkocsivezetőként úgy 50-60 évvel ezelőtt a Szovjet Hadseregben sivatagi terepen (lehet akár 70 is, csak akkor még Vörös Hadseregnek hívták), akkor akár ismerős is lehet neki a módszer. Alighanem Surányi Bandi bácsi is elégedetten csettintene, pedig ez a gondolat nem is az ő tollából származik. A csere végül 11201 Ft volt, és egyelőre a csukló se kezdett el kopogni.
Az idei év a kocsi szempontjából úgy vélem, nem mondható rossznak, a karbantartási műveleteken felüli kiadások egy általam tűrhetőnek vélt határon belül maradtak. Bár lehet, hogy kár elkiabálnom, hiszen miközben ezt írom, még hátravan tíz nap az évből, a világvége meg egy órán belül a nyakunkon, szóval itt még sok minden történhet. De legyünk optimisták, júniusig remélhetőleg nem kell jelentkeznem.
A fogyasztás 6,3 és 9,0 között, az átlag 7,6.
83000 km.

2012. október
Időközben ismét nagy nyilvánosságot kaptam, megjelentem a Heti merítésben, aminek az lett az eredménye, hogy a korábban - hasonló előzményt követően - már alaposan lerontott átlagom még tovább romlott. Nem mondhatnám, hogy sok hasznát veszem, ha átmenetileg celeb vagyok. ;-)
Még a nyáron kiégett a műszervilágítás egyik izzója. Érdekes egyidejűség lépett fel, mert mire szétszedtem a műszerfalat, már a másik kettő is megadta magát. Valami spéci izzók lehettek, mert ilyen fajta izzóból többféle teljesítményűt is találtam, de pont ekkorát (3,4 W) nem. Az ehhez legközelebb álló a 3 W-os volt, ilyenek lettek, 70 Ft/db.
Déja vu is történt, amikor hozzáfogtam, hogy téli kerekekre cseréljem a nyáriakat. Pont mint egy évvel ezelőtt, ismét kiszakadva találtam egy külső féltengelycsukló porvédő gumit, csak ezúttal a bal oldalon. Könnyen lehet, hogy ezek korábban nem voltak még cserélve, azért szaggatja ki őket az idő vasfoga. Most legalább kiderül, mennyivel hitványabb az utángyártott, mert most olyat vettem. Nem az ára miatt, bár kb. 10000 Ft-tal volt olcsóbb, mint a gyári, hanem mert a gyárira legalább egy hetet kellett volna várni, ez meg egy nap alatt itt volt. Az ára 2490 vagy 2990 Ft volt, már elfelejtettem, eltelt azóta pár hét, a csere ára meg 10580 Ft. Szerencsére a csukló ezúttal is használható maradt.
Vontatási készségek terén bővült az autó, mivel felkerült rá egy 13 pólusú csatlakozó aljzat. Ennek költségvonzatát inkább nem teszem közzé, mert önmagában nézve marha drága volt, de amúgy meg egy jóval terjedelmesebb projekt részeként valósult meg. A projektet most nem részletezem, mert még nincs is teljesen kész, de lehet, hogy később se, mert ha beteszek róla fotót, tuti, hogy újra megjelenek a Heti merítésben, és félő, hogy még tovább romlik az átlagom. ;-)
A fogyasztás 5,3 és 7,7 között. Az 5,3 megtévesztő eredmény, mivel egy rövid út után tankoltam újra tele, és alighanem túl hamar kikapcsolt a töltőpisztoly (nem szoktam púposra tölteni). Ha még fél litert beletöltök, már reálisabb fogyasztás jött volna ki. Az átlagfogyasztás 7,0 volt.
81000 km.

2012. június
Újabb születésnapja az autónak, ezúttal a 11. Jelen esetben komoly optimizmusra okot adó tulajdonsága a 11-es számnak, hogy prímszám. Így ugyanis nem aktuálisak azok az alkatrész- és folyadékcserék, amelyek 2, 3, 4, 6, 7 vagy 15 évenként esedékesek, valamint a műszaki sem. Jövőre alighanem borúlátóbb leszek.
Az ilyenkor esedékes átvizsgálásokon kívül cserélődött a motorolaj, a légszűrő, a kuplungbowden és az egyik ékszíj, ami a kormányszervo szivattyúját hajtja. A motorolaj (Elf Competition STI) 6474 Ft, az olajszűrő 1100 Ft, a légszűrő 1400 Ft. Elgyengült a kerékőrcsavarok kulcsa, ebből is vettem egy újat, ez a kuplungbowdennel és az ékszíjjal együtt 38500 Ft volt. Külön-külön nem tudom már a pontos áraikat, de ebből a kuplungbowden volt kb. 29000 Ft, az ékszíj meg nem egészen 2000. A szerviznek az olajon kívül (mert azt tőlük vettem) 27541 Ft-ot fizettem.
Idén februárban sok hó esett, ez pedig egy sajnálatos következménnyel járt. A bal első ajtó és a bal első sárvédő közötti rés napközben megtelt a belecsurgó félig megolvadt hóval, ami aztán reggelre megfagyott. (Bizonyára a jobb oldalon is, csak azt az ajtót éppen nem nagyon nyitogattuk.) Ez egyik reggel erősen akadályozta a bal első ajtó kinyitását, mivel az ajtó azon pontjai, amelyek a zsanér tengelyénél előrébb vannak, nyitáskor befelé mozdulnak, és pont ennek volt útjában a résbe belefagyott jégtömb. Ilyenkor az ember irigykedve tekint az UAZ ajtajának külső zsanérjaira, melyek által nyitáskor az UAZ ajtajának összes pontja távolodik a karosszériától, így ilyen nehézségek nem tudnak előfordulni, közben pedig sűrű szitkozódások közepette gondol a Rover mérnökeire, akik a jelek szerint még nem láttak havat. A probléma normálisan egy hőlégfúvó vagy egy hajszárító segítségével lett volna megoldható, de hát ugye munkanap reggel pont erre van idő. Ilyenkor az ember próbál minél szelídebb erőszakot alkalmazni, és közben bízni abban, hogy minél kevésbé amortizálja le az ajtó első végét. Végül ez úgy sikerült, hogy az ajtó alsó sarka egy kissé kihajlott. Így aztán most a szerviz után elvittem az öreg Királyhoz is, hogy helyretegye ezt a bibit, valamint egyúttal nézze át a kocsit, hogy akad-e valami korrózióvédelmi hiányosság. Szerencsére egyéb hibát nem talált, a javítás 10000 Ft volt.
A fogyasztás 5,7 és 10,4 között. Elég szélsőséges értékek lettek. A 10,4 a februári havazás alkalmával esett meg. Az 5,7 pedig igen meglepő, mivel tetőcsomagtartóval és rajta csomagokkal még sosem sikerült ilyen alacsony értéket produkálni. Az átlagfogyasztás az elmúlt fél évben 8,0.
78000 km.

2011. december
Olajcsere, valamint a szokásos vízszivárgás. Már az az érzésem, bele kellene írni a karbantartási utasításba, hogy bizonyos időközönként a szívósor tömítést is cserélni kell. Ugyanis megint ott szivárog. Viszont a szerelő talált egy lehetséges okát a rendszeres szivárgásoknak. Véleménye szerint nem fekszik fel tökéletesen a szívósor a helyére. Elképzelhető, hogy a motor megforralása okozta a deformációt, ami még apósom műve volt, mivel a szívósor műanyagból van. Próbált rajta most faragni egy kicsit, de mondta, hogy ha ettől nem javul meg végleg, akkor cserélni kell. Vagy továbbra is rendszeresen cserélni a tömítést. Anyagilag egyik sem igazán fájdalommentes.
Egyúttal kiderült, hogy az olajbetöltő nyílás sapkájából hiányzik a tömítés.
Olaj (Agip i-Sint): 8770 Ft
Olajszűrő: 900 Ft
Szívósor tömítés + olajbetöltő tömítés: 900 Ft
Munkadíj: 31534 Ft
Fogyasztás 6,2 és 8,4 között, az átlag 7,0. 73000 km.

2011. október
Kiszakadt a jobb oldali féltengely külső csuklójának a gumiharangja. Akkor vettem észre, amikor cseréltem a kerekeket. 9000 Ft volt az új harang, 13780 Ft a munkadíj a szervizben. Szerencsére a csukló nem ment tönkre.
A fogyasztás 6,2 és 8,8 között, átlag 7,4.
71000 km. Mondtam is a feleségemnek, hogy ha csak a kilométerek szaporodását nézzük, nekünk már nem kell még egyszer kocsit vennünk.

2011. június
A kocsinak nincs semmi baja. Egyelőre. Most már azért óvatosabban fogalmazok. Egyébként meg csak annyi történt, hogy betöltötte 10. életévét, és ezzel együtt eljött a tervszerű megelőző karbantartás és a műszaki ideje is. Olaj- és olajszűrő csere, fékfolyadék csere, ezek voltak esedékesek. Valamint annyi baja volt, hogy megint nem működött a hátsó ablakmosó. Széthullott valahol a cső. A szerviz intézte a műszakit, minden költséggel együtt 89567 Ft-ot kértek. Az olajszűrőt, olajat, fékfolyadékot én vittem, az árakat nem jegyeztem meg pontosan, az olajszűrő 800-1000 Ft között lehetett, az olaj (Agip Sint 2000) és a fékfolyadék kb. 10800 Ft összesen.
A fogyasztás 6,5 és 9,4 között volt, az átlagfogyasztás 8,1. 68000 km.

2011. március
Időközben a motor kihagyásai elég jelentősen kiújultak, és a távirányító is elkezdett vacakolni. Valamint a hűtővíz fogyogatott roppant lassan, de azért észrevehető mértékben. Különben a kiegyenlítő tartályon látszódott valami csorgásnyom, alighanem a kupakon keresztül szivárog a felcsapódó víz. Elvittem ismét a szervizbe.
A rángatások végső okozója végre felfedte magát: két gyertya tönkrement, de csak most először látszott rajtuk a dolog. Nem is akárhogy: a porcelán szigetelés külső oldalára helyeződött át a szikraút, látványos nyomot hagyva a porcelánon. A szervizben lefotózták, beteszem ide az illusztrációt. A gyertyacsere megoldotta a problémát. A kocsi végre megint jól megy. A szerelő a távirányítót is megforrasztotta, valamint lemunkálta simára a kiegyenlítő tartály betöltőnyílásának tetejét és állított a fojtószelep 1. potméterének pályáján. 18800 Ft volt a négy gyertya + 25330 Ft a szerviznek.
A fogyasztás 6,6 és 10,1 között, az átlagfogyasztás 9,3. 65000 km.

