Kicsi a bors
A vásárlás előtt rengeteg kis kategóriás kocsit néztem meg, írtam össze az adatait. Ár/érték arányban vert mindenkit, s mivel semmiféle magyarországon tapasztalható gyártmány/típus előítéletünk nem létezik, így megvettük. A kocsival meg vagyunk elégedve, kategóriájának átlagát tökéletesen hozza. Kényelmes (2 felnőtt + 2 kisgyerek. Csomagtartója (305 l) minden ellenfelét veri. A motorja az valami fantasztikus. Megy és nem eszik, szinte semmit. Még télen is már minimális ízzítás után életre kell, hidegen kicsit kerreg, de melegen szépen szól. Nagyon jó dolog, hogy a hűtővízet cekásszal melegítik, nagyságrendekkel hamarabb bemelegszik az utastér (gyakorlatilag már egy perc után meleget fúj a ventillátor). A váltójával sincs semmi bajom bár kaphatott volna egy hatodikat is. Majd el felejtettem a legjobb dolgot, hogy minden sebességi fokozatban elmegy alapjáraton és akár kisebb emelkedőn is felhúzza magát (Árpád út végén a vasút felett), araszolgatásnál tökéletes szolgáltatás, benzinesekkel ezt nem lehet megcsinálni. A sok kényelmi extra kellemes dolog és vannak nagyon praktikusak is közöttük, de például nagyon hiányzik egy külső hőmérő. A ülések elől kényelmesek, bár oldaltartásuk a nullával egyenlő, hátul még nem ültem. A belső visszapillantó tükör kicsit berezonál menetközben (egy rendszámot pl. nem tudnék leolvasni benne, pedig a szememmel nincs baj). A futómű alapvetően kényelmes, de a keresztbordákra érdekes hangokat ad ki, tetszik a baromi könnyű szervokormány. A műszerfal elég kemény (nem egy fabiás életérzés) és viszonylag hamar el kezdett nyiszorogni az utas légzsáknál (kis szilikonszpré segített rajta). Amúgy csináltam egy zörgésmentesítést a kocsi egyéb helyein kétodali ragasztóval ellátott szivacs tartalmú kézikészülékkel és mondhatom nagyon jól sikerült. Gyerekek szállítása kapcsán kellemes tulajdonsága, hogy iszonyatosan hosszúak a biztonsági övek mind elől, mind hátul (pl.: A Mondeonkba nem tudjuk betenni egyik gyerekülésünket se, mert nem elég hosszú az öv). Tökéletes kisautó kis családoknak vagy második autónak városba, de még hosszú útra is bátran elindulnék vele. Egy kis optikai tuning kapcsán (165/70R14-ről csere 185/60R15-re; tudom nem váltóméret, de olcsóbb) sokat javult a futómű megítélése, az egész kocsi viselkedése jobb lett (gyártottam egy olyan összeesküvés elméletet, hogy a citroën valójában a 15-ösre hangolta a futóművet, csak nagyszériában milliókkal olcsóbb a 14-es méret). Azóta átesett egy chiptuningon is, amit eddig (bő 5000 km) nem bántam meg.
- 22148 km: bal első tompított fény (szervíz után három nappal ment ki - átmentem nőgyógyászba és a kis lukon elvégeztem a műtétet - több mint egy órát tartott. Gyanús, mert Tungsram égő volt benne. Tartalék ízzó + saját munka = 0 Ft)
- 23088 km: jobb oldali első tompított fény ment ki (H7-es izzó pár - 5990 Ft + saját munka; itt francia ízzó volt!).
- 24210 km: visszahívásos akció az üzemanyagellátó rendszerrel kapcsolatban
- 24400 km: pattogó hang a B oszlopok felől (kiderült, hogy volt olyan sorozat, ahol nem szegecselték meg a lemezeket az érintett helyen és a karosszéria mozgások miatt lehet hallani a pattogó hangokat. Szegecselés után tényleg megszüntek - garanciális javítás volt).
- 24700 km: kopogó hang első futómű felől - kanyarstabilizátor kiment. Kátyúzásra gyanakodtak, de garanciába megcsinálták.
- 35250 km: kiégett a harmadik féklámpa - otthoni csere (350 Ft)
- 39150 km: kiment a jobb első városi - otthoni csere, de most már Hella-t tettem be és cseréltem a balt is (9900 Ft).
- 49800 km: jobb első kanyarstabilizátor csere (18000 Ft)
- 52600 km: vizes gázolaj miatt (válogatás nélküli tankolás útbaeső kútaknál) zárlatos lett a gázolaj előmelegítő - tréler, hibatörlés - 17500 Ft
- 62480 km: szétesett az ékszíjtárcsa - tréler, csere - 32500 Ft
Citroën Veresegyház
Indoklás: 9-es adtam volna, ha nem 2000 Ft/l-ért adtak volna el nekem éves felülvizsgálat során szélvédőmosó folyadékot (0,4 L hiányzott a tartályból), s ezt én zokon vettem. Biztattak, hogy legalább eredeti Citroën :-)). S még egy ami kicsit rosszul esett, a poros utak miatt el kezdett csikorogni a vezető oldali ajtó. Minden nyitáskor adott ki egy kis hangot. Éppen szervízen volt és nem zsírozták meg. Utána hív az ügyfélmegelégedésttudakolóügyfélszolgálat, s mondom, hogy ugye ezt nem csinálták meg, erre hív a főnök, hogy hát ő hallotta ezt a hangot és mondta is a kollégának, de az elfelejtette. Szóval belehazudik a szemedbe, mert 15 m-nél közelebb nem is került a kocsihoz.
Citroën Wallis
Indoklás: Ékszíjtárcsa szétesésnél gyorsak voltak, de a trélerestől kell megtudnom, hogy kevesebből is megúszhattam volna a szállítást. S hát a pénztáros cica magáncseveje miatt gyenge félórát dekkoltam többed magammal a sorban.
| Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2003 |
| Kényelem | (10) | Használati időtartam | 4 év |
| Teljesítmény | (9) | Km vásárláskor | 0 |
| Megbízhatóság | (9) | Vezetett km | 76500 |
| Szerviztapasztalat | (7) | Átlagfogyasztás | 4 l |
| Előző autója? | Swift | Következő autója? | C4 Picasso 1.6 HDi |
| Ennyire szerette | (9) | Megérte a pénzét? | nem |
| Verdikt | (7.9/10) | ||

Újra itt a Digó Limó, az egész estés, színes, szélesvásznú népítélet
Alfi
Örömteli sz#rbanyúlás