Autók » Maruti » 800 Dx

8 Igazából 800 SB

Az Els?

Amint az a címb?l is kiderül, bizony ez volt az els? autóm. Nem mondom,hogy nem szerettem volna újabbat,gyorsabbat, szebbet(elvégrehát mégis férfib?l vagyok), de a fránya anyagiak ezt engedték meg akkor.Mivel tudtam, hogy mire számíthatok, így nem ért semmi meglepetés a "padlóextra" láttán.
Szóval egy szép nyári napon lett az enyém a kis fehér kocka, aztán férfimód el is kezdtem hajtani. Természetesen hiányzik bel?le az ötödik sebesség, na meg az a hátsó ablaktörl? sem lett volna hülyeség.Láthatjuk tehát, hogy a legnagyobb extra a függesztett illatosító volt.Láttam már hirdetésben központi záras,színrefújt lökhárítós darabot, de számomra ezek csak elérhetetlen álmok voltak.
Fogyasztás:Egy benzines rongy távolról való felmutatásának elményével már elment Miskolc - Pest oda vissza.Na ez persze csak az én álmom volt, de én nem tudtam úgy hajtani, hogy 5 liternél többet egyen. Csalóka viszont, hogy kicsi a tankja (30L),és gyorsan ki lehet ám üríteni,mert falja a kilométereket. Én egyszer úgy álltam le, hogy (Murphynek megfelel?en)csak 300 méter meg egy felüljáró választott el az általam kiszemelt benzinkúttól.
Menettulajdonságok:El?ny,hogy meglep?en stabil kis kocka(elvégre kis kocka),köszönhet? a merev hátsó tengelynek. Hátránya, hogy igencsak döcög?s kocka, köszönhet? a merev hátsó tengelynek.
100-ig szerette a mókát, még négy személlyel is(ez nála világrekord körüli érték),de 120 fölött már igencsak dögl?dött.Egyszer mentem vele 140-et(kellett vagy 5 kilométer, mire felgyorsult annyira),olyan 120 körül jártam, amikor leel?zött egy alig gyorsabb Audi A6,de elszakadni már nem tudott, mivel gyorsultam, mint csiga a hátszélben,aztán egyszer csak elkezdtem rámászni(!).Nem el?ztem meg, mert nem tudtam eldönteni, hogy melyikünk sírt volna jobban.
Kapcsolatunk szomorú véget ért, mert egy ver?fényes januári napon közénk ált egy kis jég.Amire szépen sikerült ráfutnom, olyan 80-nal, majd hirtelenjében egy árokban találtam magam, az eredeti menetirányomnak háttal,az utánam jöv? autós szerint pedig három vagy négy hossztengely körüli fordulaton is túl. Mindezek mellett nekem az inggallérom sem gy?r?dött meg.A légzsákok persze nem nyíltak ki,de ez valószín?leg csak annak köszönhet?, hogy nem is igazán voltak benne. Miután kihúztuk szegényt az árokból, pöccre beindult és a saját lábán hazatértem vele.Tehettem,mert a motor,és a futóm? minden hiba nélkül megúszta a piruettet,s?t egy ég?m sem tört ki(furamód a bels? világítás pedig ekkor javult meg).A gond viszont az, hogy nem volt olyan karosszériaeleme a kis kockának,ami ne horpadt, illetve tört volna meg.Úgyhogy innent?l a kocka inkább volt egy kicsit gömbszer?.Persze nem tudom, hogy mi a bajom,amikor ma a gömböj? formák dívnak az autószalonokon?! Valószín?leg az, hogy ez a saját magam által megoldott karosszériafrissítés elég frappáns költségbeli utóélettel jár. Miután mindent mérlegeltem e témában, arra jutottam, hogy elválnak útjaink, szegény hamarosan rendszám nélkül fog ébredni.
Ezzel el is értünk az alkatrészellátáshoz.Amib?l szerencsére nem kell neki sok,de amit kér,azt meg is követeli,mert ha nem kapja meg,akkor drágább mulatságba kezd. Az alkatrészek - a fene sem tudja, hogy miért - de élég drágák,itt talán a japán rokonság köszön vissza.
Szóval nem rossz a konstrukció,bár újkorában,a megjelenése idején sokkal nagyobb fénye lehetett. Soha nem rohadt le alattam,ergo nem kellett ládányi szerszámmal utaznom,ez 1989-ben újdonság lehetett némelyik keleti csoda után.

- 13 éves autó létére a szeszélyesen m?köd? bels? világításon kívül mást nem tudok megemlíteni.

Fóris és Társa
Szolnok, Szandasz?l?s
Korrekt ember,de nem olcsó.

Fenntartási költség (6) Évjárat 1990
Előző autója? Következő autója? Éppen egy Ferrari F40 - re gy?jtök :)
Verdikt (5.5/10)

Maruti 800 Dx (1984 - 2005)