2010. december
Időközben a Totalcar szerkesztősége felfigyelt szerény ítéletemre, és felhívták rá az olvasóközönség figyelmét is. Felvezető kommentárjukat (a remek Wartburg helyett egy Roverrel kell szenvedni) nyilván kissé ironikusnak szánták, én viszont úgy vélem, mellé ment. A Wartburgot még ha szerelőhöz is hordanám, nem töltene ott évente legalább két hónapot, és a Roverre pár év alatt fordított pénzből háromszor ki lehetne cserélni az egész kocsit csavaronként. Pedig a Rovernek eddig „csak” a tágabb értelemben vett motorjával (motor + a hozzá szervesen kapcsolódó dolgok) voltak költséges kiadások. A motortól független dolgokkal (karosszéria, erőátvitel, futómű, elektromos berendezések, mittudoménmégmi) kapcsolatban semmi kirívó nem volt.
Ráadásul egy csomóan rászabadultak az ítéletre, és jól lerontották az átlagomat. Szomorú ez, pedig számomra bizonyára érdekes olvasmány lenne, ha nem velem történne a dolog.
Kicsit átszabtam az ítéletet. A tartalma nem változott, csak én eddig a hibalistához is külön krónikát írtam, most már viszont csak felsorolásszerű dolgokat vár, ezért a krónikát beleolvasztottam az ítélet szövegébe. Valamint apró fogalmazásbeli javítások történtek, de aki lusta újra végigolvasni, nem veszít vele semmi érdemit.
Na de lássuk a legújabb kalandokat. A befecskendezők tisztítása elég kérészéletű eredményt hozott. Igen rövid időn belül újrakezdődtek a kihagyogatások, méghozzá egyre bosszantóbb mértékben. Ez a kocsi nagyon szereti a műhelyszagot, tulajdonképpen én is, bár az én esetemben ennek megítélése nem feltétlenül negatív. November vége felé újra elvittem, hogy legyen már vele valami, végül a trafók cseréje hozott érdemi javulást. Ezen kívül a szerelő kicserélte a befecskendező nyomásszabályozóját, amitől jelentős mértékben javultak a reggeli indítási nehézségek. Eddig 45425 Ft az anyagköltség. Volt még olaj- (7670 Ft, Agip Sint 2000) és olajszűrő (1000 Ft) csere is, valamint még egy fojtószelepház tömítéskészlet (5400 Ft) fogyott el. A munkadíj 38925 Ft.
Különben bár a kihagyogatások nagyrészt elmúltak, olyan tökéletes azért nem lett a kocsi, mint volt korábban. Pl. kettesben 1000-1500 közötti fordulatszámon gurulva, ha gázt adok, most sokszor rángat, bár jóval kevésbé, mint amilyenek a javítás előtti kihagyások voltak. Korábban ilyenkor sem rángatott, legfeljebb morgott, ha nem tetszett neki valami. De mindegy, ez az állapot most még a feleségem számára is vállalható, majd ha egyéb okból megy szerelőhöz, akkor szóvá teszem. De most külön emiatt nem viszem el, így is áll ott eleget. Bárcsak én nyaralhatnék ennyit! A reggeli indítások se pöccintésre történnek, de legalább túlnyomórészt első próbálkozásra beindul. Optimistán várjuk, mit hoz 2011. Hátha kevesebb költséget, mint a gyerekek utáni adókedvezmény.
Kifelejtettem egy extrát, ezt még nyilván 2007-ben csináltattuk: üléshuzat. Sokba került (40000 Ft), de minőségi darab. Autótípusonkénti szabásminta szerint készült, tökéletesen illeszkedik az ülésekre, az anyaga igen tartós, szakadás esetén sem hasad tovább. Az ülésekről nem leszedhető, illetve nyilván le lehet szedni, csupán órák kérdése, szóval rendeltetése szerint leszedni akkor kell, ha már tönkrement. Tehát kimosni nem kell, szőnyegtisztító géppel tisztítható.
A fogyasztás 6,1 és 10,7 között volt, az átlagfogyasztás 8,7. 63000 km.

2010. szeptember
A kocsi még nem fogyott ki a meglepetésekből, mindig tud újat mutatni. Most is serényen gondoskodott arról, hogy ne repedjen szét véletlenül a pénztárcánk a rengeteg pénztől. Büntetésből leminősítem a fenntartási költségeket.
Augusztus folyamán ismét elkezdett fogyogatni a hűtővíz. „Nem nagy ügy” – gondoltam, nyilván megint szivárog a szívósor tömítésnél, mint már nem egy alkalommal. Aztán még mielőtt eljutottam volna a szervizig, még egy hiba adódott: alacsonyabb fordulatszámon (1500-1800 1/min) elkezdett kihagyogatni a motor, 2000 körül már elmúlt. Egyszer még a Stupid User lámpa is elkezdett villogni, de aztán abbahagyta. A szervizben aztán kiderült, hogy ez a kisebbik gond, a befecskendezőket megtisztítgatták. A nagyobbik gond a hűtővíz, amit ezúttal a hengerfejtömítés eresztett el. A hengerfejet elvitték gépműhelybe, síkolás, szelepfészkek és szelepek csiszolása, vezérműtengelyek helyének újrafúrása. Én közben boltba el alkatrészekért: hengerfej tömítés, szívósor tömítés, kipufogósor tömítés, szelepfedél tömítés, vezérműtengely szimeringek, hengerfejcsavarok, összesen 57775 Ft értékben. (Ebből csak a hengerfej tömítés volt kb. 36000 Ft, lett volna olyan is, ami harmadennyibe kerül, de ezen nem éreztem célszerűnek a spórolást.) Aztán összerakáskor a vezérműszíj feszítőjének egy rögzítőcsavarja beletört a fészkébe, az új meg nehezen akart ideérni Angliából, csak erre kellett két hetet várni. Összesen pont egy hónapig volt szervizben a kocsi. A számla végösszege pedig 243165 Ft volt, ebből a gépműhely munkadíja 104500 Ft. Szóval az alkatrészekkel együtt viszonylag kerek összeget, 300940 Ft-ot áldoztunk az autózás istenének oltárán.
Devizahitelünk viszont nincs. Csak hogy mondjak valami kellemeset is.
Különben a szervizben azt mondták, hogy a gépműhely szerint ez a hengerfej rettentően meg volt forralva. Mondtam, hogy az lehet, csak az nem én voltam, hanem alighanem apósom, amikor még az övéké volt a kocsi. Akkor ugyanis már volt egy hengerfejjavítása a kocsinak, amikor egyszer apósom nagyon meghajtotta, és túlmelegedett. Persze apósom nem az a fajta, aki ilyen apróságoktól megijed, vagy egyáltalán észreveszi, nyilván ment addig, amíg a kocsi menni bírt. Aztán meg megvárta a trélert. Alattam még sosem melegedett túl, legalábbis a hőmérő mutatója mindig úgy állt, mint amit odaszögeltek, és én hajtani se szoktam. Még egyszer se pörgettem a motort 3000 fölé, de még 2500 fölé is csak ritkán.
Ami a fogyasztást illeti, az most egész jó lett. A minimum 5,8 volt, a maximum meg 8,6. Az átlagfogyasztás 6,6 lett.
60000 km.

2010. június
Még mielőtt véget ért volna a hónap, újabb hiba történt. Nem működött a hátsó ablaktörlő. Biztosíték kiolvadva. Új biztosíték be, próba. Kattog valamit, 1 másodperc után újra kiolvad a biztosíték. Affene. Lebontom a burkolatot, annyi mindenesetre látszik, hogy a motort nem úgy tervezték, hogy a legkisebb mértékben is szétszedhető legyen. Óvatosan érdeklődöm a boltban, mennyi egy új motor: 44600 Ft. Pffff... De szerencsére nem ez volt a gond. A csomagtartóajtóba bemenő kábelköteg adta meg magát, elege lett az ajtónyitogatásokból. Hogy tud ilyenkor örülni az ember egy 12740 Ft-os szervizszámlának! :-)
Közben történt két tankolás, a fogyasztások 7,8 és 8,4. Átlagfogyasztás 8,1.
57000 km.

2010. június
Eljött az újabb szerviz ideje. Szinte csodálatra méltó, hogy az elmúlt fél évben a kocsinak nem volt semmi nyűge, illetve ami volt, az kibírta az amúgy is esedékes szervizlátogatásig.
A kocsival kapcsolatos leginkább sajnálatos dolog, hogy tavaly év végén a szegedi Rover szerviz, az Autó GL Club tönkrement. Sajnálom, mert a tulajdonos (Gönczi László) szimpatikus arc volt. Szerencsére a szerelőt, aki a nagybritán típusok alapos ismerője, azóta felvették a Renaxhoz, bár ez azzal a hátránnyal jár, hogy a Renax telephelye Algyőn van. Mivel az Autó GL Club a továbbiakban már nem lesz feltüntetve, ide beírom az értékelését (2008-2009-ben hordtam ide a kocsit):

Autó GL Club (http://www.autoglclub.hu). Ahogy elnéztem, itt a munkahelyi stressz ismeretlen fogalom. Senki nem rohan, nem kapkod, a nyugalom csöppnyi szigete, ahol minden dolog megfontoltan megy a maga útján. Emiatt előfordulhat, hogy az ügyfél is várakozásra kényszerül, de én ezt itt nem bántam. Aki bizalmatlan, és szeretné látni, mi történik a kocsijával, nyugodtan végignézheti, nem zavarják ki a műhelyből.

