Motorok » Moto Guzzi » V 35 Imola 1979 (346)

V 35 Imola 1979 (346)

a makarónizabálók válasza a BMW-nek

Guzzi. Hosszú, "tágas", nem túl gyorsan, de feltartóztathatatlanul eléri a végsebességét. Gyárice 3,8 literre volt kiadva, én a generál előtt 4-5 liter körüli fogyasztást mértem, azt viszont 98-asból, és ólomadalékot is kér hozzá. Masszív, robusztus konstrukció, igazi túrázgatós életérzés. A mindkét kerékre ható lábfékkel rendkívűl jókat lehet vészfékezni, a rövid löketű V motor pedig nagyon kiegyensúlyozott karakterisztikájú. A gumik mai léptékkel virslinek minősülnek, ennek ellenére jól irányítható, jól dönthető motorka. Sajnos ritkaságára való tekintettel kissé túlárazott ez a típus, alkatrészellátása pedig gyakorlatilag nincs, mindent úgy kell hozzá legyártatni, vagy esetleg külföldi veterán-szaküzletekből rendelgetni régi, elfekvő készletekből. A leginkább neurótikus pont ezek közül a vezérműlánc, amit specko méretben, direkt guzzi megrendelésre gyártott a Regina. Más lánctípusra áttérni nem egyszerű, mert a föntengely lánckereke a főengely saját anyagából van kialakítva, szét kellene szedni a forgattyús mechanizmust, leesztergálni a fogakat, ékpályát marni a főtengelyre, utána összerakni, és legyártatni a három lánckereket valamilyen szabványos lánchoz. Szerencsére nekem ezt nem kellett mind végigcsinálni, mert az Ausztráliai (!) Guzzi képviseleten még volt egy elfekvő lánc, amit jól meg is vettem 12e Ft-ért, de aki esetleg felújításra szánja magát, az számítson erre a problémára. Másik érdekesség, hogy 350-től 650 köbcentiig létezett ez a blokk, és bár mindene más a nagyobb hengerűrtartalmú tesóknak, de (állítólag) a forgattyús ház, amibe az azonosító szám van ütve, az ugyanaz...

- Korának megfelelően nagygenerállal indított. Ahenger nicasilos, úgyhogy fúrás meg új dugó nem kellett, csak egy garnitúra gyűrű, egy kis szelepcsiszolás, meg két marék szimmering és tömítés. A megszakítós gyújtás a gyengesége, de e helyett némi barkácsolással bármi beszerelhető (pl. két darab lada samara hall elem, vagy valami optokapu).

magam szerelek

Fenntartási költség (7) Évjárat 1982
Előző motorja? Következő motorja?
Verdikt (6.1/10)

Moto Guzzi