Autók » Mitsubishi » 3000gt (1992-1999)

3000gt VR-4 TwinTurbo

A legszebb és legkívánatosabb

Amikor ez a típus megjelent 1992 még főiskolára jártam és már láttam belőle példányokat már akkor Budapesten, sőt a Thököly út macskakövén is mozogni (hiába rengeteg pénz szakadt egyesekre akkoriban a privatizációból és az olajszőkítésből!), pedig akkor mai árra vetítve 20 millió fölötti autó volt újonnan. Mint egy nem evilágból származó gépcsodát szemléltem, és egyből végzetesen beleszerettem a 3000 GT VR-4-be. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha egyszer ilyen autó birtokába jutok. 10 év elmúltával már komoly egzisztenciával, családi autók birtokában a régi vágyakat kicsit elfeledve, megláttam egy kereskedésben véletlenül egy fekete 1992-es bukólámpás VR-4-est porosan a sarokba félig leeresztett gumikkal, 90000 mérfölddel az órájában, de rendkívül szép megkímélt belső kárpitokkal és motortérrel. A szívem egyre hevesebben vert és tudtam, hogy ezt megveszem akármi lesz, ha más nem berakom a nappalimba dísznek! Az ára kész röhej volt másfél millióért elhoztam és kiderült, hogy nemrég volt nagyszervizen kemény nyolcszázezer forintért (kuplung, fék, hengerfej, hidrotőke csere stb. a dunainterszervízben) csak bankos autó volt és az előző tulaj bebukta. Amióta megvan egyszerűen nem tudok betelni vele és dúl a szerelem, rendbetettem teljesen gyári „új” állapotra csillog villog nagyokat túrázunk a feleségemmel vele európaszerte. Amit rendbe kellet tenni rajta és állítólag ez ennyi idős korukra illő: szervokormánymű tömítéscsere, szelepszártömítések, féltengelyfelújítás.Vettem rá nagyobb méretű vízpermettel hűthető intercoolerokat is így padon négyszáz lőerős, de mint tudjuk ez a típus nagyságrendekkel többre képes. Amióta megvan nem érdekelnek a sportautók, meg sem nézem nagyon őket mert röhejesek ehhez képest (kivéve az most piacra dobott Nissan Skyline). Ahogy Karotta barátunk mondta ennek a típusnak a tesztjében, a 90-es évek elején valami történt japánban mert soha annyi legendát nem hoztak össze ebben a GT kategóriában mint akkor. Ez típus egy versenyautó minden porcikájában, ha nyom a két turbó (mint egy ikerturbinás torlósugaras hajtómű!) és azt magam is hallom, ha lehúzom az ablakot megértem miért rezzennek össze a leelőzött járművek vezetői és miért integetnek néha a fiatalok a járdáról. A fékek olyanok mintha horgonyt vetnél ki, a futómű a VR-4 miatt olyan mintha sínen futó TGV lennél. Tehát úgy vagyok ezzel az autóval mint a feleségemmel, ha megvan a legszebb és legkívánatosabb mit törődjek a többivel.

- Féltengely- és kormányműfelújítás, szelepszárszimmerig csere

Magánszervíz

Fenntartási költség (8) Évjárat 1992
Előző autója? Következő autója?
Verdikt (8.3/10)

Mitsubishi 3000gt 1992