Értékelése: 10

De visszatérve a kocsihoz, most csak két hibája adódott. Kirepedt a kiegyenlítő tartály, de szerencsére nem nagyon. Csak nyomás alatt préselődött ki belőle egy kis folyadék, ez okozott lassú fogyogatást, de amúgy még tartotta a nyomást. Vettem egy újat (16800 Ft). Valamint a tartalék kulcshoz tartozó távirányító romlott el. Állásában, mert nem szoktuk használni. Az is javítódott. Ezen kívül olajcsere volt (Valvoline Durablend+szűrő, 12000 Ft), valamint átvizsgálás. Munkadíj 23275 Ft. A korábbi évek költségeihez képest az idén eddig nagyon jól állunk. Kb. 56000 km-nél tart a kocsi.
Ígértem, hogy beírom a fogyasztásokat, de mivel elég sok adat van, inkább csak a két végletet írom be: 6,3 és 9,8. Egyébként megfigyelhető, hogy már nem érek el olyan alacsony fogyasztásokat, mint kezdetben, de ez nem a kocsi hibája. A felső értékek azért lettek magasabbak, mert egyrészt az utóbbi időben Szegeden egyre sűrűbb a forgalom, másrészt én se a fogyasztásra gyúrok, mert már nekem is mindig mindenhova sietnem kell, ha éppen kocsival vagyok. Az alsó értékek meg azért magasabbak, mert hosszabb utakra jellemzően csak akkor megyünk, ha kirándulunk vagy nyaralunk, de a két gyerekkel már mindig kicsi a kocsi, és a tetőcsomagtartó azért hatással van a fogyasztásra.
Korábban írtam olyat, hogy az ablakmosó elég gyengén spriccel. Hát ez is megjavult, most már spriccel rendesen. Nem nyúlt hozzá senki, csak úgy magától. Isten tartsa meg jó szokását!

2009. december
Olajcsere, Valvoline MaxLife szintetikus, 16570 Ft mindenestül. A szerelőre szoktam bízni, milyen olajat tesz bele, úgyhogy én csak akkor látom, hogy mi kerül bele, amikor már ott a flakon a műhelyben. Ezúttal mondtam is, hogy az olaj élettartamára gyúrni jelen esetben fölösleges, mert úgyis cserélődik 3000 km-enként. (12000 km vagy fél év az olajcsere periódusa, fél év alatt 3000-3500 km-t gurulunk.)
Közben sasolgattuk alulról a motorteret, de kivételesen nem csöpög semmi. Kiégett a bal első helyzetjelző, cseréltem (70 Ft). Valamint kiégett az a lámpácska, ami felkapcsolt lámpáknál a hátsó ködlámpa kapcsolóját világítja meg. Ez egy érdekes dolog, de megint csak okosabb lettem egy kicsivel. A kapcsolót kipiszkálni a helyéről nem nehéz, viszont a kis bajonettes foglalatot, amiben az izzó van, már alaposan meggyötörtem, mire sikerült elhagynia a helyét. Időközben már azért rájöttem a megfelelő mozdulatra. Szóval ez egy pici kis izzócska, sikerült is találnom Szegeden a Rigó utcai világítóeszközboltban ilyet (250 Ft), a teljesítménye is pont ugyanakkora. De aztán az nem lett jó, mert 2-3 mm-rel hosszabb, mint az eredeti izzó, és nem fér be. Akkor elmentem a Rover-boltba (ez most itt a reklám helye, British Parts KFT., szerencsés a dolog, mert három utcányira van tőlünk), de a köcsög Rover a jelek szerint nem gondolkodott ilyen kis biszbaszok cseréjében, mert az izzó se magában, se foglalatostul nem szerepel katalógusban. Csak az egész kapcsoló, kb. 4000 Ft-ért. Végül a Polgár autóvillamossági szervizben találtam ilyen foglalatos izzót, mindössze annyi a differencia, hogy ennek 80 mA az áramfelvétele, az eredetinek 60. Mindegy. Irreálisan sokba került (1343 Ft), de több kört már nem volt kedvem futni ezzel.
Úgy döntöttem, mostantól részletezem a fogyasztást. Az utolsó két tankolásomnál 9,4 és 10,2 lett, ezek kiugróan magasak, de azért megvan az oka. Mostanában nem hagytuk el a várost, a klímát is sűrűn használjuk, és Szegedet is pont arra túrták fel, amerre nagymamához megyünk, szóval araszolgatunk sokat.
52000 km-nél járunk.

2009. október
Szeptember végén elkezdett szivárogni a hűtővíz. Aztán amikor alábújtam, hogy megpróbáljam behatárolni a problémát, akkor megláttam, hogy a motorolaj is, csak az még nem jutott el a földig. A szerelő megvizsgálgatta, cserélni kellett a szívósor tömítést (a víz miatt), valamint a szelepfedél tömítést és a vezérműtengely szimeringeket (az olaj miatt, bár nem ezeknél szivárgott, csak ezeket is ki kellett bontani szerelés közben, és újak kerültek be). 45500 Ft. Csupa öröm ez az autó, csak legyen rá elég pénz.
A reggeli nehézkes indulások is kiújultak, ismét megpróbáltam orvosolni egy kis STP-vel, remélhetőleg megjavul.

2009. június
Események időközben nem történtek, csak lejárt a műszaki meg a zöld kártya. Vittem a szervizbe, ahol ezek elintézésén felül kapott új motorolajat, olajszűrőt, fékfolyadékot, hűtőfolyadékot, gyertyákat, katalizátort, vízszivattyút, vezérműszíjat, ékszíjakat, szelepfedél tömítést, valamint egy főtengely szimeringet is, mert mint immáron kiderült, a motorolaj csöpögésének ez volt az okozója, nem az olajszűrő. Cserélték a kartergáz elszívó csövet is. Ezeken kívül kértem, hogy állandó feszültségen legyen a szivargyújtó aljzat, mert eddig csak bekapcsolt gyújtással üzemelt, és rakattam egy lengőaljzatot (280 Ft) a csomagtartóba is. Ja, és hajlítottak a hátsó kipufogódob függesztővasán, most már nem kocog oda a vonóhorog konzoljához. Vittem még 2 tömítést a katalizátor két végére (1850 Ft), a többi motyót a szerviz adta összesen 74039 Ft értékben. A munkadíj a műszaki és a zöld kártya díjával együtt 73842 Ft volt, összesen 147880 Ft, amit ismét nagyvonalúan felkerekítettem 148000-re.
Hát igen, az idén is sikerült rákölteni néhány üzemképes Wartburg árát. :-P 47000 km.

2009. április
Kiégett a bal első indexben az izzó. Ez önmagában egy említésre is alig méltó dolog, de számomra egy további érdekes újdonsággal szolgált. Kiszedtem az izzót, első pillantásra egy közönségesnek mondható sárga színű 21 W-os bajonettes izzó. Találtam is a kesztyűtartóban egy újat, de az nem akart belemenni a foglalatba. Mert az új izzón a két bütyök egymáshoz képest 180 fokban állt, de a foglalatba olyan kell, amin kb. 150 fokban állnak. Ilyennel én még nem találkoztam, de az nem meglepő, az ember néha lát számára új dolgokat. De vajon mi az értelme? Ha a kétszálas izzó lenne ilyen, ami pl. az 1200-as Ladák hátsó helyzetjelző- és féklámpájaként szolgál, azt megérteném, hogy ne lehessen fordítva beletenni. Bár az pont nem ilyen, be lehet tenni fordítva. De mit számít ez egy egyszálas izzónál? Mindegy, biztos valami komoly oka van. Különben 120 Ft volt.
Egyik nap apró zavarok jelentkeztek a motor környékén: magasabb lett az alapjárat a szokásosnál. Általában 1000 fölé ment valamivel, de előfordult, hogy 1500 vagy 2000 környékére is felment. Ezek a szélsőségesebb zavarok egy újraindítással elmúltak, de az 1000-1200 közötti értékek nem. Irány a szerviz. A szerelő megszüntette a dolgot, de mondta, hogy ez már a rossz katalizátor következménye, és az már egyértelműen rossz, most már mérés nélkül is megmondja, szagról. Az mindenesetre kétségtelen, hogy a kipufogócsőből egyre büdösebb dolgok jönnek ki. Összeszedtem minden bátorságomat, elmentem a boltba, hogy halljak egy még rettentőbb árat, mert a múltkori még a forint mélyrepülése előtt volt. De váratlan fordulat történt, most csak 87500 Ft-ot mondott az eladó. A hihetetlen árcsökkenésre nem tudott magyarázatot adni, de ez legyen a legnagyobb bajunk, rövidesen megrendeltem, mert egyébként is ezt tettem volna, június elején lejár a műszaki meg a zöld kártya, és ne akkor kelljen a motyóra várni, amikor a szervizben álldogál a kocsi. A szerelő persze egyúttal ismét kioltotta a Stupid User lámpát, de a szokásos 70 km országúti autózás után újra kigyulladt. Aztán nemsokára még egyszer meglátogattam a szervizt, mert csöpögni kezdett a motorolaj az olajszűrőből, egy kicsit húzni kellett rajta, ettől remélhetőleg elmúlik, meg még egy kis szivárgást talált a szerelő a kormányszervon, ott kicserélt egy bilincset. Közben rendeltem még gyertyákat (gyárit, 4100 Ft darabja), mert azok cseréje is most lesz esedékes, meg egy szelepfedél tömítést (3000 Ft), mert a szerelő mondta, hogy ott is látszik egy kis szivárgás.

