Harapós ékszerdoboz
Elsö saját autóm, szüleim Trabija után. Budapesten vettem, 2003-ban, 590 ezerért. Már a hirdetésben láttam, hogy nagyon jó választás; eleve hasonló jellegü autót kerestem, fiatal házaspárnak ideális. De ö az alap 3 ajtós fapados Corsákhoz képest - hasonló árért - rengeteg pluszt kínált: metálfény (bordó), el. ablakok elöl, központi zár (kulcsos), 4 hangszórós gyári Blaupunkt rádiósmagnó, napfénytetö, 60 LE-s 1,4i-s katalizátoros motor, ja és persze 5 ajtó... Megkímélve, svájci importból.
A leírt hibákon kívül más egyéb nem fordult elö, nagyon megbízható autó.
Motor: Az 1,4i-s motor egészen jó húzóerövel rendelkezik. Pl. 70-80-as tempónál hármasba visszalökve, padlógázzal sok nagylegényt megleptem vele, 130-ig (akkor korlátoz le az elektronika ebben a fokozatban) kihúzatva! Amúgy többnyire városi használat után felhajtva az autópályára 140-nél már szenved kicsit, de néhány 10 km megtétele után 160 feletti végsebességre is képes, 160-nál gázadásra még érzem, hogy van az autóban motor. Mentem vele 170-et is, negyedik fokozatban kihúzatva tudja teljesíteni.
A motorról még annyit, hogy bár lehet vele száguldozni, mégis alacsony fogyasztású (hosszabb úton 5,5 l sem kell neki 100-on), mert papír szerint már 2600-as fordulatnál leadja a 103 Nm nyomatékát, ami ilyen kis tömegü autónál elég ahhoz, hogy egész nagy kaptatón menjek vele felfele 50 km/h-val - mindezt ötödik fokozatban.
Futómü: legszívesebben ültetnék rajta 2 fokozatot, de hát nem versenyautó...
Belsö tér: szük lábtér elöl (csutkóra hátralökött üléssel viszont a kormányt nem érem el rendesen), hátra pedig egyszer próbáltam bepréselni magam, a fejem csak 45 fokos szögben oldalrahajtva fért el, a lábamról nem is beszélve (pedig a 183 centimmel nem számítok égimeszelönek). Viszont minden a helyén van, a kormány igen jó fogású, a müanyagok többnyire nem kopogósak, a kesztyütartó világított. Az ülések viszonylag kényelmesek hosszú úton is, bár az oldaltartásukon javítanék.
Összességében igen kiváló ár/értékarányú autó, használtan is jól eladható, szép darab, és mellesleg imádnivaló!
Tavaly (2005 őszén) vettem egy Seat Cordoba-t, a babakocsi ugyanis éppencsak befért a csomagtartóba (de befért!!), a Corsa-t pedig megtartottam második autónak. Igaz, el akartam adni, de sajnos télen ráesett a hó egy tetőről, és behorpadt, és emiatt nem vitték el. A horpadás és a rohadó karosszéria miatt elvittem megcsináltatni, most szebb, mint mikor megvettem. Azóta a feleségem vezeti – nagyritkán, de legalább nincs hozzám kötve. Biztos vagyok benne, hogy 20 éves korában is még minden gond nélkül futni fog a drága! :))
A Cordoba lassan egy éves lesz, a szerviz után arról is írok!
- 1. gyújtókábelek (gumi) elöregedés miatt beáztak
- -> csere szilikonra (+gyertyák, gyújtáselosztófedél) - kb. 20e
- 2. hátsó kipufogódob rozsdásodás miatt leszakadt
- -> csere utángyártottra - kb. 10e
- 3. benzinvezeték (gumi) elöregedés, benzinfolyás
- -> csere benzinszürövel - kb. 1.500
- 4. sárhányó, ajtó ill. benzinsapka környéke minimális mértékben rozsdásodik (sajnos nincs garázsom)
- -> megcsináltattam...
- 5. elakadásjelzö vészvillogó kapcsolója csak bekapcsolt állapotban marad
- -> egy 10 ill. 20 Ft-os érme megteszi, azokat befeszítve ottmarad...
- 6. Vízpumpa
- Ezeken kívül csak kopóalkatrészek (fékbetétek, féktárcsa, els? kerékcsapágyak)
különbözö maszek szerelök
| Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1991 |