A szívatás m?vészete avagy "Opel, sose kop´el
Hát... kezdem az elején. Az emlékezés elég fájdalmas. Egy romhalmaz kispatkány( aki esetleg nem érezne rá: Polski 126) mellé vettem f?(!) autónak. Bár most opelr?l van szó, szerintem a patkánynál undorítóbb, szemetebb gép(direkt nem írok autót, mert nem az) nem létezik.
Akkoriban ez nem t?nt olyan rossz ötletnek. A kocsi a vásárláskor töltötte be 14. életévét, kívül-belül látszólag rendben volt, elindult, nem is rohadt, szóval viszonylag jól nézett ki. Na meg kevés volt a szaft is. Eredetvizsga még nem létezett, de le lett informálva, tiszta volt. Örültem is neki ("Luxus" kivitel, ami kimerült a Schiebedach-ban) komolyan, és a köv. m?szaki vizsgáig nem is nagyon kellett vele foglalkozni. De akkor aztán igazán: lakatosmunka-hegyek, komplett kipufogó, fékek, gumik, szóval a fél autót ki kellett cserélni. Akkor derült ki az is, hogy a kasztni eredetileg svájci, automata váltós gép teste volt, a motor meg a bánat tudja honnan került bele. A szerel? majdnem agyvérzést kapott, mire talált hozzá való hattyúnyakat.
Innent?l kezdve nem volt megállás: 2 évente mindíg egy rahedli lóvét vitt el (persze ez relatív, mondjuk 100-120 ropi, bár az autó nem ér többet 40-nél) Sorozatban szívtam vele: vezérm?tengely csere, karburátor többször, gyakorlatilag minden beszart rajta. Hozzáteszem, amit csak lehetett, mindíg új -nem bontott - alkatrészre cseréltem. Ekkor Stirlitz már tudta, hogy hibázott.
Egyszer egy komolyabb eset is történt: az egyik hajtókar egyszer?en eltörött, kiütötte a forgattyúsházat és kigyulladt a motor. Még az volt a mák, hogy mindez az udvarban, alapjáraton(!) történt, és el tudtam oltani. Ett?l függetlenül lehetett bele komplett alapmocit venni. A szerel? azt mondta, sok BENZIN volt az OLAJBAN, és FELROBBANT.Mivan?!Ez teljesen normális, ugye? Hetekig röhögtem az asszonnyal együtt. A vezérlés maradt a régi, csak vezérm?szíjat volt nehéz megfelel?t találni. Most egy 1.2-es corsa mocija van benne, ami gyakorlatban ugyanaz, csak a hajtókar hosszabb. Ez a motor könnyebben indul - bár a szívatója nem jó, nem is hagyom, hogy hozzányúljanak, mert most legalább megy - és nem eszik annyi olajat. Bár olyan, mint az anyatet?, városban untig elég. Meg különben is, 80 fölött már semmit nem lehet hallani a kerékcsapágyaktól.
Ja, még azt is mondták, hogy 5 literben meg fog állni. Naná, persze.50-en.
Mindett?l eltekintve nem olyan rossz, végül is úton állva nem hagyott, bosszantó apróságok nem fordultak el?. Ha gáz volt/van, akkor legalább nagy.:-)
Óriási el?nye: abszolút nem izgat, ha összetörik, s?t, mintha kicsit félnének is t?le, mivel látszik rajta, hogy ennek már mindegy. Mindíg megadják az els?bbséget. És még a tolvajoknak sem kell. Még úgy sem, hogy a 4-b?l 3 kilincs eltörött, gyakorlatilag soha, sehol nem zárom le, mert félek, hogy nem fogom tudni újra kinyitni. Jó móka lehet végignézni, mire beszállok.
Érdekes, már a misztikum határait súroló és hihetetlen érdekessége a kocsinak: minél kevesebbet foglakozik vele az ember annál jobb, és annál kevesebb vele a probléma. Pl. ha kitakarítottam, lemostam, 99%-ban nem indult el, vagy pár km. után probléma adódott. Továbbá, bizonyos esetekben hajlamos rá, hogy magától, beavatkozás nélkül "meggyógyul". Érthetetlen.
Összességében nem ajánlom senkinek, mivel ezek már olyan öreg autók, hogy egy-két kivételt?l eltekintve nem érdemes foglalkozni, kínlódni velük, ez a gép is csak májusig lesz életben tartva, utána továris konyec, irány a bontó!
- gyakorlatilag bármi elromolhat rajta, bármely pillanatban. mintahogy ez soxor meg is volt.
inkább nem égetek vele senkit
| Fenntartási költség | (4) | Évjárat | 1984 |
| Kényelem | (5) | Használati időtartam | 7 év |
| Teljesítmény | (1) | Km vásárláskor | 0 |
| Megbízhatóság | (5) | Vezetett km | 0 |
| Szerviztapasztalat | (5) | Átlagfogyasztás | 10 l |
| Előző autója? | Polski 126 | Következő autója? | Toyota corolla waggon 1.4 vvt-i KIRÁLY! |
| Ennyire szerette | (2) | Megérte a pénzét? | nem |
| Verdikt | (3.2/10) | ||

Újra itt a Digó Limó, az egész estés, színes, szélesvásznú népítélet
Alfi
Örömteli sz#rbanyúlás