2008. december
December elején elvittem szervizbe (kb. 44500 km-nél járunk, ezúttal 30675 Ft-ot hagytam a szervizben). Olaj- és olajszűrő csere, a légszűrőt is kicserélték. Mondtam még nekik, hogy csináljanak valamit a hátsó ablakmosóval, mert nekem a legkevésbé sincs rá időm, meg persze oltsák ki a Stupid User lámpát. Valamint a reggeli nehéz indulások már állandósultak, úgyhogy mondtam, hogy ezt is derítsék fel. Az ablakmosót megcsinálták, a cső volt megtörve, az működik is. A Stupid User lámpa a szerviz után igen gyorsan kigyulladt újra, ez most már megint így marad júniusig. Különben csak egy ideig zavarja az ember szemét, pár hét után már simán megszoktam. Most már talán hiányozna is, ha nem égne.
Ami a nehéz indulásokat illeti, arra fény derült. Van egy visszacsapó szelep a szivattyúban, ami feladata szerint nem engedi visszafolyni a csőből a benzint, hát ez visszaengedi. Nem cserélték, mert külön nem cserélhető, a szelep a tápszivattyúval és az üzemanyagszint mérővel egy egységet képez. Időközben megkérdeztem a boltban, 112500 Ft ez az egység. A kocsi tervezőit ezúton csókoltatom ezért az elmés fúzióért. A vicces az, hogy visszacsapó szelepet én magam is tudnék gyártani, lehet, hogy 3000 Ft-omba is belekerülne, de arra rohadtul nincs időm, hogy saját kezűleg bontogassam szét a kocsit, hogy hova tudom elhelyezni. Aztán kaptam egy tippet, hogy próbálkozzak valamelyik STP adalékkal, hátha csak koszos az a szelep. A következő tankolásnál rá is szántam 1000 Ft-ot, lett is eredménye, mert mire a tank negyede elfogyott, már meg is ritkultak a nehézségek. Tökéletesen nem múlt el, néha előfordul, de 10 reggeli indításból 8-9 kilenc alkalommal úgy indul, ahogy kell.
Elfelejtettem eddig említeni az ablakmosó tartály töketlen elhelyezését. Én inkább olyan helyre tettem volna, ahol látni is lehet, mennyi folyadék van benne. Mint pl. a Wartburgban, hehe!

2008. szeptember
Újra kigyulladt a lámpa. A kocsit leginkább városban használjuk, ott nincs gondja, de ha elhagyom vele a várost, menetrend szerint kb. 70 km után jelez. Mindegy, most már tojok rá, decemberig így marad.
Azt el is felejtettem írni, hogy még tavasszal, amikor cseréltem a kerekeket, elnyíródott a kerékőrcsavar kulcsa. Még szerencse, hogy pont akkor, amikor az utolsót húztam meg, bár bosszantó lett volna, ha defektet kapok, amíg meg nem érkezett az új (kb. 6000 Ft). Ráadásul a boltban felhomályosított a srác, hogy az én kerékanyáim csak az alufelnikhez jók, az acélfelnihez (a téli gumik acélfelnin vannak) másmilyen kell. Érdekes, hogy ezt a C-Mobilnál nem tudták, mert anyósom korábban oda hordta a kocsit, hogy cserélgessék a téli és a nyári kerekeket, és a kocsihoz csak alufelnis csavarok tartoztak. Mindegy, vettem kerékanyákat is, bár felmerült bennem a kérdés, hogy egy kerékanyán vajon mi kerül 1600 Ft-ba. Ide kapcsolódik, amit szintén elfelejtettem eddig említeni, a pótkerék. A kocsihoz mankókereket adnak, ami azért furcsa számomra, mert kis jóindulattal a rendes kerék is befér a helyére. Szarrágó spórolás a gyártól, hogy nem képes rendes pótkereket adni, amikor a különbözet a kocsi árának legfeljebb 1 ezrelékét teszi ki. Így aztán a mankókerék gyorsan kikerült a kocsiból, egyelőre télen az egyik nyári kerék, nyáron meg az egyik téli kerék szolgál pótkerékként.
Aszfalton ugyan roppant erős a kocsi, de ha egy kicsit mélyebb a homok, már nagyon elhagyja magát. Erőtlen, lefullad, szóval tragédia. Persze ez viszonyítás kérdése, csak hát a Wartburgnak nem került komoly erőfeszítésébe, hogy hasonló helyeken átguruljon, volt elég ereje az alapjárati fordulatszám közelében is. Persze a Wartburgnak keskenyebbek a gumijai, de nem annyival, hogy csupán erre lehessen fogni a dolgot (165 mm <--> 185 mm).
De becsületére legyen mondva a Rovernek, sárban elég jól lehet boldogulni vele, feltéve, hogy nincsenek akkora szintkülönbségek, hogy felakadjon.

2008. augusztus
Most már saját tapasztalatból is elmondhatom, hogy az 1 tonnás vontatható tömeggel nagyon alálőttek a gyárban. Úgy húzza el, mint a pelyhet.
Viszont a Stupid User lámpa továbbra sem bír magával. Egy héttel azután, hogy visszakaptam a kocsit, újra elkezdett világítani. Persze érdemi változás a kocsi működésében továbbra sincs, megy rendesen. Irány ismét a szerviz, ahol már előre köszönnek nekem. Ezúttal a gépezet általános katalizátor hibát jelzett. A szerelő tanulmányozgatta egy ideig, aztán közölte, hogy a jelek a katalizátor cseréjének irányába mutatnak. Mondtam, hogy azért ezt ne siessük el, mert ha még egy hatszámjegyű összeget benyögök otthon, az asszony már csak a MÉH-telepig küld el a kocsival. Jövő nyáron lesz esedékes a zöld kártya, rossz katalizátorral úgyse megy át rajta, addig meg hagyjuk a hibát, hadd legyen minél egyértelműbb. Inkább kifizetek még néhányszor 3000 Ft-ot a hibák törléséért.
Hazafelé menet még beugrottam a boltba tájékozódni, hogy mivel riogassam otthon az asszonyt. 216000 Ft-ot mondtak a katalizátorra, erre persze még rájön a munkadíj. Hirtelenjében le is vontam két pontot a fenntartási költségekből, pedig azt mondta a szerelő, hogy például egy V8-as Land Rover esetében ezeket a költségeket nyugodtan megszorozhatom egy 1-nél nagyobb egész számmal. Hát hiába, nagy öröm egy korszerű kocsi! Sokkal jobb, mint a Wartburgban cserélgetni a 250 Ft-os gyertyákat, ugye?
Persze még mielőtt véget ért volna a hónap, újra kigyulladt a lámpácska, a jelzett hiba ugyanaz, újabb 3000 Ft. A szerelő vizsgálgatta egy darabig, de kézzelfogható hibát nem talált, az emissziós értékek is még jók voltak. Mondtam is neki, hogy amíg a lámpán kívül nincs érzékelhető hibajelenség, nem is hozom, majd olajcserék alkalmával ki lehet oltogatni a lámpát, az úgyis félévenként esedékes.

2008. július
Na, most beütött a ménkű. Egy időre remélhetőleg letudtuk a javítási kiadásokat, mert most alaposan belehúztunk. Több dolog jött össze egyszerre.
Azzal indultunk, hogy hidegen elkezdett a motor zakatolni, égett meg villogott a Stupid User lámpa, de miután bemelegedett, megjavult, a lámpa is kialudt. Szerviz, hibakódok megtekintése és törlése (3000 Ft munkadíj), cserélni kell a hátsó lambda-szondát. Ugyanazt, amelyik tavaly cserélődött egy univerzálisra. Megrendeltem a gyári szondát (ami a legdrágább fajta, 65075 Ft), de még mielőtt megjött volna, újabb hibák jelentkeztek. Akadozott az indítómotor, és egyúttal a hűtővíz is elkezdett gyors ütemben fogyogatni. Irány újra a szerviz, ami veszélyes hely lehet, mert már törzsvendégnek számítok, pedig még csak két hónapja, hogy először betettem ide a lábamat. ;-) További diagnózisok: letört egy fog a lendkerék fogaskoszorújából, valamint a szívósor tömítésnél (752 Ft) szivárog a hűtővíz. Ezekkel már haza se engedték a kocsit, úgyhogy amíg meg nem jöttek az alkatrészek, addig nélkülözni voltunk kénytelenek. Ez összesen kb. két hét volt. Menet közben még az egyik féltengely szimeringet (2842 Ft) cserélte a szerelő, mert kissé gyanús volt, és a lendkerék miatt úgyis ki kellett szedni a féltengelyeket.
Fogaskoszorút külön alkatrészként nem lehet kapni, cserélni kellett a lendkereket, ez egy jókora lendületet adott a költségeknek (120120 Ft). Egyúttal a bendixet (13236 Ft) is cserélte a szerelő, és elmondása szerint még rosszabbul is járhattunk volna, mert kevésbé szerencsés esetben az indítómotort is lehetett volna kukázni. Máris kezdek örülni, a sors kegyeltje vagyok. :-)
Az apróságokkal együtt az anyagköltség összesen 202182 Ft. Munkadíj 57672 Ft. A teljes számla 259855 Ft volt, amit nagyvonalúan felkerekítettem 260000-re, mert egy kávéra biztosan rászolgált a szerelő. :-)

2008. június
A kocsival nincs különösebb gond, nagy nehezen átfordult a km-számláló a 40000-en. Egy ideig megint elkezdett nehezebben indulni, de most úgy tűnik, mégis megjavult.
A tetőcsomagtartó elég jól bevált, az legalábbis bizonyossá vált, hogy elbír 300 kilót. Gerendákat szállítottam rajta néhányszor, a legnagyobb mennyiség, ami egyszerre rajta volt, 0,58 köbméter faanyag (lásd: képek).
Időközben megszületett második gyermekem. Ennek örömére elvittem a kocsit szervizbe, hogy a jobb oldali légzsák megszűnjön létezni, nekem már nincs időm, hogy saját kezűleg vacakoljak vele. De legalább láttam, hogyan lehet hozzáférni. Csatlakozó lehúzva, a vezérlő egy ellenállással becsapva. Egyébként új szervizt találtam, itt brit kocsik szervize a fő profil. Ha már ott voltam, a szerelő lefuttatott minden létező diagnosztikai programot, kicsit babrált az alapjárati motoron. Valamint még amikor korábban a benzinszűrőt cseréltem, szerelés közben letörtem egy kis műanyag csőcsonkot a szívócsőről. Egész könnyen letört, mert csak az ujjam akadt bele egy pillanatra egy mozdulatnál, de a legfurcsább az volt, hogy nem volt törési felület, és nem is csak úgy kiesett, mert nem illeszkedett olyan szorosan a helyére, hogy megálljon ott. Mindegy, tekertem rá egy adag teflonszalagot, úgy vissza tudtam szorítani. Most megmutattam a szerelőnek, ő meg azt mondta, hogy azért nem láttam törési felületet, mert ragasztva volt, vissza is ragasztotta. Mindez 14xxx Ft-ba került.
Mivel csak két szerviz fér itt el, a vonóhorog gyártó lekerült a listáról. Hogy nehogy hiányérzete legyen valakinek, ide beteszem:

Horváth Sándor, géplakatos és vonóhorog gyártó, Szeged (Szőreg), Magyar u. 218. (http://vonohorog.atw.hu) Én elégedett vagyok vele, a műszaki és hatósági korlátokon belül olyan horgot készít, amilyet csak akar az ügyfél, de mindenféle egyéb lakatosmunkát is vállal.

