A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet!

Autók » Citroën » Ds (1959-1975)

Ds DSuper

Örök időgép

Mindenki le akart beszélni erről az autóról, de szerencsére nem sikerült nekik. Magyarországon vettem egy Ds-t 6000 euróért.
azóta költöttem rá még 2000 eurót ebben van teljes fényezés, új gumik, stb.

Az autót mindennapi használatra akartam, és így is tettem, bár télen, a nagyon sózott utakon egy másik autót is használok, amely még épp hogy gurul. Mielőtt a DS-t vettem, rendesen át volt nézve, szétszedve, összerakva, utána is főleg a még hiányzó dolgok pótlására költöttem.

Alkatrészt általában lehet hozzá kapni. Az eredeti gumik viszont pl. drágák.

Karburátoros, a fogyasztás nyáron-országúton 8 l, télen, városban 14 l.

Kormány: holtjáték nincs, szervó van.

Fék: ha benyomom a pedált, a hidraulika nyomás visszanyomja, és fékez, így a pedál egy helyben marad, nincs fékút, aki nem ismeri, gyakran lefejeli a kormányt első fékezésnél...

Kézifék: hidraulikától független kör, külön pedállal működik.

Felfüggesztés: repülő szőnyeg, de az apróbb recéken, kavicsokon, egyenetlenségeken néha berezeg az autó.

Amire érdemes figyelni, hogy ne parkoljunk túl magas padka mellett, és ha mégis, ne hagyjuk tárva az ajtót és ha mégis, ne hagyjuk alatta a lábunk, vagy egyéb testrészünk, mert ráereszkedhet, ha nem megy a motor sokáig.

Motorerő: nekem a 2175 cm3 változat van, nem nevezném fürgének, elindulni 4-esben is elindul, de 90-110 egy előzésnél nem az erőssége. Hegymenet úgyszintén nem. Végsebesség 150 körül. Legmagasabb utazótempó 110-130 között. Gyártották ennél erősebb motorral is.

A kényelemről sokan szóltak, talán ami kimaradt, hogy az üléseket ledöntve gyakorlatilag egy ultrakényelmes 2 személyes ágy a belső tér, szóval nem érdemes sátrat vinni.

A zajszigetelés akkoriban persze nem volt olyan mint manapság, szóval 110 felett van azért szélzaj, meg motorzaj is. Alapjáraton a motor kicsit hintáztatja az autót, fölötte egyáltalán nem.

Hosszú utakon (1700 km) viszont tényleg nem fárad el az ember, köszönhetően az epedarugós foteleknek, meg gondolom a hullámzó felfüggesztésnek is.

Bütykölni persze mindig van mit, nem ajánlom olyannak, aki azt nem szereti. én imádom (egy bizonyos szintig).

Idén nyáron 10.000 km-t mentünk vele Észtországtól Dél-Franciaországig, volt ebben autobahn, 40C°, egésznapos dugó, 18% emelkedő, leejtő, stb. Ez alatt semmilyen meghibásodás nem történt.

- Kopó alkatrészek: gyújtás-megszakító, néhány kontakthiba a hosszú állás miatt. -

Balázs Garázs

Saját magam

Fenntartási költség (9) Évjárat 1972
Megbízhatóság (9) Vezetett km 22000
Előző autója? volkswagen Következő autója? elektromossá alakító szet 10 év múlva :)
Verdikt (9.2/10)

Citroën Ds 1959