Gyerekferrari
Már megint a japánok! 1984-et írtunk, mikor ez az autó kijött. A japánok lekoppintották az akkori olasz tervez?ket, megspékelték egy városi autó kényelmi extráival, és kihoztak egy olcsó sportkocsit. Az autó, melyet 18 évesen vettem -épp éretségizett- még ilyen korosan is egyedi vonalakkal rendelkezett. Els? ránézésre is látszik rajta az er?. A pici karosszéria mindössze két ülést rejt, és az ülések mögé beszerelt 1600 köbcentis középmotort. A motor dupla-vezérm?tengelyes, 16 szelepes, hengerenkénti befecskendez?vel, a szívócsonk akkora majdnem, mint a blokk, teljesen kompjutervezérelt. Így az európai modellekb?l 131 lóer?t tudtak kicsikarni. Ez a 950 kg-os menetkész súlyhoz untig elég. Az autó 0-4000-ig tisztességesen húz, de a java itt kezd?dik. Úgy 3800 körül a gázpedált tövig nyomva, mintha turbó kapcsolna be. Úgye ilyen picurka motort pörg?sen kell tartani. Olyan 8000-nél már illik elvenni a gázt, f?leg egy 18 éves autónál, mert itt már olyan hangja van, mint egy speedbike-nak. Ha nem veszed el, akkor letilt magától, de nem ám olyan franciás módra, hogy visszaejti a fordulatot néhány százzal. Kitartja a 8000-et, mint ismert irodalmi h?sünk azt a bizonyos petrencerudat. A váltó így rém kényelmes, mert hármasba rakva könnyen indul, kihuzatva hármasban feltornássza magát úgy 170-ig is. Tehát városban ilyen félautomata rendszerrel jártam. A végsebesség úgy 220 körül lehet. 210-nél még csak 7000 alatt van a mutató, de ott már azért elég freak vezetni. A középmotoros elrendezés miatt az els? hetekben úgy vezettem, mint a Kojak filmekben az uldözéses jelenetek. De hamar ráéreztem arra, hogy mennyivel könnyeb csúsztatni egy ilyet, mint egy orrmotor-hátsókerekes autót. Szervókormányt na azt nem tettek bele, de el?l nincs semmi súly, így nincs Zsiguli flashe az embernek. A tükrök, az ablakok elektromosak, a gyári ülés pumpálható deréktámaszos sportülés, tehát adtak a kényelemre. A csomagtartóból kett?t is raktak bele, egy el?l, egy hátul. Bár a kett?t összerakva sem fér el bennük három bolhánál több. Persze a kicsi fajta bolhákból. Összesítve. Soha nem romlott el, mindenhova elvitt, még télen a legnagyobb hóban is, igaz komoly téligumikat vettem rá, de itt nem szabad spórolni. A motor ily öregen is megbízhatóan m?ködik, sokat pörgetve kicsit eszi az olajat. A fogyasztás fix 10 liter volt, soha nem ment lejjeb. Feljebb néha. Szerettem nagyon, csak nem túl praktikus. Dehát egyszer fiatal az ember.... Ajánlom mindenkinek. Különös élmény.
- Semmi komoly. A termosztát nyitva maradt, egy padkán felütöttem a hátsó kereket.
Transit
| Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 1986 |