10 pont

Aztán nem sokkal később megint elvittem, cseréltek motor- és hajtóműolajat, ez összesen 22430 Ft volt. Ha valakit érdekel, Castrol Magnatec került a motorba, és Liqui Moly szintetikus a hajtóműbe.
Aztán megint kigyulladt a Stupid User lámpa. Ismét irány a szerviz, ahol talán sikerült egy lépéssel közelebb kerülni a megfejtéshez, mert mindig ugyanazt a hibát jelzi. A hátsó lambda-szonda a kocsi alján van, és elképzelhető, hogy esős időben valamilyen módon be tud ázni, ettől van a hibajelzés. Ez nem okoz maradandó hibát, mert mire a szervizbe érek, már megjavul, csak a lámpácska marad égve. A beázás helyét egyelőre nem sikerült lokalizálni.

2007. december
Az ősszel problémák kezdődtek, a napi első indításnál egyre nehezebben indult be a kocsi. Ha már egyszer beindult, onnantól kezdve semmi baja nem volt, a nap folyamán a továbbiakban mindig simán beindult. De a reggeli (vagy napi) első indítás az idő előrehaladtával egyre nehezebben ment. Elvittem szervizbe, de nem tudtak egyértelmű diagnózist megállapítani, ráadásul a próbálkozás is nehézkes volt, mert naponta csak egyszer lehetett ellenőrizni, hogy megjavult-e vagy sem. Az ő tippjük az volt, hogy a hőmérő gomba rossz, és hidegen is meleg motort érzékel a vezérlő. Ennek némileg ellentmondott, hogy ha a hosszas indítózás után beindulva azonnal leállítottam, utána már akkor is simán indult. Mindegy, kicserélték a gombát, de korrektek voltak, mert diagnózis híján munkadíjat nem kértek, csak a gomba árát (3559 Ft). Még szerencse, mert ettől végül nem lett jobb. Én inkább arra gondoltam, hogy az üzemanyagrendszer levegősödik be. Közben a fórumon több Rover gazdája is panaszkodott hasonló tünetekre, és az egyik jótanács a benzinszűrő cseréje volt. Ezt kipróbáltam, bár ez se ment simán, először egy utángyártott szűrőt ajánlottak a boltban, mert az feleannyiba került, mint a gyári, de az nem volt jó, a hollanderek menetei rövidebbek voltak a kelleténél. Végül a gyári lett jó (kb. 5400 Ft), ettől nagyrészt megjavult a kocsi, mert sokkal könnyebben beindul. Bár nem pöccintésre, de első próbálkozásra.
Az eredeti hajlékony antenna széthasadt, vettem helyette egy valamilyet, kb. 1100 Ft-ért. A gyári valami 5-6000 lett volna.
Sikeresen orvosoltam a kocsi egyik komoly hibáját: most már mindig használhatóak az elektromos ablakemelők, a gyújtáskulcs helyzetétől függetlenül. Időközben ugyanis megvettem Marótiéknál a Haynes javítási útmutatót, van benne kapcsolási rajz. Csak egy relét kellett eltávolítani, és állandóra zárni az áramkört, amit a relé nyitott-zárt. Már a többi tökéletlen automatika kiiktatására is megvan a recept, csak nem bírtam még kipiszkálni a vezetékvégeket a többfunkciós egység (MFU) sokpólusú csatlakozójából, mert alig lehet hozzáférni a műszerfal alatt. El is vagdoshatnám őket, de az egy barbár dolog. Az elvi recept megvan a légzsák kikapcsolására is, csak az a baj, hogy minden létező helyen az a szünet nélküli instrukció, hogy szerelés közben inkább ne is nézzek a légzsákra, meg egyáltalán inkább ne is szereljem, mert a légyfingtól is működésbe léphet. Én ugyan erősen szkeptikus vagyok ez ügyben, meg sok dologról szeretek a saját szememmel is meggyőződni, és egy percig se haboznék ebben se, ha csak attól kellene tartanom, hogy engem vág pofán, de most inkább nem fogok kísérletezgetni, inkább kiszedem majd az egész egységet a műszerfal mögül arra az időszakra, amíg gyerekülés megy az anyósülésbe.
Vettem tetőcsomagtartót, vagyis a Thule terminológiája szerint tetőkosarat. Ha valakit érdekel, megnézheti a Thule honlapján: Thule Xplorer 715. 80 ropiba került. Sok ez? Talán igen. Nem is olyan régen még semmiféle hajlandóságot nem mutattam volna arra, hogy ennyit költsek egy tetőcsomagtartóra. Ha viszont azt nézem, hogy négy igen olcsó alufelni is ennyibe kerül, akkor nem is sok. A csomagtartónak legalább hasznát is lehet venni. Különben eredetileg nem akartam én ennyit költeni rá, kivitelét tekintve megfelelt volna nekem a Standard is, de az élet más területeivel ellentétben most a méret volt a lényeg. :-) A Rovernek kicsi a teteje, és azt a lehető legnagyobb mértékben ki akartam használni. A lehetőségek közül ez volt az optimális méret.
Az ablakmosó szivattyúja elég gyöngécske. Otthon remekül beállíthatom a fúvókáit, de menet közben használva örülök, ha eljut a víz a szélvédőig.
A kocsin egyébként eredetileg 18 hüvelykes ablaktörlő lapátok vannak. Ha viszont valaki többet szeretne látni, nyugodtan tegyen fel a bal oldali karra 23 hüvelykeset, a jobb oldalira 22-est, a hátsóra meg 21-est.
Most adódott az első alkalom, hogy a Roverrel havon-jégen guruljak, mert tavaly télen nem volt hó. Hát csalódtam, mármint a téli gumiban. A Rover egy hangyányival se tapad jobban, mint a Wartburg, pedig azon sose volt téli gumi. Ráadásul a blokkolásgátló se könnyíti meg az ember dolgát, elég bizarr ketyere. Ennek se ártana majd egy kapcsoló, hogy az asszony be tudja magának kapcsolni, ha akarja.
Időközben viszont egészen megbarátkoztam a páramentesítő géppel. Klímának is szokták hívni, de hőség ellen nem használom, csak páramentesítésre. Arra egész jó.

2007. szeptember
Újdonság időközben nem történt, a kocsinak semmi baja. Csak egy újabb negatívuma a kocsinak: a kiszállás a vezetőülésből marha sokáig tart. Hogy miért? Mert kiszállás előtt mindent jobb kézzel kell csinálni. Jobb oldalon van a kulcs, leállítom a motort. De a kulcsot még nem vehetem ki, mert akkor nem tudom feltekerni az ablakot. Feltekerem az ablakot, jobb kézzel, mert a gombja a jobb oldalon van az ülések között. Az ablak nem pöccintésre tekeredik fel, végig tartani kell a gombot. Váltókar, kézifék, biztonsági öv csatja szintén jobb kézzel kezelendő. Ezután kiszállok, és ekkor veszem észre, hogy a kulcs bent maradt. Mivel úgy helyezték el, hogy a kormánykerék eltakarja.
Csak úgy összehasonlításképpen: a Wartburgban a bal oldalon van a kulcs, a motor leállításával egyidejűleg ki is veszem a helyéről, bal kézzel tekerem fel az ablakot, és ezalatt jobb kézzel tudom intézni a váltókart, kéziféket, biztonsági övet. Aki még nem próbálta, az is nyugodtan elhiheti: ez így gyorsabb.
Bizonyára sokkal körülményesebb lett volna a világításnak egy zöld lámpácskát tenni a műszerfalra, mint azt a hülye sípolót beépíteni, de én ahányszor csak meghallom azt a rohadt sípolást, ami a bekapcsolva maradt lámpákra figyelmeztet, legszívesebben belerúgnék, ha tudnám, honnan szól.

