Autók » Peugeot » 306 (1993-2000)

306 S16

A legjobb ´hot hatch 1998 - 2000´

Második 306-osom.
Szerettem az előző 1.6-ost, csak kicsit gyengus volt és nem volt benne klíma sem. Mindenképpen erősebb, sportos modellt kerestem. Jó állapotú eladó S16-ost első körben nem találtam. Nézegettem Clio Sportot, de nem férek el benne. A hasonló korú és tudású Focus ST170 sokkal drágább. Ami még tetszett (volna), a Civic Type-R: újabb, erősebb és sokkal drágább. Felbukkant még egy Xsara VTS, de nem volt makulátlan és a Xsarák futómű hangolása is idegesebb.
Maradt a várakozás, mert kinézetre még mindig a Peugeot 306 tetszett messze legjobban.
Megérte.
3 éve, 4,5 éves korában vettem meg és azóta is mindig örömmel tölt el, amikor beleülök.

Lelkesedés:
Kiváló kormányzás.
Kiváló futómű.
Kiváló fékek.
167 LE. 1155 kg.
Bővebben: nagyon el van találva minden. Érződik, hogy sokat dolgoztak rajta, hogy így összeálljon. Ezért is a cím, melyet nem magam találtam ki, egy korabeli angol cikk alapján adtam.
A kormányzás nagyon közvetlen, a futómű stabil, sportosan lehet vele kanyarodni, ugyanakkor nem rázza szét az embert. Kicsit orrnehéz, de a passzív hátsókerék kormányzásnak köszönhetően nem tolja az orrát, nem a hátulját dobja el, hanem a 4 kerék egyszerre csúszik meg. (Megfelelő gumikkal. Téli gumikkal az orrát tolja, nincs elégséges tapadás száraz úton sem.)
Hétköznapi használatban a kényelmes nyugodt autózáshoz is kiváló partner, ha nem hajtom csöndes, autópálya tempónál 120 körül jön meg a hangja.
Na jó, a váltó nem tökéletes, de francia autótól meglepően jó a 6 sebességes kézi váltó. Kicsit hosszú utakon jár a kar és határozott mozdulatokat kíván, ellenben nem lötyögős. Az 1-es és 2-es viszonylag hosszú áttétel, de a 3-4-5 nagyon közel van egymáshoz, országúti tempónál megfelelően kapcsolgatva rátesz még egy lapáttal az átlagon felüli dinamizmusra. A 6-os kb. olyan hosszú, mint egy 5-ös váltónál az 5-ös.
Visszatérve az angolokhoz: ott nagy kultusza van (, különösen francia autókhoz mérten), itthon nem ismerik. Kisautónak nézik és úgy is tolerálják (ennek összes előnyével és hátrányával együtt), a mai autók közül egy Grande Punto, Peugeot 207 vagy Opel Corsa hasonló méretű. Érdekes hogy 10-15 éve ez még az alsó középkategória volt.

Forma:
Alapvetően arányos az autó, szép a kerekeknél a karosszéria kidomborítása, másként: a homorú küszöb (nézőpont kérdése). A fény-árnyék vonalak a kocsi oldalán. A gyári küszöbspoiler. A tükrök (egyik nő hozzátartozóm ez alapján szúrta ki távolról egy parkolóban, pedig kevéssé sem ért az autókhoz).

Felszereltség:
Az enyém a legjobban felszerelt 306-osok közé tartozik, többek között megtalálható benne a fűthető alcantara-bőr ülés, automatikus klíma, ABS, első és oldalsó légzsákok, esőérzékelős ablaktörlő. Viszont ami egy 2000-es gyártású fullextrás autónál már-már ciki az a fedélzeti számítógép hiánya.

Kritika:
Gyengéi közé tartozik a hatalmas fordulókör, főleg jobbra nagyon nagy ívben lehet vele megfordulni. Emiatt a parkolás is körülményes tud lenni szűk helyre való beálláskor.
Az utas előtt a felső kesztyűtartót foglalja el a légzsák, alul csak egy ici-pici tárolónak maradt hely.
Az eltolható és kibillenthető napfénytető miatt korlátozott a fejtér elöl és hátul egyaránt.

Amennyiben valakinek felkeltette volna érdeklődését a típus vagy már rendelkezik eggyel annak figyelmébe:

- Főként elektromos hibái voltak:
- - Párszor leállt, az összes elektromos fogyasztó kikapcsolt (se kép, se hang): generátor kábel és az akkumulátor kábele az akkumulátor csatlakozásánál lelazult.(!?)
- - A gyári akksi 6 évet bírt.
- - A hátsó kipufogódob is 6 évet bírt.
- - A hátsó ablaktörlő rakoncátlankodott: inkább nem törölt, mint törölt: a relé csatlakozói oxidálódtak el.
- - Az első féktárcsák, első-hátsó fékbetétek szorultak cserére, de ezek kopó alkatrészek.

Ismerős szerelő.

Fenntartási költség (9) Évjárat 2000
Előző autója? 306 Következő autója?
Verdikt (8.5/10)

Peugeot 306 1993 (1993 - 2001)