A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet!

Autók » Seat » Ibiza (2002-2007)

Ibiza 1.4 16V 75 le

Kis szajha

Egy jégezüstmetál háromajtós Ibizám van. Tavaly ?sszel vásároltam, mint els? új autómat. El?tte Samarát hajtottam. Nagyon elégedett vagyok vele, nem bántam meg a döntésemet. Lemosva gyönyör? a jégezüst szín, a háromajtós kaszni miatt az autó egészen sportos hatást kelt. Nem bántam meg a mínusz két ajtót, bár annak idején sokan akartak rábeszélni egy 5 ajtósra, vagy Cordobára.
Az emelked? övvonal belül nagyon biztonságos hatást kelt, érzem, ahogy körülölel az autó. A formája nagyon dinamikus és szerethet?, mint egy kis rakéta. Pár kiegészít?vel pedig ezt még fokozni is lehet. Tetszett, hogy nem papírból van (van benne anyag), még az ajtó is méltóságteljes puffanással csukódik. A beltér az ajtóoszlopok és a tet?tér kivételével fekete, de nem lehangoló. A tet?kárpit világos, ami növeli a térérzetet. Bár a m?szerfal kopogósan kemény, a felhasznált anyagok min?sége és kidolgozása a kategóriájában jónak számít. Ett?l függetlenül valószín?leg hamarosan törvényszer?en megindul majd a nyiszergés-nyöszörgés a kemény elemek miatt. Tetszik, hogy jutott kárpit az ajtókra is és nem is a legrosszabb fajtából. Az ülések oldaltartása nagyon jó, egy-egy "húzósabban" vett kanyarban ez jól jön. Egyébként kemény tömés?, de jól tartja a derekat, és hosszú úton sem kényelmetlen. Praktikus megoldás az érintésre hármat villogó indexkar, és az ablaktörl? bajuszkapcsolóján lév? kis kallantyú, melynek tologatásával lényegesen egyszer?bben válogathatunk a fokozatok között. Viszont nincs csomagtérvilágítás, ami azért gáz, de egy neon beszerelésével majd javítok a helyzeten. ;-)

Felszereltség: az enyém egy Stella Fresh kivitel a következ? extrákkal: 4 irányban állítható szervókormány, két légzsák, távirányítós központizár és táv. ir. riasztó, el. ablakok, el. és f?thet? küls? tükrök, félautomata légkondi, állítható ülés, Sony MP3 hangrendszer, els?-hátsó ködlámpa, osztott hátsó ülés, el. fényszóró-magasságállítás Tetszett, hogy a Seatnál nem szórakoztak olyan dolgon, hogy dísztárcsaszett - ez még az alapkivitelhez is jár.

Motor: 1.4 16V 75 le, alighanem az ?söreg 1.4 8V 60 le-s blokk 16 szelepes hengerfej? változata. ?szintén szólva, ha valamit rühellek a VW konszernnél, az a motorválaszték. Ezt a motort is utáltam, de hát maga az autó annyira tetszett, hogy kénytelen voltam behódolni. Az 1.2-est mint lehet?séget gyorsan elvetettem, így anyagi lehet?ségeim által behatárolva maradt az 1.4-es. És láss csodát! Megszerettem. Hiába csak 75 lóer?, de átlagos igényekhez képest jól megy. F?leg a korán éled? nyomatéknak köszönhet?en városban jól húz, de akár autópályán is megállja a helyét. Óra szerint 195-öt mentem vele. Tudom ez nem reális, valamennyit biztos csal, de az tuti, hogy a gyári 173-as értéknél többet tud. Majd valamikor utánamérek GPS-szel és a kés?bbiekben jelzem az eredményt. Amúgy a bejáratás roppant fontos. 10 ezer km után - ha helyesen járattuk be - érezhet?en jobban megy az autó. Ügyelni kell arra, hogy megtalálván az optimális középutat, ne engedjük ellustulni, viszont ne is kínozzuk túl. Meglesz az eredménye. Én egyébként gyorsulásra is 12.8-at mértem 13.2 (gyári adat) helyett. A hangját egyébként imádom, 2500-ös rpm-t?l kezdve folyamatosan er?söd?, kellemesen telt, érces morgás jön a kipufogóból. Nagyon bizserget? tud lenni, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy er?sebb autóban ülünk, mint valójában. Pedig nem is. ;-)

A motortér rendesen hangszigetelt, motorzaj gyakorlatilag minimális, a szélzaj érkezik meg mintegy varázsütésre 120 felett. Ez bizony kisautó, ezt a kompromisszumot meg kell kötnünk.
Fogyasztás: 6 literb?l simán eljárkálok vele úgy, hogy f?képp rövid utakra használom kevés város mellett. Ez télen azért gáz, mert még megy az automataszívató, mikor megérkezek a munkahelyemre. Ekkor szokott 6.5-et (fent közölt adat) fogyasztani.

Futóm?: sportos, kemény, de azért nem sportfutóm?, mint ahogy reklámozzák. Az viszont igaz, hogy a keményebb és dögösebb autókat kedvel?knek ez nyújtja az egyetlen alternatívát a kategóriában. A kanyarokban biztosan fekszik az íven, nem riszál, stabil (persze csak ésszel!).

Váltó: sok kisautót vezettem már, de állíthatom, hogy az Ibiza váltójánál talán csak az etalon japán márkák jobbak a kategóriában. Finoman kattan a fokozatokba, nincs nyúlós-maszatolós "váltóutánérzet". A kuplung ellenben nem jön be, "nagypapás-kuplungnak" szoktam hívni, mivel az érezhetetlen fogáspont miatt relatíve nagy fordulaton kell tartani indulásnál. Tisztára, mint mikor öregapám indul a 120-as Kotkodával.

Szóval szeretem ezt a kis drágát. Lehet vele csajozni, lehet vele lazítani, de legf?képpen normálisan és biztonságosan közlekedni. Ez egy VW technikájú "majdnemalfa", így sikeresen ötvözi a megbízhatóságot és a korrekt összeszerelési min?séget az érzelemittas formával (leborulok el?tted Walter Da Silva!!!). ? az enyém én pedig – függetlenül attól, hogy csak szeret?státuszban tartom, hisz f?zni nem tud – örök h?séget fogadtam neki. Eleinte azt terveztem, hogy egy-két év múlva túladok rajta, de ha err?l beszélünk, mindig morcosan néz rám azzal a szép pofijával, és rosszallóan húzza össze ilyenkor szemöldökét. Már többen jelezték, hogyha eladósorba kerülne a „Drága” szívesen átvennék t?lem. De ez már tárgytalan, édesanyámé lesz, és így titkos románcunk is folytatódhat.

- Hát ezen bizony nem romlott el semmi...

Seat Walter - Sopron

Fenntartási költség (8) Évjárat 2004
Szerviztapasztalat (7) Átlagfogyasztás 6.5 l
Előző autója? Samara Következő autója? Valami nagyobb, valami er?sebb, de hasonlóan "emóción" - asszem Alfa
Verdikt (8.3/10)

Seat Ibiza 2002 (2002)