2007. június
Időközben került rá vonóhorog. Nem készen vettem, hanem egyedileg gyártattam, mert így a golyóbis olyan távolságra van a lökhárítótól, és olyan magasan, mint ahogy én azt szeretném, és így talán nem is olyan idétlen kinézetű, mint amit sok kocsin látok. Mellesleg így olcsóbb is volt. (40000 Ft felszerelve). Itt megemlíteném a Rover egy újabb előnyös (vagyis inkább normális) tulajdonságát. A rendszámtábla a csomagtartó ajtaján van, és nem a lökhárítón, valamint lámpa sincs a lökhárító közepén, ezért nem kell levehető horgot felszerelni, mert nem takar bele semmibe. Valamint a csomagtartó ajtajának az alsó széle is elég magasan van ahhoz, hogy ne kelljen túl alacsonyra szerelni a golyóbist.
A vonóhoroggal kapcsolatban két apró hiba adódott. Az egyik a pótkocsiindex visszajelzője. Ennek ugye az volna a funkciója, hogy csak akkor villogjon, ha van mögöttem pótkocsi, és működik is rajta az index. Amikor elhoztam a vonóhorgos műhelyből, pótkocsi nélkül is mindig egyet villant, amikor bekapcsoltam az indexet. Aztán két nap múlva már hármat. Egy hét elteltével pedig már mindig villogott, akár volt rajta pótkocsi, akár nem. Mondhatnám úgy is, hogy érdemi funkciója már nincs. Mindegy, ez nem a horoggyártó hibája, ezt a kis biszbaszt ő is készen veszi. Majd készítek én egy rendeset valamikor, nem nagy ügy. A másik apró hiba, hogy hátul a kipufogódob hozzá tudott ütődni a vonóhorog konzoljához, ezért menet közben időnként kopogott. Ezért se hibáztatom a műhelyt, mert kézzel hiába cibáltam a dobot, nem bírtam annyira elhúzni, hogy hozzáérjen a konzolhoz, csak menet közben tud akkorákat lengeni. Két kis gumilapocskát préseltem be közéjük, ezzel megoldódott a probléma.
A vonóhoroghoz kapcsolódó hiányosság, hogy a gyár nagyon bátortalanul adta meg a vontatható tömegeket. Ez azért sajnálatos, mert most már a Közlekedési Hatóság is a gyár által megadott értékeket fogadja el, és nem a kocsi tömegeiből számol, mint régebben. Így csak 1000 kg fékezett tömeg vontatható, ami nevetséges. Ez a Wartburgnak se kihívás, pedig az könnyebb is, gyengébb is. A tömegéből számolva legalább kijött volna 1125 kg.
Vettem a tetőre két keresztrudat, hogy vegyem valami hasznát a kocsi tetejének azon túl is, hogy nem esik be az eső. Itt akad egy kis hiányossága a kocsinak: rövid a teteje. A Thule útmutatója szerint felszerelve a két keresztrúd távolsága csak 65 centi. 4 méteres faanyagot így is tudtam vele szállítani, de azért jobb lenne egy hosszabb tető.
Időközben újabb fogyasztási adatok is akadtak, az új rekordom 5,71 liter, de városban sikerült már 8 liter fölött is fogyasztanom.
Aztán erősen közeledett a műszaki lejáratának időpontja, ezért elvittem szervizbe, hogy orvosolják ezt a gondot. Előtte három nappal újra kigyulladt a Stupid User lámpa. Valamint mielőtt indultam volna a szervizbe, az udvaron kicsit lecsutakoltam a kocsit a slaggal, egyszer csak egy koppanás hallatszik: leesett a belső tükör. Vajon mennyivel lenne nehezebb azt a tükröt a plafonba csavarozni, mint a szélvédőre ragasztani? A modern kor megfejthetetlen kérdéseinek egyike.
A Stupid User lámpa hibáját most már talán sikerült orvosolni, bár ahogy a szervizben elmesélték, a computertől nem lettek okosabbak. Csak akkor derült ki, hogy nem működik az egyik lambda-szonda, amikor a zöld kártyát akarták megcsinálni. Került bele egy utángyártott. Cserélődtek elöl a féktárcsák és a fékbetétek. Felragasztották a leesett belső tükröt. Elvitték műszakira a kocsit. Mindez összesen 93417 Ft-ba került, ebben benne van a műszaki és a zöld kártya ára is. A vonóhorog miatt új forgalmit kapott, ennek a költségével együtt szinte pontosan 100000 Ft-ba került ez a műszaki. A kocsiban ekkor 35600 km volt.
Műszaki után két héttel jött egy jobb első defekt. A gumit javítani nem lehetett, és persze már régen nem is gyártják, vehettem két újat. Olcsóbb fajtát kerestem, GT Radial Champiro lett, darabja 15xxx Ft-ért.

2007. április
A történet ott kezdődött, hogy van egy kétütemű Wartburgom, amit nagyon szeretek. Aztán megnősültem, és született - egyelőre - egy gyermekem, ami önmagában még remekül megfért volna a Wartburggal, csak annyi a probléma, hogy szabadidőm egyre kevesebb, és azt is egyre inkább egyéb dolgokkal kell töltenem, így aztán a Wartburgra nem jut elég. Tavaly augusztusban lejárt a műszakija, és azóta is szétszedve áll a garázsban. Hát ezért volt szükség a Roverre.
Mindenekelőtt előrebocsátom, hogy nem vagyok rajongója a modern kocsiknak. Ha negatív hangvételben írok a kocsiról, az nem annak tudható be, hogy ez a kocsi rossz, vagy nem vált be, hanem az én általános ellenszenvemnek a jelenlegi trendekkel kapcsolatban. Számomra egy kocsiban egész más dolgok jelentenek értéket, ezért valószínű, hogy a Rover bármelyik kortársáról hasonló véleményem lenne. Én nagyon remekül megvoltam a Wartburggal, a modern technika kényelmi és biztonsági(nak csúfolt) vívmányait általában ki nem állhatom. Nem is igazán szimpatizáltam a Roverrel se, de most, hogy már megvan egy ideje, el tudjuk viselni egymás orcáját, bár ez a legkevésbé sem annak köszönhető, hogy rábukkantam volna a Rover rejtett értékeire, sokkal inkább annak, hogy az ember egy idő után hozzáidomul a kocsijához, valamint időnként azzal vigasztalom magam, hogy lehetne sokkal tragikusabb kocsink is.
A kocsi első gazdája anyósom volt, aki céges kocsinak használta. Nem lehet ráfogni, hogy agyonhasználta volna, 5 év alatt mindössze 32000 km-t ment vele. Szervizben előfordult néhányszor, de miután a feleségem szülei abszolút műszaki antitalentumok, a kocsi múltjából nem sok részletre tudtam fényt deríteni. Az biztos, hogy egyszer gond volt a hengerfejtömítéssel, meg néhányszor javították a festést, miután néha sikerült odadörgölni valamihez az orrát vagy az oldalát, de törve nem volt.
Miután a feleségemmel összeházasodtunk, anyósomék eleve nekünk szánták a Rovert a későbbiekben, de egy ideig még tudtam hárítani a dolgot. Végül muszáj volt engedni, mert a Wartburg rendbehozatalára csak nem akart elég idő jutni, így aztán 2006. decemberében megvettük. Céges autó volt, ezért nem lehetett irreálisan alacsony áron átpasszolni, de a vételár túlnyomó részét anyósomék állták, szóval így juttattak minket kocsihoz a piaci érték töredékéért. Ezt azért írtam le, hogy megvilágítsam, miért éppen ezt a kocsit vettük meg. Nem azért, mert annyira megtetszett a Rover, hanem mert erre volt lehetőség.
Persze mivel a kocsi a családban volt, nagy meglepetést nem okozott, hiszen előtte is használtuk már. Sőt, amikor a kocsit újonnan megvették, eleve olyan szempont vezérelte apósomat, hogy az ő kicsi lánya is tudja használni, mert feleségem meglehetősen apró termetű (154 cm), és ezzel a termettel nem minden kocsi ülését tudta jól beállítani magának. A Roverét sikerült, ezért vettek Rovert.
Bár a nézetem inkább az, hogy célszerűbb egy olyan kocsi, ami elterjedtebb, azért mégse bánom ezt a Rovert. Magyarországon ugyan nem egy gyakori márka, de hát uniós polgárok vagyunk már, és például Nagy-Britanniában van belőle elég. Úgy érzelmileg az tetszik benne, hogy a Roverben van egy bizonyos elegancia, ami például egy Opel Astrában egyáltalán nincs meg.
Ezt leszámítva viszont számomra nagy visszalépés volt a Wartburghoz képest. Hiányoltam a Wartburg meglehetősen nagy hasmagasságát, én ugyanis közlekedés szempontjából a földutakat se vetem meg. A Rover erre nem igazán jó, és a kis hasmagasság ráadásul azzal párosul, hogy az első dolog, ami leér, az az olajteknő, a második meg a benzintartály. A Wartburgnak az se árt meg, ha végighúzza a hasát a földön, mert csak az alváz ér le, meg a kipufogó. De nem kell olyan messzire menni, elég csak a járdához parkolni. Nincs az a magas járdaszegély, amihez a Wartburg köténylemeze hozzáérne, a Rover szoknyája viszont gyakran felcsúszik a járdára.
Nem szeretem a McPherson-felfüggesztést, ami az én szememben egy mérnöki műhiba. Egy valamirevaló kocsiban - már ha egyáltalán független felfüggesztése van elöl - kettős keresztlengőkar található. Rosszul van elhelyezve a hűtő, mert lenyúlik a lökhárító alá (már amennyire lökhárítónak lehet nevezni azt a darab műanyagot). Normális esetben a hűtő legalsó pontja a lökhárító felett van.
Nem vagyok odáig azért a divatért, hogy egy lámpabura mindenféle színben pompázik, csak épp olyanban nem, mint amilyen fényt kellene kibocsátania. Az indexnek például legyen borostyánsárga burája. A Roveren az összes indexbura fehér, és nem is kapható olyan, ami sárga lenne. Esetleg a sárvédőn lévő kis oldalsókat tudom majd lecserélni sárgára. A ködlámpa is fehér fényű, nincs belőle sárga üvegű, bár szerencsére legalább sárga fényű izzókat tudtam bele szerezni.
A kocsi belsejében nincs könnyű dolga az embernek. A Rover formaterveihez nem használtak vonalzót, így első próbálkozásra nem könnyű eltalálni, hogy mettől meddig ér a kocsi, bár ezt időközben már elég jól megtanultam. A vezetőülés magassága állítható, a jobb kilátás érdekében teljesen felemeltem, így még éppen elfér a fejem a plafon alatt, ha nincs rajtam sapka. Viszont a kocsi oldala erősen befelé dől, a tető meg domború, ami azt eredményezi, hogy ha kicsit balra biccentem a fejem, már bele is ütöm a tető szélébe az ajtókeretnél. Az ablakon kidugni a fejem csak erős görnyedés árán tudom, a túl vastag A oszlopoktól nem lehet rendesen kilátni, és esőben egy hangyányit se lehet lehúzni az ablakot, mert a befelé dőlés miatt rögtön bepotyog az eső. A belső visszapillantó tükör, ami normális esetben az ember szemmagassága felett van, a Roverben a szemmagasságom alatt helyezkedik el, vagyis kb. a felső széle van az én szemmagasságomban, ezért ferdén jobbra nem látok ki tőle, illetve csak ha lehajolok. Az ajtón lévő könyöklő meg túl alacsonyan van, nem ér le odáig a könyököm.
A kormánykerék majdnem az ölemben van, ezért gondoltam, majd feljebb tolom, mert a kormányoszlop magassága állítható. Csak toltam volna, mivel eleve a legmagasabb pozícióban volt. A középkonzol mindig egy rejtély marad számomra, vagyis hogy miért kell elfoglalni a helyet egy ennyire fölösleges dologgal. Az én szememben a Wartburg ajtótól ajtóig terjedő sík padlója semmi mással nem pótolható. A váltókar is rossz helyen van, egy elsőkerékhajtású kocsiban fölösleges a padlóra rakni a váltókart. Annak a kormányoszlopon a helye, sokkal kényelmesebb, és a váltórudazat se sérül, ha felhasal a kocsi.
Van a kocsiban manuális klíma, ABS, két légzsák, fékrásegítő, kormányszervó, rádiósmagnó, elektromos első ablakemelők. Ezek teljesen fölöslegesek. Na jó, a klímának vettem már hasznát, esős időben páramentesített. Végülis a légzsákok is maradhatnának, csak kellene hozzájuk kikapcsolási lehetőség. Egyrészt azért, mert ha tovább szaporodunk, megeshet, hogy az anyósülésbe is gyerekülést kell tennünk, másrészt meg miattam, én ugyanis nem szívesen látom magam előtt az Airbag feliratot. Félek, hogy egy koccanás alkalmával kontaktlencsét csinál a szemüvegemből.
A műszerfal viszont igen szegényes, alapvető műszerek hiányoznak. Nem ártana egy olajnyomásmérő, voltmérő, ampermérő.
Amióta a miénk, csak egy probléma volt a kocsival, egyszer kigyulladt a sárga lámpácska, amit én csak úgy hívok, hogy a Stupid User lámpa, a használati utasítás ugyanis csak annyit ír róla, hogy ha ez kigyullad, vigyem szervizbe, az meg ne izgasson, hogy ilyenkor mi van. A szervizben először nem tudták kiolvasni a hibakódot, aztán találtak egy vezetékszakadást, azt megcsinálták, és utána már ki tudták olvasni, de nem párosult hozzá tényleges hiba. Pillanatnyi elmezavar történhetett. A hiba kiolvasása 3000 Ft lett volna, de a vezetékszakadás miatt elpöszmögött vele a szerelő, ezért 15000 Ft-ba került.
Úgy vélem, igen hasznos lenne egy megfelelő LCD-kijelző a Stupid User lámpa mellé, ami azonnal kijelezné a hibakódot, nem kellene a szervízben bajlódni a kiolvasással, meg mondjuk egy gomb, amivel törölni lehet, de attól tartok, ez örökre álom marad.
Nehezen tudtam a Rover gázpedáljával megbarátkozni. A működése ugyanis közel bináris, nem lehet neki kis gázt adni, és a motor késve reagál a gázpedál mozdítására. Komoly erőfeszítésembe került, míg megtanultam úgy elindulni a Roverrel, hogy a kuplung csúsztatása alatt nem pörög fel a motor 1500 fölé. Most már megy, de még mindig oda kell rá figyelnem. Ez biztos sokaknak nem szempont, de én csöndben szeretek indulni. Egy másik ezzel kapcsolatos jelenség, hogy a Roverrel igen nehéz egyenetlen talajon araszolgatni alapjárathoz közeli fordulatszámon. A Wartburg ezt minden nehézség nélkül megteszi, mert lehet finoman szabályozni a gázt, a motor pedig késedelem nélkül reagál a gázpedálra. A Roverben viszont nagyon kicsi a különbség a motor felbőgése és a lefulladás között.
Az őrületbe tudnak kergetni a hülye automatikák. Az elektromos ablakemelőről sosem tudom, hogy mi mindentől függ, hajlandó-e éppen működni, vagy sem. Talán egyszer meg tudnám jegyezni, de a munkahelyemen a céges kocsikban is vannak elektromos ablakemelők, ahány, annyiféle. Az biztos, hogy a működéshez nem elég annyi, hogy van akkumulátor a kocsiban, és ezáltal már több szellemi energiát igényel a megtanulása, mint amit én érdemesnek vélek ráfordítani. Egyszer majd talán veszem a fáradságot, hogy átkötözgessem a drótokat, de az tuti, hogy ha egyszer elromlik, kézi tekerős kerül a helyére. Az mindig működik.
Aki a bekapcsolt világításra figyelmeztető sípolást kitalálta, annak csak azt tudom kívánni, hogy egész életében azt hallgassa.
Nem igazán tudok kibékülni még azzal se, hogy a kormány egyenesbe fordításakor kikapcsolódik az index, mert mindig olyankor kapcsolódik ki, amikor még nem kéne, de ugyanígy a falra tudok mászni attól, hogy az ablakmosó bekapcsolásától elindulnak az ablaktörlők. Persze mindig szárazon, mivel a Roverben jó alacsonyra rakták az ablakmosó tartályt, így aztán igencsak időbe telik, míg feljut a víz az ablakig. Ez az automatika ugyan a Wartburgban is megvan, de érdekes módon az eisenachi mérnökök meg tudtak birkózni azzal a komoly feladattal, hogy az ablaktörlők olyan késleltetéssel induljanak, hogy azalatt a víz biztosan eljusson az ablakig. A Rovernél ez nem jött össze. A hátsó ablakmosót meg még nem is láttam működni. Még egyszer sem sikerült annyi időt rászánnom a hátsó ablakmosásra, hogy eljusson a víz az ablakig. Csak tartogatom a gombot, de a víz sehol. Persze az ablaktörlő az töröl rendületlenül. Egyszer majd megnézem, ha lesz rá idő, mert lehet, hogy csak a cső csúszott szét valahol.
De a csúcs az az automatika, ami beindítja a hátsó ablaktörlőt, ha be van kapcsolva az első, és hátramenetben van a sebességváltó. A hajam égnek áll, ha arra gondolok, hogy valaki fizetést kapott azért, hogy ezen gondolkozzon, és kitalálja. Én meg csak az időmet töltöm majd egyszer azzal, hogy kiiktatom ezt a böszmeséget.
Az indításgátló is egy érdekes darab. Nem sokkal azután, hogy hozzánk került a kocsi, elkezdte azt csinálni, hogy nem engedte beindítani a kocsit, indítás előtt mindig meg kellett nyomni a távirányítón a nyitógombot. Kicseréltem az elemet a távirányítóban, akkor megjavult, de nem telt el sok idő, néha ismét kezdett előfordulni a dolog. Most is itt tart, kb. tíz indításból egyszer nem engedi beindítani a kocsit. Szabályszerűséget még nem tudtam felfedezni a dologban.
Ami viszont számomra nehezen emészthető, hogy a kocsi elindításához mindenképpen kell a távirányító. Az ajtókat ugyan ki lehet nyitni a kulccsal, de az indításgátlót csak a távirányítóval lehet kikapcsolni. Illetve ki lehet kapcsolni a kulccsal is, de csak valami bonyolult protokoll segítségével, épp csak varázsigét nem kell elmormolni közben. Nem örülök annak, hogy egy elemes biszbasz a feltétele a kocsi használatának, és csak percekig tartó vacakolással lehet nélküle beindítani a kocsit.

De elég már a nyavalygásból, egyelőre nem is jut eszembe több negatívum. Akad azért egy-két apró előnyösnek mondható tulajdonsága is a Rovernek, bár ezek nagyrészt olyan dolgok, amelyek csak azért mondhatók előnyösnek, mert más (újabb) kocsikban még rosszabb a helyzet, egyébként ez volna a normális.
A motor teljesítménye igen nagy, bár ez az én szememben nem különösebb előny, nekem a fele is elég lenne. Mondhatnám úgy is, hogy az én igényeimhez mérten a Rover egy versenyautó. De arra talán jó lesz, hogy nem fog megizzadni egy nehezebb vontatmánnyal, bár ez még eddig nem derült ki, mert még csak ezután kerül majd rá vonóhorog.
Külön öröm volt számomra, hogy a Rovernek még nem a mostanában divatos betekerhető vonószemei vannak, hanem rendes felhegesztett szemek, ráadásul elöl és hátul is a kocsi középvonalában. Elöl ugyan jobb lenne két szimmetrikusan elhelyezett vonószem, de végülis ez se nagy baj. Bár igazán lehetnének könnyebben elérhető helyen is (lásd: UAZ).
A Rover eleganciája többek között megmutatkozik egy olyan apróságban is, hogy a csomagtartó ajtaját nem kell se becsapni, se kézzel tartani becsukás közben, hogy ne úgy csapódjon be, mint az ólajtó, hanem a holtponton átsegítve el lehet engedni, és pontosan akkora erővel csapódik be, ami éppen elég a becsukódáshoz.
A motornak egy előnyös tulajdonsága, hogy igen gyorsan bemelegszik. A sebességváltó áttételei is elég jók, én azt szeretem, hogy az 50-es tempó kényelmesen tartható a 4. fokozatban. Több másféle kocsiban ültem már, ahol az 50 négyesben csak épphogy, vagy még úgy sem tartható, hármasban viszont meg már fölöslegesen pörög a motor. A Roverben kb. 45-től használom a négyest.
Nem ártana még egy fokozat a váltóba, aminek a jelenlegi egyesnél nagyobb áttétele lenne. Araszoláshoz jobb lenne, vagy ha valami nehéz dolgot kellene odébbhúzni. A hátramenetet kb. háromból egyszer nem veszi be rendesen, ez a jelek szerint nem egyedi hiba, mert mások is írták már ezt. Ez önmagában még nem zavar, de nem olyan jó hallani, amikor mondjuk a szervizben a szerelő odébbáll vele, nem tudja, hogy mennyit kell klattyannia, ha beteszi hátramenetbe, aztán felengedi a kuplungot és darálja a fogakat.
Egy előnyös dolog, hogy érezni a kocsiban a sebességet. Nem azért, mert hangos a motor, hanem valami más miatt, biztos valami rezgés az oka, de a sebesség elég jól kontrollálható anélkül is, hogy az ember folyton a sebességmérőt figyelné. Nincs vele az a gondom, mint némelyik másik kocsiban, hogy ha nem figyelem sűrűn az órát, pillanatok alatt felkúszik mondjuk 50-ről 65-re anélkül, hogy észrevenném.
A fogyasztását eddig két alkalommal számoltam, egyszer egy országúti fogyasztás kijött kb. 6,2 literre, egyszer meg egy végig városi használat 7,44-re.
Ez a Rover nem valami nagy kocsi, bár most még így egy gyerekkel elegendő. A csomagtartója nem éppen bőséges, de a babakocsi belefér. Ha tovább gyarapszik a család, minden bizonnyal kicsi lesz, de én nem tervezem, hogy emiatt nagyobb kocsit veszünk. A kisebb kocsi jobban kihasználható, és amíg létszámra elférünk benne, addig nincs gond. A csomagteret lehet bővíteni tetőboxszal, utánfutóval, ezek sokkal kisebb költséggel és kockázattal beszerezhetőek, mint amivel egy kocsicsere járna. Egyébként se használjuk sokat, öt hónap alatt 2000, vagy legfeljebb 2500 km-t mentünk vele. Ha ez így marad, jó lesz nekünk ez a kocsi vagy 20 évig, hacsak meg nem eszi közben a rozsda. De arra majd próbálok ügyelni.

Egyszóval nem éppen a szívem csücske ez a kocsi, de most már a miénk. Nem baj.

Hibalista

- Stupid User lámpa kioltása + vezetékszakadás javítása, 15000 Ft - Féktárcsák+betétek cseréje, egy új (noname) lambda-szonda, lepottyant belső tükör felragasztása, műszaki, 93417 Ft - Jobb első defekt - Nehezen indul, egy hőmérő gomba cserélve, de nem ez volt a baja, 3559 Ft - Benzinszűrő, kb. 5400 Ft - Antenna, 1100 Ft - Jobb oldali légzsák kikapcsolás, diagnosztika, apró babrálások, 14xxx Ft - Motor- és hajtóműolaj, olajszűrő csere, 22430 Ft - Stupid User lámpa kioltása, 3000 Ft - Stupid User lámpa kioltása, 3000 Ft. - Fogaskoszorúból letört fog, hátsó lambda-szonda, szívósor tömítés, összesen 259855 Ft - Stupid User lámpa kioltása, általános katalizátor hiba. Ezúttal nem kért érte pénzt a szerelő. - Stupid User lámpa kioltása, 3000 Ft. - Elnyíródott a kerékőrcsavar kulcsa, kb. 6000 Ft - Kerékanyák az acélfelnikhez, 1600 Ft/db - Olaj- és olajszűrő csere, légszűrő csere, hátsó ablakmosó javítása, Stupid User lámpa, nehéz indulás felderítése, összesen 30675 Ft értékben. - Bal első index kiégett, 120 Ft - Alapjárat helyreállítás, Stupid User lámpa kioltás, 3000 Ft - Katalizátor, 87500 Ft - 2 tömítés a katalizátor csőszakaszának végeire, 1850 Ft - 4 gyertya, 4100 Ft/db - Szelepfedél tömítés, 3000 Ft - Olajcsere, hűtőfolyadék, fékfolyadék, ékszíjak, vezérműszíj, főtengely szimering, kartergáz elszívó cső cseréje, anyagköltség 74039 Ft, munkadíj+műszaki+zöld kártya 73842 Ft - Hűtővíz- és motorolaj szivárgás (szívósor tömítés, szelepfedél tömítés és vezérműtengely szimering csere), 45500 Ft - Olaj- és olajszűrő csere: 16570 Ft - Bal első helyzetjelző: 70 Ft - Hátsó ködlámpa kapcsolóját megvilágító izzócska foglalattal: 1343 Ft - Kiegyenlítő tartály (kirepedt), 16800 Ft, olaj + olajszűrő, 12000 Ft, munkadíj a szervizben 23275 Ft - Csomagtartó ajtó kábelköteg javítás: 12740 Ft - Befecskendezők tisztítása és hengerfej felújítás, összesen 300940 Ft - Gyújtótrafók és befecskendező nyomásszabályozó (45425 Ft), fojtószelepház tömítések (5400 Ft), motorolaj (7670 Ft), olajszűrő (1000 Ft) cseréje, munkadíj 38925 Ft - Gyertyák (18800 Ft) cseréje, távirányító javítás, kiegyenlítő tartály betöltőnyílásának simára munkálása (eresztette a vizet), fojtószelep 1. potméter pályájának állítása, 25330 Ft - Karbantartás és műszaki, hátsó ablakmosó javítás (összesen 89567 Ft), olajszűrő (800-1000 Ft), motorolaj és fékfolyadék (öszesen kb. 10800 Ft) - Jobb féltengely külső gumiharang csere (9000 Ft + 13780 Ft munkadíj) - Motorolaj (8770 Ft) és olajszűrő (900 Ft) csere, szívósor tömítés csere, új tömítés az olajbetöltő sapkájába (összesen 900 Ft, munkadíj 31534 Ft) - Motorolaj (6474 Ft), olajszűrő (1100 Ft), levegőszűrő (1400 Ft), kuplungbowden, egyik ékszíj, a kerékőrcsavar kulcsa (a három együtt 38500 Ft), munkadíj (27541 Ft), bal első ajtó kisebb javítása (10000 Ft). - Műszervilágítás mindhárom izzója (70 Ft/db), bal féltengely külső gumiharang csere (2490 vagy 2990 Ft + 10580 Ft munkadíj). - Olajcsere (olajszűrő 1600 Ft, olaj 6761 Ft, munkadíj 8469 Ft), bal féltengely külső gumiharang csere (15000 Ft + 11201 Ft munkadíj). - Digitális órát megvilágító izzó (250 Ft) - Csomagtartó ajtó gázrugói (6000 Ft) - Bal féklámpa izzója (110 Ft), hátsó ködlámpa kapcsolót megvilágító izzó (1320 Ft), 1 méter szilikoncső az ablakmosóhoz (800 Ft), hűtőfolyadék, fékfolyadék, olajszűrő, benzinszűrő, pollenszűrő, vezérműszíj + feszítő, vízszivattyú, vezérműtengely szimeringek, ékszíj + feszítőgörgő, főfékhenger felújító készlet (49945 Ft), szerviz + műszaki + motorolaj (93100 Ft), csomagtartó ajtó vezetékkötegének javítása (7130 Ft) - Sárvédő + lökhárító javítás, első ülések sínjeinek festése, fényszóró plexi polírozása (58000 Ft) - Olajcsere + diagnosztika (15588 Ft összesen) - Bal féklámpa (80 Ft) - Jobb tompított (570 Ft) - Hátsó ablaktörlő vezetékszakadás - Olajcsere + szívósor tömítés csere + átvizsgálás (olaj 6770 Ft, tömítés 500 Ft, szerviz 16405 Ft) - Féktárcsák és fékbetétek cseréje (az olajszűrővel együtt 40000 Ft) - Kormányszervo szivattyújának javítása (25000 Ft) - Műszervilágítás biztosíték (20 Ft?) - Defekt, 2 új gumi (24000 Ft + 3000 Ft a szerelés) - Kuplungbowden (33000 Ft) + a régi felújítása (3000 Ft) - Külső féltengelycsukló porvédő gumi (2300 Ft + 2150 Ft) - Motorolaj + olajszűrő (7168 Ft + 750 Ft) - Akkumulátor (kb. 16000 Ft) - Rendszámtábla világítás (90 Ft) - Belső tükör leesett (1830 Ft a ragasztó) - Jobb hátsó ajtó koccanás (30000 Ft, a károkozó fizette) - Bal elején koccanás (233900 Ft, remélhetőleg téríti a MABISZ) (megtérítette fél évvel később) - Karbantartás, műszaki (összesen kb. 71000 Ft) - Vezetékszakadások a csomagtérajtóba való átvezetésnél, én javítottam - Bal féltengely szimering csere + bal első ajtó nyitórudazat javítás 34688 Ft - Olajcsere 11900 Ft - Kormányszervo szivattyú javítás 16000 Ft - Olajcsere, vezérműszíj csere, gyertyák, szívósor tömítés 150000 Ft - Olajcsere kb. 11000 Ft - Bal hátsó helyzetjelző izzója, biztosíték 100 Ft? - Olajcsere, üzemanyagszűrő csere, klímatisztítás, hűtőfolyadék csere, fékfolyadék csere, műszaki 75000 Ft + 8000 Ft a szűrők - Távirányító cseréje 18000 Ft - Tetőkárpit csere, üregvédelem, apró javítások a bal hátsó ajtón 55000 Ft

Ide hordtam szervizbe

Renax-Camion KFT., Algyő (www.renax-camion.hu). Igazából nem a szerviz az érdekes, hanem a szerelő, aki a korábbi helyen is dolgozott, név szerint Gyömbér István. A brit kocsik nagytudású szakértője, és abszolút megbízható. A pontok személyesen rá vonatkoznak.

Értékelése: 10

Másik szerelő értékelése

Király István, karosszérialakatos és autófényező (az öreg Király). Szeged, Fő fasor 90. Hallottam már olyan véleményt, hogy van, aki nála szebben is tud fényezni, de én bizonyára nem vagyok olyan vájtszemű, mert semmi kivetnivalót nem találtam a munkájában.

Értékelése: 10

Képek az autómról

Fenntartási költség (2) Évjárat 2001
Kényelem (5) Használati időtartam 12 év
Teljesítmény (10) Km vásárláskor 32000
Megbízhatóság (5) Vezetett km 104000
Szerviztapasztalat (5) Átlagfogyasztás 8 l
Előző autója? Wartburg 353S Következő autója? Nem tervezem.
Ennyire szerette (7) Megérte a pénzét? igen
Verdikt (5.9/10)  
 
Ítélet értékeléséhez be kell jelentkezned.
 

Rover 25, 200 1995

További ítéletek (64 db)

Szűkítés: jól megírt| képes| hosszú
Cím / Modell Időpont Hossz Km Ítélet Ért.

Népítélet-kereső Népítélet-kereső

  • Fenntartási költség
  • Kényelem
  • Teljesítmény
  • Megbízhatóság
  • Szerviztapasztalat
  • Ennyire szerette
  • - Évjárat (mettől meddig)